Care este de fapt rația corectă de hrană pentru porumbei? - RADAR DE MEDIA
Connect with us

ADVERTORIALE

Care este de fapt rația corectă de hrană pentru porumbei?

Published

on

Performanța pe care un porumbel o poate avea depinde de genă, de starea sa fizică și implicit de ritualul său zilnic, de cum este antrenat și hrănit. Știm foarte bine că hrana stă la baza evoluției lor și că starea de sănătate este influențată în mod direct de acest aspect. Să vedem ce alimentație preferă porumbeii și care este de fapt rația corectă.

Hrana are la bază cerealele

Preferă cerealele și semințele; de altfel cerealele sunt 60-70% din hrană. Vorbim despre glucide în mare parte, de 12 procente de proteină și de grăsimi puține. Totodată acestea sunt sursă de vitamine și minerale, deși în mici cantități.

Columbofilii cu experiență recomandată un mix de cereale ce poate fi cumpărat dintr-un magazin produse columbofile. Atenție însă la grâu, cantități foarte mari de grâu nu sunt recomandate pentru că pot îngrășa și duc la sterilitate în cazul masculilor. Despre porumb se spune că este bogat în proteine și glucide. Conține caroten și este ușor de asimilat, induce pofta de mâncare și ajută digestia. Atenție însă la cât de des va fi oferit, întrucât poate îngrășa; recomandarea este de a opta pentru cel cu bob mic.

Ovazul și orzul sunt de asemenea opțiuni. Ovazul în mod special ar trebui oferit iarna, când este așteptat sezonul sportiv.

Rația de hrană

Porumbeii consumă hrană echivalentul a 10% din greutatea lor. O porție este aproximativ de 40 de grame. Masa lor ar trebui să includă în mare parte cereale, până la 70% și restul leguminoase sau un maximum de 10% oleaginoase de asemenea.

Rația de hrană este modificată în funcție de etapele din viața lor:

Advertisement
  • Vara spre exemplu aceștia fac eforturi mai mari, așadar hrana trebuie să fie de 3 ori pe zi la ore regulate.
  • În schimb iarna, pentru că nu sunt concursuri și nici nu au perioadă de creștere a puilor, hrana poate consta în două mese, compuse din 40% porumb, tot atât orz și 20% grâu.
  • În perioada de năpârlire, pentru că au o rezistență scăzută la boli, raţia de hrană poate fi de 60% cereale, 35% leguminoase și 5% oleaginoase.
  • Pentru perioada în care cresc pui, hrana va fi de 20% porumb, tot atât de mazăre, mei, grâu și alte boabe mici.
  • În mod special în perioada în care au concursuri porumbeii pot consuma rații mari de porumb.

Un alt caz aparte este cel al tinerilor care părăsesc cuibul. Aceștia consumă până la maturizare ceva mai multe furaje.

Ulterior vor avea rația de hrană compusă în mare parte din porumb – 70%, iar restul de leguminoase.

Indiferent de astfel de diferențe, apa la discreție trebuie oferită. În medie, un porumbel consumă până la 30 ml de apă per zi.

Țineți cont de sfaturile celor mai experimentați din această nișă și cumpărați produse de calitate, oferiți mix de cereale, leguminoase de calitate. Să nu uităm că hrana are un aport vital pentru performanța porumbeilor, pentru penajul lor lucios, fertilitate și în general starea de sănătate. Pentru cumpărături specifice puteți accesa produsecolumbofile.ro.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending