Connect with us

Lifestyle

Bastoanele ortopedice: recomandări pentru persoanele cu afecțiuni articulare

Published

on

Reclame

Afecțiunile articulare, cum ar fi artrita, osteoporoza și alte probleme reumatice, pot cauza dureri severe și dificultăți de mișcare. Alegerea corectă a unui astfel de dispozitiv și utilizarea adecvată a acestuia pot face o diferență semnificativă în viața de zi cu zi. Indiferent de tipul de baston pe care îl alegeţi, este foarte important să consultați un specialist pentru a vă asigura că acesta se potrivește nevoilor dumneavoastră și pentru a primi instrucțiuni corecte de utilizare.

Pentru mulți oameni, un baston ortopedic reprezintă un ajutor esențial în a-și menține mobilitatea și independența.

 

 Tipuri de bastoane ortopedice

Bastoanele ortopedice sunt disponibile într-o varietate de forme și modele, fiecare fiind conceput pentru a răspunde unor nevoi specifice, fiecare cu propriile avantaje, oferind sprijin şi reducerea durerii.

Bastoane simple: Acestea sunt cele mai comune și sunt utilizate de persoanele care au nevoie de puțin sprijin suplimentar. Ele sunt ușor de utilizat și transportat.

Bastoane cu patru picioare: Oferă mai multă stabilitate decât bastoanele simple datorită bazei lor mai largi, care se sprijină pe patru picioare.

Bastoane pliabile: Ideale pentru cei care călătoresc frecvent, aceste bastoane pot fi pliate și depozitate ușor.

Bastoane cu funcții adiționale: Unele modele includ lumini LED pentru utilizare pe timp de noapte sau alarme de siguranță pentru situații de urgență.

 

 Cum să alegi un baston ortopedic potrivit

Alegerea unui baston ortopedic potrivit este esențială pentru asigurarea confortului și siguranței. Iată câteva aspecte importante de luat în considerare.

Înălțimea bastonului – Un baston trebuie să fie ajustat astfel încât să permită utilizatorului să îl folosească fără a se apleca. Înălțimea corectă se determină atunci când mâna este relaxată pe lângă corp, iar cotul este ușor îndoit (aproximativ 15 grade).

Mânerul bastonului – Există diferite tipuri de mânere, inclusiv cele curbate și cele ergonomice. Mânerele ergonomice sunt de obicei preferate deoarece distribuie presiunea în mod egal și reduc disconfortul mâinii.

Materialul bastonului – Bastoanele pot fi fabricate din lemn, aluminiu sau alte materiale ușoare. Cele din aluminiu sunt adesea preferate pentru că sunt ușoare și durabile.

Greutatea și capacitatea de susținere – Asigură-te că bastonul ales poate suporta greutatea utilizatorului și este destul de robust pentru utilizarea zilnică.

 

 Beneficiile utilizării bastoanelor ortopedice

Utilizarea unui baston ortopedic poate aduce numeroase beneficii persoanelor cu afecțiuni articulare:

Reducerea durerii – Bastoanele ajută la reducerea presiunii asupra articulațiilor afectate, ceea ce poate diminua durerea și inflamația.

 Îmbunătățirea echilibrului și stabilității : Ele oferă un punct de sprijin suplimentar, ceea ce poate preveni căderile și accidentele.

Creșterea independenței – Cu ajutorul unui baston, persoanele cu afecțiuni articulare pot continua să desfășoare activitățile zilnice fără a depinde de altcineva.

 Îmbunătățirea posturii – Utilizarea corectă a unui baston poate ajuta la menținerea unei posturi corecte și poate preveni problemele suplimentare cauzate de postura incorectă.

Advertisement

 

 Sfaturi pentru utilizarea corectă a bastoanelor ortopedice

Pentru a profita de beneficiile unui baston ortopedic, este important să îl utilizezi corect. Iată câteva sfaturi de ajutor:

Ajustează înălțimea corect – Înălțimea bastonului trebuie să fie ajustată astfel încât cotul să fie ușor îndoit atunci când bastonul este ținut de mână.

