vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăUTILECe spune stiinta despre pisici

    Ce spune stiinta despre pisici

    Dintr-un motiv neidentificat, stiinta – sau poate numai cercetatorii britanici…? – se ocupa intens de studiul felinelor, o specie fascinanta, care merita intreaga atentie. De ce le iubim? De ce ne iubesc ele pe noi? De ce au mustati si ce se intampla daca raman fara? Descopera cateva informatii interesante despre pisici.

    Te poti imprieteni cu o pisica daca o privesti si clipesti alene

    Oamenii de stiinta au descoperit ca cel mai bun mod de a initia o relatie cu o pisica este sa o privesti cu ochii pe jumatate inchisi si sa clipesti lent in acest timp. Universitatile din Sussex si Portsmouth au demonstrat ca acest gest este echivalentul zambetului uman si ca ajuta la construirea unei relatii de incredere cu pisica.

    Posesorii de pisici au intuit deja acest lucru, prin simpla observare a felinelor lor, asa ca o confirmare stiintifica este binevenita. Tehnica e simpla: ingusteaza ochii cat de mult poti, asa cum ai face-o in timpul unui zambet relaxat, apoi inchide ochii timp de 2 – 3 secunde. Vei observa ca pisica iti raspunde cu o mimica similara, ca si cum ati initia o conversatie.

    Una din 10 pisici sufera de anxietate de separare

    Sau e posibil ca cifrele sa fie chiar mai mari, dupa cum releva un studiu legat de problemele comportamentale dezvoltate de pisici in absenta stapanilor lor.

    Statistic, cercetatorii spun ca aceste pisici cu probleme de comportament provin din familii in care fie nu traieste nici o femeie, fie traiesc la comun mai multe femei. Absenta jucariilor specifice pisicilor si a altor pisici sunt de natura sa declanseze probleme de comportament.

    Analizele au demonstrat ca 13.5% dintre pisici au dat dovada de cel putin o deviatie de comportament corelata cu anxietatea de separare; cel mai frecvent a fost vorba despre comportamente distructive.

    Alte deviatii de comportament observate au fost mieunatul excesiv, urinarea la intamplare, agresivitatea, agitatia si defecarea in casa. Mai rar se observa si depresie sau apatie la pisicile lasate mult timp singure.

     

    Pisicile chiar isi iubesc stapanii

    Ok, din punct de vedere istoric este o prietenie bazata pe interes, dar nu, in ochii pisicii tale nu esti doar un deschizator de conserve. Prietenia dintre om si pisica a condus la aparitia unor comportamente nu tocmai obisnuite pentru feline: spalatul, luptele in joaca, vanatoarea imaginara sau chiar aducerea acasa a unor soareci pe jumatate morti sunt gesturi pe care pisicile le fac pentru noi, pentru ca ne iubesc.

    In 2019 cercetatorii au descoperit ca pisicile demonstreaza manifestari de atasament securizant in prezenta prietenului lor uman, exact asa cum fac si cainii. In plus, s-a demonstrat ca atunci cand pisica primeste o mangaiere, in creierul sau sunt secretati hormoni similari celor pe care ii secretam noi, oamenii, cand ne intalnim cu cineva drag.

    Pisicile pot prevesti o furtuna

    Pisicile sunt mult mai sensibile decat noi atunci cand vine vorba despre sunete, mirosuri sau schimbari ale presiunii atmosferice. Imediat inainte de inceperea unei furtuni, urechea sensibila a pisicii detecteaza scaderea brusca a presiunii atmosferice. In plus, ea poate sa adulmece ozonul generat de fulgere, chiar la mare distanta.

    Pisicile iubesc cutiile pentru ca sunt confortabile

    O pisica adulta sanatoasa poate petrece pana la 18 ore pe zi dormind. Si cum pisicile sunt prin excelenta animale solitare, le place sa gaseasca locuri retrase in care sa motaie. Ele iubesc locurile calde, prin urmare vor vana orice raza de soare patrunde pe fereastra… sau se vor culcusi intr-o cutie de carton care le apare in cale.

    Pisicile au un impact imens asupra speciilor salbatice

    Pisicile omoara mai multe prazi decat orice alt pradator de aceleasi dimensiuni. Vanatoarea pe care o desfasoara pisicile domestice are un impact puternic asupra speciilor de animale salbatice. Efectul este puternic mai ales pe o raza de 100m de la locuinta pisicii.

    Studiul demonstreaza ca o pisica omoara de 10 ori mai multe animale salbatice decat orice alt pradator de marimea sa. O pisica este mai letala decat un jder sau o nevastuica.

    Pisicile nu pot fi vegane

    In salbaticie, felinele sunt exclusiv carnivore; exista unii aminoacizi, de pilda taurina, care se gasesc numai in carne si pe care organismul pisicii nu ii poate sintetiza sau depozita. De aceea, o dieta vegana este imposibil de asigurat.

    Un aport prea mic de taurina conduce la orbire si insuficienta cardiaca, in timp ce excesul de taurina poate determina probleme urinare severe. Pisicile care vaneaza absorb taurina din hrana, dar taurina sintetica adaugata in mancarea pentru pisici are rate diferite de absorbtie si e dificil de echilibrat.  Este unul dintre motivele pentru care medicii veterinari insista sa te orientezi catre cea mai sanatoasa mancare pentru pisici pe care o agreeaza felina ta: ai sanse mai mari ca astfel sa ai grija de bunastarea ei.

    Mustatile transforma pisica intr-un ucigas de temut

    Mustatile pisicii sunt reprezentate de aproximativ 24 de peri lungi, mobili; ei sunt insotiti de alte “mustati” mai putin vizibile, amplasate deasupra ochilor, pe barbie si in partea din spate a labelor din fata. Aceste fire de par au radacini cu terminatii nervoase bogate, care le ajuta pe pisici sa “vada in intuneric”.

    Mustatile faciale se aliniaza adeseori corpului pentru a ajuta pisica sa aprecieze distantele. Organele senzoriale speciale de la nivelul buzelor le ajuta la vanatoare permitandu-i sa estimeze distanta pana la prada si chiar si textura acesteia.

    Andrei

    ARTICOLE SIMILARE

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente