Celula de Arta prezinta publicului un nou performance-experiment de blind live painting, pe data de 15 octombrie 2024 (cu ocazia Zilei Mondiale a Nevazatorilor). Evenimentul va avea loc incepand cu ora 15:00, la Scoala Pentru Deficienti de Vedere Bucuresti (str. Austrului nr. 33) iar accesul publicului este gratuit.
În continuarea unei serii de performance-uri artistice incepute in anul 2018 de Celula de Arta, sapte artisti care doresc sa isi forteze limitele imaginatiei si sa participe intr-un exercitiu complex de empatie iau parte la Blind Seven, o provocare la explorare si depasirea limitelor impuse de simtul principal folosit in artele vizuale: vazul.
Elementul principal al evenimentului este un performance artistic inspirat de miscarea Dada, in care sapte artisti vor picta in mod succesiv o singura lucrare, fara sa vada ceea ce au lucrat cei dinaintea lor.
Proiectul Blind s-a nascut in 2018 in Celula de Arta, la propunerea lui Daniel Loagar in varianta Blind Four. I-a urmat Blind Five in 2022. Cel de-al treilea performance Blind s-a desfasurat in noiembrie 2023, la Casa de Cultura a Studentilor, in cadrul evenimentului Lunea la Pod si a reunit sase artisti, asadar Blind Six.
Blind Seven urmeaza sa reia structura iteratiilor anterioare, propunandu-si sa o duca la un nou nivel. Pastrand performance-ul de pictura in absenta vederii in formula originala, proiectul se va adresa pentru prima data direct publicului nevazator, dorind implicarea cat mai mare a acestuia, atat prin participare ca spectatori, cat si in interiorul activitatilor intreprinse, special adaptate nevoilor acestora.
În acest sens, in timpul performance-ului de pictura, pe langa muzica live improvizata de actorul si muzicianul Marin Grigore, persoanele nevazatoare vor avea la dispozitie casti prin care va fi narat intr-un limbaj sinestezic procesul materializarii lucrarii pe panza.
Artisti care participa la Blind Seven au fost selectati in urma unui apel deschis. Acestia sunt: Alex Manea, Alexandra Teletin, Anastasia Apetrei, Diana Bleiceanu, Evghenia Gritsku, Mara Malinovski si Teodora Elena Grindei. Curatorul expozitiei este Adriana-Elena Boruna.
De la un experiment adresat artistilor, cu Blind Seven, conceptul evolueaza inspre o experienta incluziva pe multiple paliere: pe de o parte, provocarea pentru pictorii implicati ramane un nucleu viu si intens al evenimentului, dar in acelasi timp, prin aportul curatoarei Adriana-Elena Boruna, care este o persoana nevazatoare, cat si prin participarea in public a mai multor persoane nevazatoare, experienta se deschide inspre un segment de public foarte putin deservit de sfera artelor plastice din Romania.
Acest aspect este dezvoltat si dincolo de performance-ul Blind Seven propriu-zis, prin expozitia de arta tactila realizata de artistii implicati in performance, expozitie a carei vernisaj va avea loc in cadrul evenimentului si care va ramane deschisa publicului timp de 2-3 saptamani.
Program:
15:00 – Vernisaj expozitie lucrari de arta tactile realizate de catre artistii participanti la performance (suport audio redat prin casti, complementar fiecarei lucrari).
16:00 – Workshop-Prezentare, in care Adriana Boruna, Andreea-Eliza Petrov si alte doua persoane nevazatoare vor dialoga deschis cu artistii si publicul despre felul in care persoanele nevazatoare se raporteaza la lumea de zi cu zi, la arta si, cu precadere, la arta vizuala.
17:00 – Workshop cu publicul, in care participantii vor afla mai multe despre ce este un performance, istoria sa, si vor avea ocazia sa picteze chiar ei insisi privati de vaz.
18:00 – Performance-ul de pictura in absenta vederii (Blind Seven) si performance muzical Marin Grigore (suport audio live, in cadrul caruia se va nara in casti pentru nevazatori ce se intampla pe panza).
În urma participarii la eveniment, dar si vizionand produsele digitale foto-video rezultate, publicul va putea dobandi o perspectiva noua asupra artei vizuale contemporane, dar si asupra persoanelor nevazatoare si a integrarii acestora in lumea noastra cotidiana si in lumea artei vizuale, iar acestea din urma vor putea experimenta arta pana atunci inaccesibila intr-o maniera noua, proaspata si personalizata.
Blind Seven este realizat de Celula de Arta.
Celula de Arta este un proiect cultural independent condus de artisti, care se manifesta in multiple spatii de arta contemporana permanente sau temporare. Proiectul s-a nascut din dorinta de a promova creatorii emergenti in arta contemporana. Majoritatea artistilor expusi si incurajati sunt studenti, masteranzi sau proaspat absolventi.
Celula are in portofoliu peste 200 de evenimente organizate sau realizate in colaborare, acoperind aproape toate mediile artistice: pictura, grafica, sculptura, mix media, instalatie, asamblaj, new media, design vestimentar, performance, concerte si lansari de reviste.