Connect with us

EVENTS

Cătălin Striblea, despre îngerii lui Charlie: ”Un hohot de râs e cea mai dureroasă palmă pe care o poți da cuiva”

Published

on

Franța a fost scena a două atacuri armate miercuri și joi. Primul atac a avut loc la sediul săptămânalului satiric Charlie Hebdo, iar cel de-al doilea a vizat trei moschei.

Atacul de la Charlie Hebdo s-a soldat cu 12 morți și 11 răniți. În cadrul celui de-al doilea atac, o polițistă a fost ucisă cu focuri de Kalasnikov de un șofer care a fugit de la fața locului.

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, și-a anunțat joi, la Riga, intenția de a le propune statelor membre ale Uniunii Europene un nou program de luptă contra terorismului, în contextul atentatelor din Franța, transmite AFP, citat de Agerpres.

Carnagiul la care a fost supusă Franța a stârnit diverse reacții. Cătălin Striblea, realizatorul emisiunii ”Ultimul Cuvânt” de pe B1 TV, este de părere că atacul a avut drept scop să răpească unul dintre pilonii fundamentali ai societății europene: dreptul la liberă exprimare.

Niciun profet, nicio religie și nici o ofensă nu pot justifica nemerniciile făcute miercuri la Paris. Atentatul comis în numele Profetului are o semnificație mult mai profundă decât moartea violentă a jurnaiștilor. Și iertați-mă când spun acest lucru neomenesc. Mârșăvia a fost făcută ca să ne fie frică. Să ne temem atunci când spunem ceva, când suntem ironici sau când râdem de cineva cu autoritate, forță și putere. Oroarea atacă unul dintre pilonii fundamentali ai societății noastre europene: dreptul la liberă exprimare.

Vor să-ți fie frică, să te temi și să renunți. Nu vor să pui în dezbatere, să pui la încercare sau să testezi ideile unora sau altora. Acesta a fost mesajul mizerabil care ni s-a transmis ieri: renunțați la dreptul vostru pe care l-ați cucerit în sute și sute de ani., scrie jurnalistul pe blogul său, www.striblea.ro.

Striblea afirmă că Europa și-a deschis într-adevăr porțile, dar cei care aleg să trăiască aici, ar trebui să învețe să trăiască după regulile impuse de spațiul european. Cât despre jurnaliștii de la Charlie Hebdo, moderatorul consideră că aceștia au fixat un adevăr: râsul este cea mai dureroasă palmă pe care o poți da cuiva.

”Și, da, jurnaliștii de la Charlie nu sunt îngeri. Dimpotrivă! Sunt chiar  intoleranța, depășirea crudă a liniilor care ne fac traiul în comun mai bun. Doar că au tras în toată lumea. Și au stabilit un adevăr: un hohot de râs e cea mai dureroasă palmă pe care o poți da cuiva. Dezbaterile, certurile se uită. Niciodată, însă, rușinea unui râs. Cumva de ieri, imaginea lor se va transforma în înger păzitor pentru acest mare drept al nostru: să râzi cu lacrimi de ce crezi că sunt prostiile altora. Merită să-l apărăm.”, mai scrie acesta pe blog.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending