Connect with us

BAZAR

TOP | Cât cheltuieste omenirea pe inarmare? Vezi aici cat investesc cele mai puternice tari din lume!

Anul trecut, cheltuielile militare la nivel global au fost de 1.531 de miliarde de dolari. Deşi a fost an de criză, cheltuielile au crescut cu 5,9% faţă de anul precedent, până la un nivel record. Datele aparţin SIPRI, Institutul Internaţional pentru Cercetări privind Pacea, cu sediul la Stockholm. Vezi Top 5 al statelor cu cele mai mari cheltuieli şi cât cheltuieşte România

Avatar

Published

on

Anul trecut, cheltuielile militare la nivel global au fost de 1.531 de miliarde de dolari. Deşi  a fost an de criză, cheltuielile au crescut cu 5,9% faţă de anul precedent,  până la un nivel record. Datele aparţin SIPRI, Institutul Internaţional pentru Cercetări privind Pacea, cu sediul la Stockholm. Vezi Top 5 al statelor cu cele mai mari cheltuieli şi cât cheltuieşte România

1. USA

661 de miliarde de dolari

UH-60 Black Hawk helicopter: A right front view of two UH-60 Blackhawk (Black Hawk) helicopters in flight during BRIGHT STAR '82, an exercise involving troops from the US, Egypt, Sudan, Somalia and Oman.

Cheltuielile celei mai mari puteri militare a lumii reprezintă aproape jumătate (43%) din totalul întregii planete şi, în acelaşi timp, 4% din PIB-ul SUA. Satele Unite au cheltuit, anul trecut, cu 47 de miliarde de dolari mai mult faţă de 2008

2. CHINA

100 de miliarde de dolari

Cu cheltuieli de şase ori mai mici decât prima clasată, China ocupă locul doi în lume. În perioada 2000-2010, cheltuielile au avansat cu 217%, adică de trei ori mai mult decât au crescut cheltuielile Statelor Unite în aceeaşi perioadă. Raportat la PIB, cheltuielile militare ale Chinei au reprezentat 2%. Pe cap de locuitor revin 74,6 dolari, mult sub nivelul de 2.100 de dolari, consemnat de SUA.

3. FRANTA

64 de miliarde de dolari

4. MAREA BRITANIE

58 DE MILIARDE DE DOLARI

Marea Britanie ocupă a patra poziţie la nivel global, cu un nivel al cheltuielilor de 58,3 miliarde de dolari. Ca procent în PIB, englezii alocă apărării un nivel asemănător cu cel al francezilor-2,5%. În ultimii zece ani, sumele alocate de Regatul Unit industriei de apărare au crescut cu 28%. Pe cap de locuitor, cheltuielile reprezintă 946 de dolari.

5.  RUSIA

54 DE MILIARDE DE DOLARI

Rusia, cu cheltuieli de 53,3 miliarde de dolari în 2009, ocupă locul 5 al clasamentului mondial. Sumele reprezintă 3,5% din PIB. Pe cap de locuitor revin 378 de dolari. În ultimii zece ani, nivelul sumelor alocate a crescut cu 105%. Cheltuielile Rusiei au ajuns să reprezinte doar 3,5% din suma la nivel mondial, infim faţă de procentul de 43% ce revine Statelor Unite

ROMANIA

3 MILIARDE DE DOLARI

Picture 555

 

Pentru România, raportul SIPRI arată cheltuieli cu apărarea de aproape 3  miliarde de dolari, cu 400 de milioane mai puţin decât anul precedent. Ca procent din PIB, cifra a scăzut de la 1,6%, în 2007, la 1,5% în 2008-cel mai mic procent din ultimii 20 de ani. Pentru comparaţie, în ultimii ani ai regimului comunist cheltuielile României erau de 4,89 miliarde de dolari (1988) şi 5,03 miliarde (1989).

Comentarii

Muzica

Actorii din serialul „Moldovenii” au lansat piesa „Laila”

Avatar

Published

on

            Actorii din „Moldovenii” se bucura de un real succes atat in mediul online, prin intermediul clipurilor de pe canalul de YouTube, care numara peste 1.2 milioane de fani, cat si pe micul ecran, in serialul de comedie difuzat in fiecare sambata, de la ora 20:00, la Kanal D!

 

Protagonistii serialului au pregatit o surpriza muzicala fanilor, lansand recent, in online, o piesa originala. Melodia a fost foarte bine primita de public, la doar trei zile de cand s-a lansat, aceasta a primit aproape un sfert de milion de aprecieri.

 

 

Piesa „Laila” este o colaborare cu Alexander Maxim si este compusa de Petronel Gabriel Gongeanu, cel care il interpreteaza in serialul „Moldovenii” pe padurarul Mitica. Single-ul cu influente latino transmite buna dispozitie inca de la primele acorduri. Veti recunoaste in clip personajele preferate din „Moldovenii”, Spagoveanu (Radu Tibulca), Preotul (Vasile Pantiru), Aurica (Andreea Lodba) chiar in mijlocul petrecaretilor.

 

Petronel Gabriel Gongeanu, cel care a scris versurile melodiei, spune ca aceasta este o dedicatie pentru fata de la tara care face eforturi  sa se integreze perfect in viata urbana. Este o viziune tandra, dar si foarte amuzanta, asupra unei realitati cu care se confrunta actorii din „Moldovenii”, dupa cum sustine Petronel Gabriel Gongeanu.

 

Si eu tot de la tara am plecat si colegii mei tot de la tara au plecat. Cumva ne regasim in aceasta melodie. Vom mai lansa videoclipuri muzicale in viitor, lumea ne incurajeaza sa facem acest lucru”, a spus acesta.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Muzica

Anamaria Petrişor îşi surprinde fanii cu un cover neaşteptat

Avatar

Published

on

             Anamaria Petrișor a făcut un cover emoţionant după piesa „Iartă!” a Mihaelei Runceanu.

 

„Pentru mine, muzica este foarte importantă pentru mesajul pe care îl poartă, iar piesele Mihaelei Runceanu au un mesaj puternic, inspiraţional. Mă fascinează de fiecare dată când le ascult, pur şi simplu îi ador vocea şi modul unic de interpretare”, a spus Anamaria.

 

Piesa tribut a fost înregistrată în studiourile HaHaHa Production, iar videoclipul a fost filmat la mare pe plaja Corbu, la apusul soarelui.

 

Artist şi songwriter, Anamaria Petrişor a lansat recent o piesa cu Dorian Popa, care are aproape 1.000.000 de vizualizări, iar acum pregateşte un nou single cu Amna. Însa frumoasa cântăreaţă nu se opreşte aici, aceasta spune că are multe alte proiecte în desfăşurare, iar pentru sfârşitul de an ne pregăteşte un colind de suflet. Până atunci însă, merită să ne oprim puţin şi să ascultăm varianta inedită a piesei „Iartă!”.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Evenimente

Festivalul multicultural de arte performative CALEIDO are loc online, între 27 noiembrie şi 1 decembrie

Avatar

Published

on

             Caleido, festival multicultural de arte performative care și-a propus să descopere și să promoveze diversitatea culturală și etnică, a ajuns la cea de-a patra ediție, care va avea loc în perioada 27 noiembrie – 1 decembrie. Spectacolele pot fi urmărite online, live sau înregistrat, iar accesul este gratuit.

 

Festivalul Caleido prezintă 20 de producții independente de teatru, dans și performance care vorbesc despre subiecte actuale, șapte dintre acestea fiind producții Caleido, dintre care patru vor fi văzute în premieră.

 

„Anul acesta este unul dificil pentru sectorul cultural independent – cel pe care festivalul îl reprezintă prin spectacolele selectate, instabilitatea și continua reconfigurare sunt semnele marcante al acestor luni, provocări la care încercăm să răspundem creativ și flexibil. Selecția spectacolelor din această ediție Caleido continuă direcțiile dezvoltate în anii precedenți – diversitate culturală și etnică, dialog și dezbatere constructivă – cu accent pe o serie de teme pe care le găsim relevante în contextul actual: stereotipuri, feminism, comunități, istorie recentă. Tema festivalului – societate – scapă capcanei generalizării prin lupele pe care alegem să i le aplicăm, cu miză în a stimula pluritatea perspectivelor și în a încuraja confruntarea pozitivă de idei, a spus Andreea Novac, director artistic Caleido.

 

Printre titlurile acestei ediții  se regăsesc: „Bambina, regina florilor” (regia: Mihai Lukacs), primul spectacol despre tradițiile romilor boldeni, ce o are în prim plan pe celebra florăreasă Bambina; „Infinit pozitiv” (regia: Alex Fifea), spectacolul care analizează poveștile de viață a șase personaje din România, infectate cu HIV; „Nu toți sunt eroi” (de și cu Cristina Lilienfeld, Smaranda Găbudeanu), care spune povești despre lupta pentru supraviețuire a bunicilor dispăruți; „Aleea stereotipurilor” (coordonatori: Ionuț Oprea, Mădălina Dorobanțu), o producție a trupei Playhood și Caleido, care folosește elemente din poetry-slam, hip-hop și dans contemporan pentru a descrie diferite forme de discriminare născute din stereotipuri; „Pelicanul” (regia: Florin Liță), o poveste despre iubire și iertare în relația mamă și copii; „Singurătatea pietrelor” (regia: Norbert Boda), ce aduce în prim plan perspectiva unui copil ce trăiește mental într-un univers paralel; „Domeniul luptei” (text și regie: Catinca Drăgănescu), care urmăreşte povestea unui tânăr asiatic aflat ȋn căutarea soluţiei pentru o viaţă mai bună ȋn Europa; „Neverland” (concept: Iulia Rugină, Ioana Flora), o privire în intimitatea unei femei, ce îi scoate la iveală traseul emoțional pe parcursul vieții, vulnerabilitatea, fricile și iubirile; „Limite” (regia: Radu Apostol), un one-woman show comic și acid despre școala românească.

 

Caleido va include și performance-uri ca „American Gypsy” (concept, text și regie: Mihai Lukacs), o explorare a temei migrației din România, „Daughters” (concept și coregrafie: Simona Deaconescu), un spectacol de dans în care trei femei tinere fac un corp comun cu mamele și bunicile lor, „Reverse Discourse” (coregrafie, concept și performer: Ioana Marchidan), care vorbește despre traume înmagazinate individual și colectiv, „Bad Mamma” (concept și interpretare: Valentina De Piante Niculae), care chestionează identitatea feminină și rolurile femeii, „Magic is a condition that kills people in all kinds of performative hazards” (concept și interpretare: Andreea Novac și István Téglás), un spectacol care vorbește despre colaborare, provocări artistice sau funcția publicului într-un spectacol.

 

Acestora li se adaugă patru producții proprii Caleido prezentate în premieră, care vor fi anunțate în curând, alături de alte detalii și de programul complet al festivalului, pe www.caleido.ro.

 

Parteneri media: Critic Eyez, Cooperativa Urbană, Filme-carti.ro, IqAds, Smark, Liternet, Munteanu Recomandă, Spotmedia, Suplimentul de Cultură, Observator Cultural, The Institute, Urban.roZile și Nopți, Ziarul Metropolis.

 

Caleido face parte din proiectul DIALOG (Diversity in Arts. Learning Opportunities and Growth), finanțat prin Granturile SEE 2014-2021 în cadrul Programului RO-CULTURA.

 

Fundația Amfiteatru (fundatia-amfiteatru.ro) dezvoltă programe, proiecte și parteneriate la nivel local, național și internațional, în scopul afirmării resurselor antropice și naturale ale comunităților. Organizația se concentrează pe abordările integrate, cu finalitate socială, pentru a furniza comunităților soluții și sprijin.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending