vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăUTILECe este si cum se acorda ajutorul pentru deces?

    Ce este si cum se acorda ajutorul pentru deces?

    Ajutorul pentru deces se acorda de catre statul roman in anumite circumstante si este un drept constitutional. El consta intr-o suma de bani pe care statul o aloca celui care se ocupa de inmormantarea unei persoane decedate, in anumite situatii stipulate clar in lege.

    De ce se acorda ajutorul pentru deces?

    Orice deces reprezinta o drama pentru familia celui care a trecut in nefiinta. Fie ca este vorba despre o persoana mai in varsta sau una mai tanara, familia sufera din cauza pierderii. Uneori moartea survine complet pe neasteptate, iar familia realizeaza ca nu are suficiente resurse financiare pentru derularea corespunzatoare a tuturor ritualurilor legate de inmormantare ce ar putea fi realizate cu succes de catre o firma de servicii funerare complete.

    Primul lucru pe care trebuie sa-l cunoasca o persoana care doreste sa solicite statului roman un ajutor pentru decesul unei persoane dragi este faptul ca acesta este un drept clar definit in lege. Dincolo de a fi un ajutor la vreme de necaz, aceasta suma de bani intra in obligativitatea de plata a statului, pentru o persoana care a platit de-a lungul vietii mai multe taxe si impozite.

    Cum poti obtine ajutorul pentru deces?

    Conform reglementarilor legale, sunt trei persoane care pot solicita si primi ajutorul pentru deces. Aceste persoane sunt:

    • asiguratul
    • pensionarul
    • un membrul al familiei

    In situatia in care decedatul este asigurat sau pensionar, ajutorul va fi inmanat unei persoane care are o conexiune cu cel decedat. Poate fi sotul/ sotia, fiul/ fiica, tutorele, curatorul, parintele sau, in lipsa solicitarii acestora, oricine poate dovedi cu documente ca a platit cheltuielile necesare pentru deces.

    In cazul in care decedatul este membru al familiei persoanei asigurate sau pensionare, suma de bani va fi oferita persoanei in cauza, care a pierdut pe cineva drag. Conform legii, membru de familie poate fi considerat sotul sau sotia, copiii, parintii sau bunicii oricarui sot.

    Unde se depune cererea de ajutor pentru deces?

    Conform procedurilor, banii se ofera in termen de 3 zile lucratoare de la data depunerii cererii. Acesta cerere trebuie depusa la:

    – Casa de Pensii de pe raza teritoriului, daca persoana decedata a fost pensionara, respectiv daca un membru de familie este pensionat

    – institutia ce gestioneaza bugetul asigurarilor de somaj, daca persoana decedata era somera.

    Cuantumul sumei oferite de catre stat in caz de deces se stabileste anual prin Legea bugetului asigurarilor sociale de stat si poate fi egala sau peste valoarea salariului mediu brut la nivel national.

    De ce documente ai nevoie pentru a solicita ajutorul pentru deces?

    Ca sa primesti ajutorul de la stat pentru deces, este nevoie sa depui un dosar care cuprinde mai multe acte. Dosarul poate fi depus inclusiv de catre o firma de servicii funerare.

     Iata care sunt documentele necesare la dosar:

    • cerere tip, disponibila si online pe site-ul Casei Nationale de Pensii Publice
    • certificatul de deces, originalul si copie
    • cartea de identitate a persoanei care solicita ajutorul de deces (in original si copie)
    • document justificativ care arata legatura de rudenie pe care decedatul o avea cu persoana care solicita ajutorul pentru deces (in original si copie).
    • dovada care sa ateste ca solicitantul a fost cel care a platit costurile legate de deces (original si copie) – de exemplu, contractul, factura si chitanta emise de firma de servicii funerare
    • pentru copilul inapt (mai mic de 18 ani): document medical emis sau stampilat de catre medicul expert al asigurarilor sociale, prin care se arata existenta unei boli care l-a facut inapt, precum si data aparitiei acesteia.  Clauza este valabila pentru proprii copii, pentru cei adoptati si pentru cei aflati in plasament sau incredintati spre crestere, pana la 18 ani, respectiv pana la 26 de ani daca urmeaza cursuri.
    • adeverinta de la munca din care sa reiasa ca persoana decedata era asiguranta la data mortii (dupa caz, extram din REVISAL)
    • adeverinta care sa ateste ca la data decesului, membrul familiei cu varsta intre 18 si 26 de ani urma cursurile unei forme de invatamant organizate legal.

    Mai multe detalii gasiti pe site-ul CASA FUNERARA BLAJ.

    Dorin Huntai- Redactor-Șef

    Editor-in-Chief, Founder, Owner | dorin.huntai@radardemedia.ro

    Dorin Huntai- Redactor-Șefhttps://www.radardemedia.ro
    Editor-in-Chief, Founder, Owner | dorin.huntai@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente