Connect with us

UTILE

Bella Italia! Bucătăria italiană este atât de irezistibilă pentru străini

Published

on

Mâncarea italiană este preferata mea să gătesc acasă, dețin nenumărate cărți de bucate pe această temă, îmi place să ies și să mănânc la restaurante italiene și este a patra călătorie în Italia – dar totuși, învăț. Nimic nu se compară cu a fi cufundat în cultura italiană ori de câte ori ai ocazia să călătorești acolo. Cunoștințele tale cresc de zece ori în doar câteva zile. Pune întrebări, mănâncă unde fac italienii, amestecă-te cu localnicii și te vei întoarce acasă cu sute de ingrediente de gustat și rețete de gătit.

În 2013, bucătăria italiană a fost clasată de CNN drept cea mai bună bucătărie din lume. Bine, desigur, acesta nu a fost buletinul cu fluxul continuu în direct al evenimentelor mondiale cruciale, mai degrabă o parte din Broadway, dar încă are ceva merit. Nicio bucătărie nu este la fel de răspândită ca cea italiană și, deși îi lipsește finețea ridicată a rivalului său francez, simplitatea sa face parte din atracție. 

Nu este surprinzător că aici a fost creat simbolul bucătăriei italiene, pastele, cu mult înainte ca marinarul venețian Marco Polo să descopere speghetele în timpul călătoriilor sale în China.

Ce se întâmplă dacă ți se spune să renunți la dragostea ta adevărată? Asta nu te-ar supăra sau te va panica? Dar considerați pasiunea pentru mâncare ca pe termen lung’, nu există dragoste sinceră decât dragostea pentru mâncare. În întreaga lume, există 1000 de culturi diverse, fiecare cu bucătărie diferită. Să aruncăm o privire asupra care sunt unele dintre diferențele dintre aceste două bucătării: bucătăria siciliană, promovată atât de colorat în fiecare produs, de la paste, sosuri, condimente specifice pentru gusturi aromate, uleiuri și brânzeturi autentice pe https://www.terradisicillia.ro/  și cea italiană de renume mondial.

Un pic de istorie

Dieta italiană conținea deja tot felul de alimente precum carne, pește, fructe și legume, deși uneori erau combinate într-un mod care astăzi ni s-ar părea ciudat. Odată cu răspândirea islamului în sudul Europei în secolul al IX-lea, s-a putut observa un impact oriental clar asupra bucătăriei italiene. În Sicilia și sudul Italiei, arabii au adus cultura preparării înghețatei, precum și alte delicatese și dulciuri arabe. De exemplu, cassata, un celebru desert sicilian, provine de la numele arab al ceramicii sale, qas’ah.

Tradiția de a găti mâncăruri romane antice a fost prost păstrată în Evul Mediu. Într-adevăr, deoarece oamenii își puteau permite rareori carne, au dezvoltat diferite rețete de legume. Cu toate acestea, o mâncare italiană veșnic verde, cum ar fi pizza, își are rădăcinile din vremea vechilor romani, care preparau deja o chiflă asemănătoare, numită mai târziu pizza. După câteva secole, populara pizza Margherita a fost inventată în onoarea Reginei Margherita: busuioc verde, roșii roșii și mozzarella albă reflectă culorile naționale ale Italiei.

Identitatea italiană și simțul național al mâncării s-au conturat printre ruinele romane magnifice și frumusețea canalelor venețiene, pe străzile înguste din Napoli și sub arcadele îndrăznețe ale Bologna, în splendoarea renascentist a Florenței și în fabricile zgomotoase din Milano.

Tradiția ca reamintire a valorilor adevărate

Advertisement

Deci, să spunem. Deși poate suna pretențios, Italia este una dintre ultimele națiuni din Europa capabile să păstreze tradiția de a aduna familia și prietenii la masă. Aici, acest ritual este văzut ca o mântuire sau o evadare dintr-o viață în ritm rapid și din înstrăinarea din ce în ce mai ridicată a ființelor umane. De aceea, aproape fiecare prânz sau cină este însoțită de vinuri păstoase ale căror mirosuri se răspândesc pe masă ca o briză a mării de vară.

Niciodată o masă pentru unul… Este tradiția! Într-adevăr, în Italia mâncarea este o adevărată plăcere care se sărbătorește zilnic în compania prietenilor sau a prietenilor, fie acasă, fie într-un restaurant bun. Mâncarea tipică este pregătită în cantități mari, iar gătitul poate dura ore întregi, pentru că italienii nu mănâncă niciodată singuri. Prânzul sau cina sunt privite ca un timp pe care familiile ar trebui să-l petreacă împreună, vorbind despre probleme, evenimente și experiențe.

Contrastul dintre nord și sud

Una dintre principalele diferențe geografice dintre nordul și sudul Italiei este Valea Po. Într-adevăr, de îndată ce te muți la sud de Emilia Romagna, vei traversa coloana vertebrală muntoasă a Italiei. De aceea în Nord sunt mai multe pășuni și – unde sunt pășuni – sunt și vaci. Carnea de vită și vițel, laptele, untul, cremele dulci și brânza delicioasă precum Parmiggiano Reggiano sunt rege aici.

Uleiul de măsline este folosit pe tot botul, dar în Sud este ingredientul cheie, deoarece acolo nu se folosesc unt sau creme. Cu toate acestea, există o mulțime de capre și oi, iar din laptele lor puteți gusta brânza tare Pecorino. Din Marche în jos, rar vei găsi un vițel, dar vei găsi mai degrabă miei, porc și pui. Chiar și pastele de casă sunt făcute diferit, în funcție de tradițiile fiecărei părți a țării.

În sfârșit, insulele. Sicilia a fost influențată de greci, spanioli și arabi, și nu degeaba cous-cous-ul este un fel de mâncare tradițional. Acest lucru este valabil și pentru fructele de mare. Peștele din Marea Adriatică este diferit de cel din Marea Tireniană și, mai ales în marea caldă a Siciliei, peștele-spadă este obișnuit.

Italienii sunt legați de provinciile lor și se înfurie dacă vin de la Veneția la Florența și își găsesc bucătăria pregătită într-un mod diferit. Rețetele nu s-au mutat dintr-o provincie în alta, pentru că italienii iubesc tot ce este casnic.

Vinul ca mod de viață

Un vechi proverb roman spune: „Pentru a cunoaște o națiune – stai la masa ei, încearcă-i mâncarea și bea vinul ei, atunci vei ști ce fel de oameni sunt”. Acestea fiind spuse, dragostea Italiei pentru vin nu este un secret. Vinul este una dintre pietrele de temelie ale culturii și stilului de viață italian, un element crucial care încurajează pasiunea care străbate întreaga țară de sus până jos. 

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending