Ce este atacul de panică și cum poate fi gestionat

0
365
Reclame

Ai avut vreodată un moment în care ai simțit o frică intensă care a apărut brusc și a fost însoțită de bătăi rapide ale inimii sau senzația că îți lipsește aerul? Aceasta ar putea fi descrierea unui atac de panică, o experiență care, deși temporară, poate fi copleșitoare.

 

Te-ai confruntat cu un atac de panică, dar nu ai știut ce e de făcut? Citește în continuare și descoperă care sunt cele mai eficiente moduri prin care poți gestiona o astfel de experiență.

 

Ce este atacul de panică?

Episoadele de atacuri de panica se manifestă prin apariția unei senzații bruște de frică intensă, ce este însoțită de simptome fizice, precum:

  • palpitații;
  • dificultăți de respirație;
  • amețeală;
  • transpirație excesivă;
  • senzația de nod în gât.

 

Deși poate părea înfricoșător, atacul de panică nu este periculos din punct de vedere fizic. Durata acestuia este de doar câteva minute, astfel că poate dispărea spontan, chiar dacă pentru majoritatea celor care se confruntă cu atacurile de panică, acestea par că sunt prezente pentru ore. 

 

Caută ajutor specializat

Dacă te confrunți frecvent cu atacuri de panică, este important să discuți cu un specialist. Sesiunile de psihoterapie sector 3 te pot ajuta să înțelegi cauzele pentru care apar atacurile de panică. În plus, psihologul sau psihoterapeutul te ghidează spre a dezvolta strategii eficiente pentru a gestiona aceste episoade.

 

Terapia cognitiv-comportamentală este adesea folosită pentru a te ajuta să înțelegi gândurile și comportamentele care declanșează atacurile de panică. Aceasta este o formă de terapie intens studiată și a cărei eficiență a fost demonstrată științific. 

 

Concentrează-te pe prezent

Când simți că vine un atac de panică, încearcă să te reconectezi cu realitatea. În acest sens, poți face un exercițiu simplu, care presupune să te concentrezi pe un obiect din jurul tău, observându-i caracteristicile: textura, culoarea, forma, mărimea. Această tehnică te ajută să rămâi ancorat în prezent și să te detașezi de senzațiile de panică.

 

Respiră profund

Respirația profundă este una dintre cele mai eficiente tehnici pentru a gestiona atacurile de panică. Inspiră adânc pe nas timp de 4 secunde, ține aerul în plămâni pentru alte 4 secunde, apoi expiră încet pe gură timp de 4 secunde. Această tehnică contribuie semnificativ la diminuarea intensității unui atac de panică prin:

 

  • calmarea sistemului nervos;
  • reducerea ritmului cardiac;
  • generarea unui sentiment de control.

 

Relaxează-te

Tensiunea acumulată în corp poate amplifica simptomele atacului de panică. Încearcă să-ți relaxezi mușchii, începând de la picioare și urcând treptat spre partea superioară a corpului. Poți deprinde mai multe astfel de exerciții sub coordonarea unui psiholog, care îți arată mai multe tipuri de metode de relaxare prin utilizarea mușchilor.

 

Fă exerciții de vizualizare

Vizualizarea unui loc calm și sigur poate fi o tehnică extrem de utilă. Imaginează-ți un loc în care te simți confortabil, fie că este vorba de plajă, munte sau o cameră liniștită. Detaliile imaginate te vor ajuta să te detașezi de panică și să îți regăsești liniștea interioară.

 

Atacurile de panică pot fi extrem de intense și înfricoșătoare, dar cu tehnicile potrivite de gestionare și cu sprijinul unui specialist, ele pot fi controlate. Respiră adânc, concentrează-te pe prezent și nu ezita să ceri ajutor când ai nevoie.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.