Connect with us

ȘTIRI

Ce este IRCC și ROBOR și cum afectează ratele bancare?

Published

on

indici financiari robor si ircc

Împrumutul la bancă este una dintre cele mai simple metode de a dispune rapid de o sumă mare de bani. Bineînțeles, aceasta poate fi acordată doar în cazul în care solicitantul lucrează ori are un venit constant din alte părți. Noua inflație și creșterea sa imensă a afectat enorm ratele, cât și cursul euro a dat peste cap creditele românilor. Despre noul indice vom vorbi în rândurile ce urmează.

Ce este IRCC și ROBOR și cum afectează ratele bancare?

IRCC este un nou indice de referință ce se utilizează pentru calcularea ratelor pentru creditele cu dobânzi variabile. Acesta se determină la finalul trimestrului, fiind o medie aritmetică a valorilor zilnice. Este și un interval de timp care se ia în considerare. Rezultatul mediei este aplicat pentru întreg trimestrul ce va urma.

Indicele IRCC a început să fie utilizat încă din anul 2019. Este de fapt, o soluție pentru ROBOR, care bineînțeles crește alarmant de la o lună la alta. Cu cât ROBOR-ul este mai mare, cu atât costurile creditelor cu dobânzi variabile sunt mai ridicate. ROBOR-ul nu mai este utilizat la acordarea creditelor de împrumuturi noi de când a intrat pe piață IRCC, dar totuși se folosește pentru calcularea ratelor populației.

Ce este ROBOR?

ROBOR a fost indicele care se utiliza la acordarea de împrumuturi noi cu dobânzi variabile. Chiar dacă a fost înlocuit de IRCC, acesta continuă să fie cel mai utilizat indicator la calcularea ratelor întregii populații. Acesta este de mai multe tipuri, iar mai important este ROBOR 3M. Tipul respectiv se utilizează la stabilirea ratelor vechilor credite de Prima Casă. Poți vizualiza indicele ROBOR în fiecare zi și vezi cum evoluează acesta.

Creșterea ROBOR-ului, cât și cea a IRCC-ului duc bineînțeles și la creșterea sumei lunare plătite la creditul de la bancă. Acest lucru se aplică doar în cazul ratelor variabile, unde dobânzile oscilează în funcție de aceste indice. Află și alte detalii aici.

Rata inflației este cea care duce la creșterea ROBOR. Ca într-un cerc, creșterea salarială a dus la și mai multe cumpărături, scumpirea articolelor dintre cele mai consumate și automat la deprecierea puterii de cumpărare a leului românesc. Acestea toate au ca rezultat creșterea inflației. Mai pe scurt, este vorba despre cererea-ofertă, respectiv modul în care sunt cerute anumite articole, o ofertă de preț mai mare, un salariu mai mic și o inflație mai mare.

Cum afectează IRCC creditele?

Din păcate, în prezent valoarea ROBOR este mai mică decât IRCC. Cu alte cuvinte, influența sa asupra ratelor este una evidentă, cu cât acest indice este mai mare, cu atât valoarea ratelor crește. Poți afla care este IRCC trimestrial si zilnic de la BNR, unde se publică în fiecare zi la ora 11. Tot acolo vei afla și cum a evoluat indicele, cum se calculează atât cel zilnic, cât și cel trimestrial. În concluzie, creșterea inflației a dus la o creștere mai mare a ambelor indice. ROBOR-ul se folosește doar pentru creditele accesate înainte de 2 mai 2019, în timp ce IRCC a intrat pe piață pentru cel accesate după această dată.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending