Ai nevoie de noi autoturisme pentru afacerea ta, însă nu te-ai decis asupra unei forme de finanțare? Majoritatea companiilor din România achiziționează bunurile necesare în rate, în leasing sau credit auto.
La prima vedere, cele două forme de finanțare (leasing financiar și credit) par a fi asemănătoare, deoarece ambele presupun cumpărarea unei mașini în rate. Cu toate acestea, există o serie de diferențe care se pot dovedi esențiale în funcție de fiecare companie în parte. Principala deosebire dintre leasing financiar și credit bancar ține de dreptul de proprietate asupra autoturismelor solicitate.
O scurtă comparație între leasing auto și credit te poate ajuta să iei cea mai bună decizie pentru afacerea ta. Iată principalele diferențe dintre cele două forme de finanțare:
1. Ce presupune un leasing auto?
Printr-un contract de leasing financiar, compania solicitantă achiziționează autoturismele contra unor rate lunare stabilite în contract. În acest caz, firma de leasing este proprietara bunurilor până la finalul perioadei contractuale. Schimbul de proprietate se face după achitarea tuturor ratelor și a valorii reziduale.
Leasingul este o formă de credit prin care compania de leasing achiziționează bunul pentru utilizator, urmând ca utilizatorul bunului să achite suma către companie, printr-o rată lunară stabilită prin contract. Potrivit legii, un contract de leasing financiar trebuie să se desfășoare pe o perioadă de minimum un an (art. 7, Ordonanța Guvernului nr. 51/1997 modificată). Ulterior, clientul poate rambursa întreaga sumă către compania de leasing.
Autoturismele vor fi asigurate atât CASCO, cât și RCA, de către compania de leasing. Aceasta are, în general, o listă de asiguratori agreați cu care colaborează, iar costurile sunt suportate de utilizator (dacă prin contract nu se prevede altfel).
Multe companii de leasing din România permit negocierea condițiilor contractuale, ceea ce îi dă clientului posibilitatea de a obține anumite avantaje personalizate. Mai mult, forma de finanțare oferă flexibilitate firmei solicitante, deoarece are posibilitatea de a alege valoarea avansului, periodicitatea ratelor, precum și durata contractului.
Un avantaj important al contractului de leasing auto este procedura de aprobare rapidă și documentația simplificată.
2. Ce presupune un credit auto?
Companiile care doresc finanțare prin credit auto vor deveni proprietarele bunurilor încă de la începutul perioadei contractuale. În acest caz, banca este doar instituția care acordă împrumutul financiar, pe care îl va recupera ulterior prin rate lunare. Prețul autoturismelor solicitate se va achita în rate lunare. În suma totală a ratelor sunt incluse cota-parte din valoarea de cumpărare a bunului (TVA inclus), rata dobânzii și comisioanele aferente creditului.
Autoturismele achiziționate prin credit auto trebuie asigurate obligatoriu FULL CASCO, iar costul va fi suportat de client.
În comparație cu un leasing auto, creditul este o formă de finanțare care presupune un grad mai ridicat de birocrație. Pentru aprobarea creditului auto, firma solicitantă trebuie să predea o copie după actul de identitate, o factură de utilități care să ateste domiciliul, o adeverință salariu tip, documente care atestă alte angajamente de plată (dacă este cazul) și o factură proformă de la dealer.
Cu toate acestea, un credit este purtător de comision de acordare, dar și de gestiune. De asemenea, rata nu este purtătoare de TVA, iar durata de acordare este mai mare decât în cazul leasingului financiar pentru autoturisme.
În concluzie, pentru a lua cea mai bună decizie pentru afacerea ta, pune în balanță atât avantajele, cât și dezavantajele ambelor forme de finanțare. Deși un leasing auto poate fi mai scump, acesta presupune un grad redus de birocrație și poate fi obținut mult mai rapid în comparație cu un credit auto. Alege forma de finanțare în funcție de specificul afacerii tale și generează profit cu autoturismele contractate!