Poziționează bastonul corect – Ține bastonul în mâna opusă piciorului afectat pentru a distribui greutatea în mod egal și pentru a oferi sprijin adecvat.

Pășește cu încredere – Asigură-te că bastonul este bine poziționat înainte de a face un pas. Pășește întâi cu piciorul afectat și apoi adu celălalt picior la nivelul bastonului.

Folosește bastoane cu patru picioare pe suprafețe neregulate – Dacă te deplasezi pe o suprafață neregulată, un baston cu patru picioare poate oferi mai multă stabilitate decât unul simplu.

Întreținerea bastonului – Verifică regulat bastonul pentru a te asigura că nu este deteriorat. Strânge șuruburile și înlocuiește vârfurile uzate pentru a menține bastonul în condiții optime.

 

 Modele pentru diferite afecțiuni articulare

Diferite afecțiuni articulare pot necesita tipuri specifice de bastoane ortopedice.

Artrita – Pentru persoanele cu artrită, bastoanele cu mânere ergonomice și cele cu amortizare pot reduce disconfortul mâinilor și al articulațiilor.

Osteoporoza – Persoanele cu osteoporoză pot beneficia de bastoane cu patru picioare pentru a oferi o stabilitate suplimentară și pentru a preveni căderile.

Afecțiuni ale genunchiului – În cazul afecțiunilor genunchiului, bastoanele ajustabile și cele cu bază largă pot oferi sprijinul necesar pentru a reduce stresul asupra articulației.

Probleme ale şoldului – Pentru cei cu probleme de șold, bastoanele care pot fi ajustate pentru a compensa diferențele de lungime a picioarelor pot fi foarte utile.

 

 Mituri și adevăruri despre bastoanele ortopedice

Există multe mituri despre utilizarea bastoanelor ortopedice; iată două, cele mai des întâlnite:

Mit: Bastoanele sunt doar pentru persoanele în vârstă.

Adevăr: Oricine poate avea nevoie de un baston ortopedic, indiferent de vârstă, în cazul unor afecțiuni articulare sau după anumite intervenții chirurgicale.

Mit: Folosirea unui baston duce la dependență.

Adevăr: Bastoanele sunt menite să ofere sprijin și să îmbunătățească mobilitatea. Utilizarea corectă a acestora poate preveni agravarea unor afecțiuni și poate facilita recuperarea.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
AUDIENȚE TV3 zile ago

Spania a câștigat EURO 2024, în direct la PRO TV! Peste 2.9 milioane de telespectatori au urmărit finala care a fost lider absolut de audiență

AUDIENȚE TV5 zile ago

Anglia a învins Olanda și va juca finala EURO 2024 contra Spaniei, duminică, în direct la PRO TV și pe VOYO!

Reality Show5 zile ago

Premieră la Insula Iubirii în cel de-al optulea sezon al reality show-ului de la Antena 1: partenerii au fost despărţiţi fără să apuce să îşi ia rămas bun

Premieră TV5 zile ago

PREMIERĂ Noul sezon Atletico Textila revine la PRO TV ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Reality Show5 zile ago

Delia şi Liviu câştigătorii celui de-al nouălea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro

Emisiuni6 zile ago

Cristina Bâtlan, o femeie de afaceri de succes, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”, duminica aceasta

Serialeo săptămână ago

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`! „Personajul meu este cel mai de temut al vremii”

Reality Showo săptămână ago

Declaraţie şocantă la Insula Iubirii: „Ne-am despărţit de 37 de ori!”

Cinemao săptămână ago

Festivalul „Saptamana Comediei”, la final. Teatrul de Comedie pleaca acasa cu 3 premii.

Emisiuni2 săptămâni ago

Serghei Mizil vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Analize Audiente TV2 săptămâni ago

4.9 milioane de inimi au bătut la unison în fața televizoarelor pentru Generația de suflet a Naționalei! PRO TV lider absolut de audiență cu cifre record

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending