Întrunit în ședința publică din data de 04.06.2025, Consiliul Național al Audiovizualului a analizat rapoartele întocmite de Direcția Monitorizare și Direcția Control, iar la finalul dezbaterilor a decis să aplice următoarele sancțiuni:
– amendă de 10.000 de lei postului România TV, deoarece în ediția din 02.03.2025 a emisiunii„România de Poveste” radiodifuzorul nu a ținut cont de prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 și nici de dispozițiile art. 48 din Codul de reglementare a conținutului audiovizual. Invitata emisiunii, Diana Șoșoacă a făcut afirmații precum: „(…) dar atenție, pe ascuns, noi am trimis trupe în Ucraina, avem peste 300 de soldați morți. Nu am făcut publică acea listă din respect față de familiile acestora, pentru că au fost amenințate să nu dea numele, dar eu am lista și o am de câteva luni de zile”; „Și atenție ce vă spun, Mișcarea Legionară n-a fost una criminală și v-o spun foarte mulți istorici, și Corvin Lupu, și Gică Manole, s-a mistificat istoria. (…) „De fapt, a făcut din membrii Mișcării Legionare niște eroi, niște sfinți ai închisorilor comuniste. (…) Se duce în promiscuitate o mișcare care a fost extrem de patriotică, care a fost deviată de infiltrările comuniste, de acțiunile Anei Pauker asupra membrilor”. Potrivit art. 48 din Codul audiovizualului, „Sunt interzise în programele audiovizuale prezentarea apologetică a regimurilor totalitare, nazist şi comunist, a autorilor crimelor şi abuzurilor acestor regimuri, precum şi denigrarea victimelor acestora”;
– amendă de 5.000 de lei postului Gold FM, pentru ediția din 19.03.2025 a emisiunii„Ce-i în Gușă și-n căpușă” în cadrul căreia nu s-a ținut cont de dispozițiile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului. Printre afirmațiile din emisiune: „Cel care s-a ridicat rapid din scaun, ca să zic așa, agravându-și situația, a fost chiar Zelenski, care, obișnuit cu operațiunile sub steag fals, a raportat aseară atacuri rusești asupra infrastructurii energetice a Ucrainei, dar acum deja toată lumea știe că aceste atacuri au fost comandate chiar de către el, un gest disperat al lui Zelenski, făcut, bineînțeles sub ghidonajul Bruxellesului, gest care probabil că i-a pecetluit soarta micuțului actoraș”;
– somație publică postului România TV, deoarece în edițiile de la orele 14:00 și 15:00 ale emisiunii„Știrile România TV” din 15.03.2025, la difuzarea știrii cu titlul „SOROŞIŞTII DIN JURUL LUI SIMION, DOVEZILE TRĂDĂRII” nu au fost respectate prevederile art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului;
– somație publică postului Gold FM, pentru ediția din 13.03.2025 a emisiunii„Ce-i în Gușă și-n căpușă” difuzată cu încălcarea art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului.
De asemenea, Consiliul a hotărât să emită decizie de intrare în legalitate în privința spotului publicitar de televiziune aferent campaniei de promovare pentru Fortifikat Forte(spotul FORTIFIKAT FORTE, FEMEIE, 825 MG cu durata de 10, 20 și 30 de secunde) care nu respectă prevederile art. 93 alin. (1) și nici ale art. 120 alin. (2) și (3) din Codul audiovizualului (monitorizare: perioada 03-09.03.2025).
Prevederi ale legislației audiovizuale la care facem referire:
Legea audiovizualului Nr. 504 din 11 iulie 2002
Art. 3 – (2) Toţi furnizorii de servicii media audiovizuale au obligaţia să asigure informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor.
Decizia nr. 220 din 24 februarie 2011 privind Codul de reglementare a conţinutului audiovizual
Art. 64 – (1) În virtutea dreptului fundamental al publicului la informare, furnizorii de servicii media audiovizuale trebuie să respecte următoarele principii: (…) b) informarea cu privire la un subiect, fapt sau eveniment să fie corectă, verificată şi prezentată în mod imparţial şi cu bună-credinţă.
Art. 93 – (1) Comunicările comerciale audiovizuale trebuie să respecte, indiferent de formă şi de durată, principiile de protecţie a minorului, de informare corectă a publicului, de respectare a demnităţii umane, de asigurare a unei concurenţe loiale şi să nu utilizeze practici comerciale incorecte, înşelătoare sau agresive, aşa cum ele sunt definite de Legea nr. 363/2007 privind combaterea practicilor incorecte ale comercianţilor în relaţia cu consumatorii şi armonizarea reglementărilor cu legislaţia europeană privind protecţia consumatorilor, cu modificările şi completările ulterioare.
Art. 120 – (2) În publicitatea şi teleshoppingul la suplimente alimentare, informaţiile de prezentare a produselor pot conţine exclusiv datele din eticheta, cutia, flaconul şi/sau prospectul produsului, care au fost, după caz, avizate de către institutele naţionale de sănătate publică din subordinea Ministerului Sănătăţii sau notificate de către Institutul de Bioresurse Alimentare, precum şi menţiunile nutriţionale şi de sănătate aprobate în conformitate cu Regulamentul (CE) nr. 1.924/2006. (3) Nu se vor atribui alimentelor proprietăţi pe care acestea nu le posedă.