Care este alimentația potrivită pentru pisici, în funcție de vârstă - RADAR DE MEDIA
Connect with us

LIFE STYLE

Care este alimentația potrivită pentru pisici, în funcție de vârstă

Starea de sănătate a pisicilor este esențială pentru ca acestea să se bucure de o viață lungă și lipsită de griji și depinde în foarte mare măsură de alimentație. Află mai multe despre hrănirea corectă a pisicilor, în funcție de vârstă și care sunt nutrienții de care au nevoie pentru o alimentație echilibrată.

Published

on

Sursa foto: Shutterstock

Dacă ai animalele de companie, știi deja că acestea sunt adevărați membri ai familiei. Le iubim și am vrea să aibă o viață lungă și frumoasă. În schimb, câinele sau pisica ne oferă dragoste necondiționată și multe momente de bucurie. Adorate și răsfățate, pisicile sunt frecvent alese ca animale de companie, însă este important să le oferim grijă și cea mai bună hrană, în funcție de nevoile fiecăruia și de etapa de dezvoltare în care se află.

Vârsta este cel mai important factor de care trebuie să ții cont pentru alimentația pisicii. Dieta se schimbă odată ce înaintează în vârstă, pentru că organismul începe să absoarbă nutrienții în mod diferit și pentru că o pisică adultă este mai puțin activă.

Pui de pisică (4-12 luni) 

Puii de pisică au un metabolism rapid și au nevoie de mancare de pisici bogată în proteine, de exemplu carne de curcan, pui, miel sau pește, pentru ca mușchii să se dezvolte armonios. De asemenea, au nevoie și de multe calorii pentru energie. Alimentația puilor de pisică trebuie să conțină un nivel ridicat de calciu, zinc, magneziu și fosfor, pentru a ajuta la formarea unor dinți și oase puternice. Acizii grași din pește sunt benefici pentru sănătatea inimii, a creierului și pentru un sistem imunitar puternic.

Pentru puii de pisică, hrana uscată trebuie să conțină bucăți mici, care sunt mai ușor de mestecat și de înghițit. Un alt beneficiu al hranei uscate este că aceasta ajută la menținerea unor dinți puternici, însă și hrana umedă are numeroase avantaje, fiind mai moale, mai ușor de mestecat și cu un conținut mai mare de apă decât cea uscată.

Advertisement

Frecvența meselor pentru puii de pisică este de cel mult 4 pe zi după ce au fost înțărcați. Este important ca alimentația în această etapă să conțină și alimente uscate ca gustare. Cantitatea de mâncare recomandată este de până la 100 g de hrană uscată și până la 250 g de hrană umedă.

Peste 1 an 

Vârsta adultă la pisică este considerată după ce împlinește 1 an; din acest moment și pe parcursul următorilor ani, pisicile sunt foarte active și este important să le oferi o dietă bogată în proteine, carbohidrați și vitamine și o cantitate cât mai mică de grăsimi. Cu toate acestea, unele pisici consumă mâncare pentru pui până la vârsta de 2 ani. Este recomandat să ceri sfatul medicului veterinar pentru a vedea care este cea mai potrivită variantă de alimentație pentru pisica ta, în funcție de nevoile acesteia.

Pentru pisicile adulte sunt recomandate 2 mese pe zi, care să conțină cantități moderate de hrană. Se pot introduce în alimentație și câteva recompense. Este important ca pisica să nu aibă tot timpul hrana la dispoziție, pentru a putea controla cantitatea recomandată.

Peste 7 ani 

După vârsta de 7 ani, apar numeroase schimbări fizice, metabolismul devine încet și nivelul de activitate scade. Este important să echilibrezi aceste schimbări cu o alimentație corectă. Pisicile bătrâne au nevoie de porții de mâncare reduse, mai ușor de digerat și care conțin cantități mai mici de grăsimi, dar bogate în proteine de calitate.

Alimentația pisicii bătrâne trebuie să conțină mai puțină sare, care poate duce la apariția afecțiunilor la nivelul rinichilor. Este recomandat să introduci în dietă vitamina C și E care contribuie la întărirea sistemului imunitar și acizii grași, pentru o blană sănătoasă și strălucitoare. 

Alimentația echilibrată încă din primele luni de viață este importantă pentru a asigura dezvoltarea sănătoasă a pisicilor. În fiecare etapă a vieții, oferă pisicii tale cantitatea recomandată de mâncare, apă proaspătă și necesarul de nutrienți pentru a crește armonios și pentru a evita problemele de sănătate.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending