Asociația Vira anunță lansarea proiectului „Case Vii. Diversitatea culturală spațiilor de locuit din București și împrejurimi” care își propune să documenteze și să analizeze diversitatea culturală din București și localitățile limitrofe prin prisma varietății formelor de locuire.
Pe parcursul celor 12 luni ale proiectului, experiența locuirii în București și localitățile limitrofe va fi analizată și documentată din perspectivă socio-antropologică și a artelor vizuale, iar rezultatele proiectului vor fi folosite în organizarea unor ateliere interactive cu liceeni din Capitală.
„Proiectul adresează două nevoi principale legate de cunoaşterea diversităţii culturale şi transpunerea acesteia în arta şi cultura din România contemporană. Prima nevoie este legată de numărul redus de abordări din domeniul ştiinţelor umaniste şi al artelor din România ce au ca obiectiv studierea şi expunerea legăturilor existente între spaţiile contemporane de locuit şi cultura locurilor, grupurilor şi comunităţilor umane. <Case Vii> vine de asemenea să suplinească numărul redus de activităţi de educaţie orientate spre cunoaşterea şi înţelegerea diversităţii culturale în care elevii de liceu se pot implica într-un mod activ”, a declarat Andrei Crăciun, managerul proiectului și președintele Asociației Vira.
La evenimentul destinat lansării proiectului au participat, pe lângă organizatori, Liviu Chelcea – doctor în antropologie, Celia Ghyka – profesor doctor asociat la Universitatea de Arhitectură și Urbanism „Ion Mincu” și managerul cultural Amalia Alexandru.
„Case Vii. Diversitatea culturală a spațiilor de locuit din București și împrejurimi” este derulat de Asociația Vira, în parteneriat cu Muzeul Național al Țăranului Român și cu Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană. Perioada de implementare a proiectului este de un an, până la sfârșitul lunii ianuarie 2016. Proiectul este finanțat prin Granturile SEE 2009-2014, în cadrul programului programul PA17/RO 13 Promovarea Diversității Cultură și Artă din cadrul Patrimoniului Cultural European.
Asociaţia Vira este o organizaţie nonguvernamentală cu profil cultural înființată la Bârlad în anul 2006. Activitatea noastră este structurată pe cinci direcţii: organizare comunitară, educaţie nonformală, documentare vizuală, cultură şi patrimoniu, dezvoltare locală prin cultură. Cu o echipă alcătuită din sociologi, documentariști vizuali ai fenomenelor sociale și specialiști în producție de film, Asociația Vira s-a remarcat de-a lungul timpului prin proiecte de cercetare și documentare vizuală inițiate și implementate cu succes. Ne axăm pe înțelegerea faptelor sociale din jurul nostru, identificarea problemelor și soluțiilor specifice comunităților cercetate.