Connect with us

UTILE

Ce trăsături trebuie să aibă un formator

Un formator este, atât trainer, cât și public speaker în același timp. Așadar, există o serie de atribute pe care această persoană trebuie să le aibă sau să le dezvolte de-a lungul timpului pentru a putea livra mesajul dorit într-o formă în care să fie înțeles de cât mai multă lume.

Published

on

Credite foto: pexels.com
Reclame

Ai auzit deseori de profesia de formator, trainer sau public speaker, însă poate nu ai avut noțiuni foarte clare despre ce înseamnă acest job și ce anume face o persoană care lucrează în acest domeniu.

Un formator poate să fie orice persoană care a acumulat destulă experiență într-un anumit domeniu și care consideră că a venit timpul să o dea mai departe, atât persoanelor cu care lucrează, cât și celor interesați de învățarea continuă în domeniul în care activează.

Un formator este atât trainer, cât și public speaker în același timp. Așadar, există o serie de atribute pe care această persoană trebuie să le aibă sau să le dezvolte de-a lungul timpului pentru a putea livra mesajul dorit într-o formă în care să fie înțeles de cât mai multă lume.

Indiferent de cât de mare e audiența, important este mesajul pe care îl transmiți și felul în care faci asta.

În ultima vreme au început să apară și la formele de învățământ de lungă durată cursuri în această direcție, însă nu trebuie să urmezi o facultate ca să ajungi trainer. Poți să participi la un curs acreditat de formator și să înveți de la cei care lucrează în domeniu de ani de zile cum să livrezi mai bine informația acumulată de-a lungul timpului și să îi impulsionezi și pe alții să fie mai buni în carieră.

Ce trăsături trebuie să aibă un formator

Ca în orice alt domeniu, un formator trebuie să aibă anumite trăsături care să îl ajute să își facă treaba cât mai eficient și rezultatele să fie cât mai bune. Unele sunt înnăscute, iar altele dobândite în timp cu ajutorul teoriei și mai ales a practicii.

Desigur că acestea sunt multe și diferă de la fiecare persoană în parte, însă noi le-am adunat pe șase dintre cele mai întâlnite în discuțiile noastre cu persoanele care activează deja în acest domeniu de mai mult sau mai puțin timp:

  1. cunoștințe solide și experiență în domeniul de specialitate – un formator trebuie să aibă o înțelegere profundă și experiență în domeniul în care oferă îndrumare. Acest lucru îi permite să își ajute cursanții să înțeleagă conceptele și să își dezvolte abilitățile în mod eficient.
  2. abilități de comunicare, prezentare și sinteză – un formator trebuie să aibă abilități excelente de comunicare, sinteză și prezentare pentru a fi capabil să transmită informațiile într-un mod clar și concis.
  3. empatie și adaptabilitate – un trainer trebuie să fie empatic și să înțeleagă nevoile și stilurile de învățare ale cursanților săi. De asemenea, trebuie să fie adaptabil la nevoile și cerințele diferite ale grupurilor de cursanți sau chiar și ale cursanților din aceeași grupă. Nu toți învață la fel și partea cea mai dificilă, să spunem așa, este aceea de a  reuși să creeze un echilibru între diferitele stiluri de predare potrivite stilurilor de învățare ale membrilor grupului.
  4. capacitatea de a oferi feedback constructiv – un formator trebuie să fie capabil să ofere feedback constructiv și să încurajeze îmbunătățirea constantă a abilităților cursanților săi.
  5. pasiune pentru învățare – un formator trebuie să fie pasionat de învățare și să fie întotdeauna în căutarea de noi informații și abilități pentru a-și îmbunătăți capacitatea de a oferi o formare de calitate. Atunci când ești trainer trebuie să fii conștient că, odată ce vei înceta să înveți și să te dezvolți, poți să te gândești și să iei o pauză de la ceea ce faci, deoarece persoanele care participă la speechurile tale se așteaptă să afle atât istoria domeniului, cât mai ales noutățile din acesta.
  6. organizare și planificare – un formator trebuie să fie organizat și să planifice eficient sesiunile de formare pentru a se asigura că cei ce participă la acestea își ating obiectivele de învățare. Astfel că este indicat ca acesta să planifice, nu doar tema discursului, ci și punctele esențiale pe care dorește să le atingă și, mai ales, trebuie să știe de dinainte care îi este audiența și care este nivelul acesteia de cunoștințe. Astfel, va ști dinainte cum să calibreze discursul și își va seta realist așteptările.

Dacă consideri că ai acumulat destulă informație în domeniul în care activezi și merită să o dai mai departe, atunci neapărat specializează-te în a deveni trainer și vei vedea ce satisfacție vei avea după ce începi să îi ajuți și pe ceilalți să devină mai buni în ceea ce fac.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
AUDIENȚE TV2 zile ago

Anglia a învins Olanda și va juca finala EURO 2024 contra Spaniei, duminică, în direct la PRO TV și pe VOYO!

Reality Show2 zile ago

Premieră la Insula Iubirii în cel de-al optulea sezon al reality show-ului de la Antena 1: partenerii au fost despărţiţi fără să apuce să îşi ia rămas bun

Premieră TV2 zile ago

PREMIERĂ Noul sezon Atletico Textila revine la PRO TV ”Liga 2, pregătește-te de noi”

Reality Show2 zile ago

Delia şi Liviu câştigătorii celui de-al nouălea sezon Mireasa şi ai premiului în valoare de 40.000 de Euro

Emisiuni3 zile ago

Cristina Bâtlan, o femeie de afaceri de succes, la „40 de întrebări cu Denise Rifai”, duminica aceasta

Seriale4 zile ago

Valentin Teodosiu, rol important în noul serial TĂTUȚU`! „Personajul meu este cel mai de temut al vremii”

Reality Show7 zile ago

Declaraţie şocantă la Insula Iubirii: „Ne-am despărţit de 37 de ori!”

Cinema7 zile ago

Festivalul „Saptamana Comediei”, la final. Teatrul de Comedie pleaca acasa cu 3 premii.

Emisiunio săptămână ago

Serghei Mizil vine duminica aceasta la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

Analize Audiente TV2 săptămâni ago

4.9 milioane de inimi au bătut la unison în fața televizoarelor pentru Generația de suflet a Naționalei! PRO TV lider absolut de audiență cu cifre record

AUDIENȚE TV2 săptămâni ago

Elveția și Germania sunt primele echipe calificate în Sferturi! Etapa Optimilor continuă astăzi, la PRO TV și pe VOYO!

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending