Cand si de ce folosim gelul antibacterial - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ALL MEDIA

Cand si de ce folosim gelul antibacterial

Published

on

Specialistii de pretutindeni recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun lichid sau spuma, ori de cate ori este posibil, deoarece spalarea mainilor reduce cantitatea de toate tipurile de germeni si substante chimice de pe maini. Dar daca sapunul si apa nu sunt disponibile, utilizarea unui dezinfectant maini cu cel putin 60% alcool ne poate ajuta sa evitam sa ne imbolnavim si sa raspandim germeni in jurul nostru. Indrumarile pentru spalarea manuala eficienta si utilizarea dispozitivului de dezinfectare a mainilor in setarile comunitatii au fost elaborate pe baza datelor dintr-o serie de studii.

Dezinfectantii pentru maini pe baza de alcool pot reduce rapid numarul de microbi pe maini in anumite situatii, dar dezinfectantele nu elimina toate tipurile de germeni.

De ce? Sapunul si apa sunt mai eficiente decat dezinfectantii pentru maini la indepartarea anumitor tipuri de germeni, cum ar fi Cryptosporidium, norovirus si Clostridium difficile1-5. Desi dezinfectantii pentru maini pe baza de alcool pot inactiva foarte multe tipuri de microbi foarte eficient atunci cand sunt folositi corect 1-15, este posibil ca oamenii sa nu foloseasca un volum suficient de mare de dezinfectant sau sa-l stearga inainte sa se usuce.

Dezinfectantii pentru maini pot sa nu fie la fel de eficienti atunci cand mainile sunt vizibil murdare sau grase. De ce? Multe studii arata ca dezinfectantii pentru maini functioneaza bine in medii clinice, cum ar fi spitalele, unde mainile vin in contact cu germeni, dar in general nu sunt puternic murdare sau grase. Unele date arata, de asemenea, ca dezinfectantii pentru maini pot functiona bine impotriva anumitor tipuri de germeni pe mainile usor murdare. Cu toate acestea, mainile pot deveni foarte grase sau murdare in mediul comunitar, cum ar fi dupa ce oamenii se ocupa de mancare, fac sport, lucreaza in gradina sau merg la camping sau la pescuit. Cand mainile sunt puternic murdare sau grase, un gel antibacterial pentru maini poate sa nu functioneze bine. In astfel de circumstante se recomanda spalarea mainilor cu apa si sapun. De asemenea, daca mainile au atins substante chimice nocive, spala-ti mainile cu apa si sapun.

Daca sapunul si apa nu sunt insa disponibile, utilizeaza un dezinfectant pentru maini pe baza de alcool care contine cel putin 60% alcool.

De ce? Multe studii au descoperit ca dezinfectantii cu o concentratie de alcool intre 60-95% sunt mai eficienti in uciderea germenilor decat cei cu o concentratie mai mica de alcool sau dezinfectantii pentru maini fara alcool. Dezinfectantii pentru maini fara alcool 60-95% s-ar putea sa nu functioneze la fel de bine pentru multe tipuri de germeni.

Cand utilizezi dezinfectant pentru maini, aplica produsul pe palma unei maini si freaca produsul pe toate partile mainilor, pana cand mainile sunt uscate. De ce? Pasii pentru utilizarea dezinfectantului pentru maini se bazeaza pe o procedura simplificata. Instruirea oamenilor sa acopere toate suprafetele ambelor maini cu dezinfectant pentru maini s-a dovedit a oferi o eficacitate de dezinfectare mai buna.

Asadar, recomandarea ramane pentru folosirea apei si a sapunului cat mai des posibil, insa daca nu avem cum sa ne spalam pe maini, atunci si un gel dezinfectant este util si o solutie mult mai buna decat sa nu ne curatam pe maini in niciun fel.

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Subscribe to our newsletter!
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending