Odată cu decesul unei persoane, multe familii trec prin momente grele și ajung să nu se mai înțeleagă în ceea ce privește moștenirea și succesiunile fiecăruia. Astfel, este recomandat să apelezi la o echipă de specialiști și experți în drept succesoral pentru a putea avea rezultate. Dacă ești de părere că ai avea nevoie de cineva care să te ajute să-ți primești partea în mod corect, atunci ar fi bine să știi la ce să te aștepți. Mai jos vei afla ce presupune același proces!
Ce ne transmite legea în materie de moștenire?
Modalitatea prin care este împărțită o moștenire se va baza pe articolele 971 și 972. Astfel, soțul supraviețuitor poate fi chemat la moștenire în concurs cu oricare dintre clasele de moștenitori legali. În absența lor, această persoană va primi toată partea. Cota succesorală din articolul 972 implică faptul că se poate primi un sfert din moștenire, o treme, o jumătate sau trei sferturi. Pentru a se decide echivalentul, se va lua în considerare situația și părțile implicate. Există anumite criterii în baza cărora se va da răspunsul final cu privire la cotele de drept succesoral, iar toate explicațiile vor fi furnizate ulterior.
Ce este termenul de opțiune succesorală?
Persoana ce îndeplinește condițiile prevăzute în mod legal pentru o moștenire poate accepta sau renunța la partea sa în termen legal de 1 an. În cazul în care nu se va face nimic în același interval, se va considera faptul că nu s-a exercitat dreptul de opțiune succesorală și legea prevede faptul că s-a anulat moștenirea.
Cum poate fi lăsată averea?
Moștenirea primită va fi dată mai departe pe cale legală sau testamentară. Cea din prima categorie implică existența unui act oficial la notar, care va fi întocmit conform legii. Moștenirea testamentară implică însă un testament scris și poate fi mai dificilă. Acest lucru se întâmplă deoarece același act poate fi falsificat și lucrurile nu mai sunt atât de simple precum în primul caz. În momentul decesului, procesul de împărțire se deschide și persoana sau persoanele moștenitoare trebuie să dovedească moartea și cauza decesului. Ulterior, se vor determina cei chemați, capacitatea lor succesorală, ce drepturi succesorale există și succesiunea.
Cum are loc moștenirea prin proces?
Deși ar fi frumos să existe înțelegere mereu între membrii familiei, acest lucru nu se întâmplă. Toată lumea are însă dreptul la un proces echitabil și instanța este cea care va decide ceea ce se întâmplă în funcție de lege și de situația particulară. Procesul civil se va desfășura în conformitate cu îndeplinirea obligațiilor părților din proces și este garantată egalitatea, precum și lipsa discriminării. Pentru a fi sigur că nu există probleme, te ajutăm să echilibrăm șansele și să elimini abuzurile. În felul acesta, va exista corectitudine și vei reuși să ai acces la drepturi moștenitori în mod corespunzător.