Betonul dezactivat, cunoscut și sub denumirea de beton spălat,piatra spalata,beton cu agregate expuse este un beton decorativ obținut prin combinarea unei formule adecvate de beton îmbogățită cu pietriș și a unei tehnici speciale de turnare a betonului.
Acesta din urmă constă în dezvăluirea pietrișului prin îndepărtarea stratului de suprafață al mortarului de suprafață.
Pentru a face acest lucru, un produs specific,produsul de dezactivare, este pulverizat pe suprafața betonului proaspăt. Acest lucru întârzie fixarea betonului la o adâncime de câțiva milimetri. Odată ce betonul în masa sa este suficient de dur (de obicei a doua zi), suprafața betonului este spălată cu un jet de apă de înaltă presiune pentru a îndepărta stratul subțire de mortar care acoperă pietrișul de suprafață și a cărui fixare a fost întârziată. Apoi apare pietrișul.
COMPOZIȚIA BETONULUI DEZACTIVAT
Ca toate betonele, betonul dezactivat este compus dintr-un amestec de ciment, apă, posibile adaosuri, nisip și pietriș.
Alegerea pietrișului este esențială. În funcție de natura lor, este posibil să se joace cu forma lor (pietriș laminat sau zdrobit), dimensiunile și culorile lor (de exemplu, porfir roșu, cuarț alb, bazalt negru etc.). Alegerea largă permite betonului să fie integrat în mediul structurii în cel mai bun mod posibil sau, dimpotrivă, să creeze un contrast cu acesta.
Trebuie remarcat faptul că, în comparație cu betonul tradițional, betonul dezactivat va include o rată mai mare de pietriș (cantitatea de pietriș), astfel încât să fie bine evidențiat.
Pentru a face betonul și mai plăcut din punct de vedere estetic, este posibil să se amestece diferite pietrișuri de beton grosier în diferite culori.
De asemenea, este posibil să se joace cu culoarea pastei de ciment care acoperă agregatele (placă de beton dezactivată gri, beton alb dezactivat, beton dezactivat negru etc.). Acest lucru se face prin utilizarea unui ciment mai mult sau mai puțin clar sau chiar a unui ciment alb și, eventual, prin adăugarea de pigmenți colorați în beton (culoare dezactivată).





CARE SUNT UTILIZĂRILE BETONULUI DEZACTIVAT?
Numeroasele avantaje ale betonului dezactivat îl fac unul dintre cele mai utilizate pe scară largă betoane decorative astăzi.
Este utilizat pentru realizarea lucrărilor de drumuri și dezvoltare urbană (piețe, curți, trotuare, drumuri, piste pentru biciclete, parcări, străzi sau pasarele pietonale, treceri de pietoni etc.), precum și facilități pentru persoane fizice (terase din beton dezactivate, căi de grădină, piscine din beton pentru persoane cu dizabilități, punți pentru piscine, căi de acces pentru garaje, drumuri de acces pentru garaje, căi de acces etc.).
PRO ȘI CONTRA BETONULUI DEZACTIVAT
Acest tip de beton este mai plăcut din punct de vedere estetic decât o simplă placă de beton convențională.
Diferitele posibilități în alegerea tipului de agregat utilizat, textura și culorile pastei de ciment deschid perspective largi în ceea ce privește decorarea și personalizarea.
Aleea din beton dezactivată.
Betonul dezactivat are, de asemenea, următoarele avantaje:
· este foarte rezistent la intemperii și, ca orice beton, este durabil în timp;
· versatil, se adaptează la tot felul de proiecte;
· Este foarte ușor de întreținut și aspectul său va dura mulți ani fără a fi nevoie să depuneți prea mult efort: o simplă trecere a unui aparat de curățat cu înaltă presiune este suficientă pentru a-l restabili la aspectul original;
· este manevrabil: este capabil să reziste traficului pietonal până la cel al vehiculelor grele, sub rezerva adaptărilor tehnice (alegerea formulei, grosimea betonului, armătura);
· este antiderapant: expunerea agregatelor nu este numai plăcută din punct de vedere estetic, ci permite betonului dezactivat să aibă proprietăți de rezistență la alunecare (aspect granulat);
· Este economic: deși este mai scump să cumpărați decât betonul tradițional, nu necesită nici o acoperire ulterioară.
Dezavantajele betonului dezactivat:
Chiar dacă betonul dezactivat este o acoperire ideală pentru amenajarea peisagistică în aer liber, acesta are încă următoarele dezavantaje:
· Prelucrarea sa este mai delicată decât betonul obișnuit (deși nu este la fel de delicat ca betonul amprentat). Ca orice beton decorativ, finisajele sunt importante. De asemenea, aplicarea și alegerea dezactivatorului, precum și timpul de spălare sunt parametri care trebuie controlați. Nu ezitati sa apelati la un profesionist pentru instalarea betonului.
· Prețul betonului dezactivat este mai mare decât betonul normal.
Acest lucru se datorează:
· instalarea betonului dezactivat este mai tehnică și consumatoare de timp (implementare mai atentă, trebuie să reveniți a doua zi pentru a spăla betonul dezactivat);
· prețul betonului dezactivat este mai mare;
· prețul dezactivatorului.
BETON DEZACTIVAT: PREȚ
Prețul betonului dezactivat instalat de un profesionist variază în funcție de suprafața care trebuie acoperită și de complexitatea amplasamentului (acces, pregătirea solului etc.).
Este necesar să se țină seama de prețul lucrărilor de terasament, cofraje, armături, beton dezactivat și prețul instalării (manoperă).
Numărați în medie între 60 și 150 de euro pe m² furnizat.
Doriți informații despre cum să faceți o terasă din beton dezactivat? Nu ezitați să consultați pagina noastră dedicată implementarii betonului dezactivat