Ce trebuie sa mananci cand ai colon iritabil? - RADAR DE MEDIA
Connect with us

UTILE

Ce trebuie sa mananci cand ai colon iritabil?

Published

on

Din ce in ce mai multe persoane, de doua ori mai multe femei decat barbati, sufera de colon iritabil, o afectiune digestiva inflamatorie care provoaca mai multe neplaceri, printre care dureri abdominale, flatulenta, senzatie de greata, sangerari rectale. Boala este intalnita chiar si la copii, dar diagnosticarea se face destul de tarziu in cazul acestora.

Nu a fost depistata o cauza clara pentru colonul iritabil, dar sunt mai multi factori care favorizeaza aparitia bolii:

  • infectiile severe: boala poate aparea dupa un episod sever de diaree, cauzat de virusuri sau bacterii;
  • alimentatia bogata in: lactoza, fructoza, xilitol, sorbitol, fructo-oligozaharide;
  • fluctuatiile hormonale;
  • stresul;
  • administrarea de medicamente si antibiotice care afecteaza flora intestinala;
  • sedentarism;
  • ereditatea: daca alte persoane din familie au suferit de aceasta afectiune, cresc sansele ca si urmasii sa o dezvolte.

Simptome colon iritabil

Semnele bolii pot aparea imediat ce boala se instaleaza sau dupa o perioada mai lunga de timp. Daca apar aceste simptome, este necesar ca pacientul sa se prezinte la medicul gastroenterolog:

  • dureri abdominale, crampe;
  • diaree sau constipatie, precum si alternarea acestora;
  • mucus in scaun;
  • flatulenta;
  • varsaturi;
  • senzatie de defecatie incompleta;
  • dificultate la inghitire;
  • sangerare rectala.

Pentru ca aceste simptome pot fi asociate si cu alte afectiuni, cum sunt intoleranta la lactoza si gluten, boala Crohn sau cancerul rectal, medicul specialist va pune un diagnostic prin eliminare si indicand efectuarea de teste si analize precum: colonoscopie, teste de laborator, ecografii, biopsii, sigmoidoscopie.

Tratament colon iritabil

Medicul specialist va indica un tratament in functie de gravitatea bolii si de simptome. Pe langa medicamentele clasice, sunt insa si alternative din domeniul naturist care functioneaza foarte bine in ameliorarea simptomelor. Suplimentele alimentare dezvoltate pe baza unor formule speciale, cunoscute din vechime sau, din contra, inovatoare in domeniu, pot combate eficient simptomele afectiunii si sunt recomandate pentru ca nu au efecte adverse.

Sunt cunoscute in special trei plante ca fiind de un real ajutor pentru sanatatea aparatului digestiv si detoxifierea colonului, si anume:

  • Emblica officinalis (coacaz indian sau amla) este apreciata in medicina ayurveda pentru efectele sale antiinflamatoare, antipiretice, antitusive, hepatoprotectoare si diuretice. Are un continut mare de vitamina C, care impreuna cu antioxidantii protejeaza organismul de stresul oxidativ si de procesele degenerative. Sustine digestia si detoxifierea fara efecte secundare, fiind de un real folos in orice regim pentru aceasta boala;
  • Terminalia chebula (Haritaki) este un laxativ natural care normalizeaza tranzitul intestinal, reduce balonarea si durerile abdominale care apar frecvent in colonul iritabil. Ajutand la eliminarea toxinelor acumulate din cauza unei digestii deficitare, fructele sunt de un real folos in detoxifiere. Totodata, stimuleaza apetitul si este un bun adjuvant in curele de slabire;
  • Terminalia belerica (Bibhitaki) – fitonutrientii din aceste fructe sustin metabolismul lipidic, ajuta in procesele de detoxifiere la nivelul ficatului si normalizeaza aciditatea. Prin toate aceste beneficii, protejeaza mucoasa gastrica si intestinala fiind un ajutor naturist de baza in tratarea colonului iritabil.

Alimentatia adecvata pentru colonul iritabil

Colonul iritabil poate fi tinut sub control si printr-un regim adecvat, care sa sustina digestia sanatoasa si tranzitul intestinal normal. Astfel, vor trebui eliminate: prajelile, mancarea de tip fast-food, bauturile carbogazoase, alcoolul, zaharul in exces, cafeina, dar si mesele foarte bogate, in special seara, cand se stie ca digestia este mai lenta. Unele simptome se pot agrava daca pacientul consuma varza, porumb, ceapa, grasimi, condimente, sucuri de fructe.

Alimentatia adecvata joaca un rol important in prevenirea episoadelor de diaree sau constipatie. Unele alimente pot declansa simptomatologia si de cele mai multe ori sunt specifice fiecarui individ, de aceea, impreuna cu un medic nutritionist se poate ajusta un regim pentru colonul iritabil.

Se recomanda ca pacientii cu colon iritabil sa manance putin si des, sa mestece foarte bine alimentele si sa evite folosirea in exces a ceaiurilor laxative sau antidiareice. Consumul de lichide trebuie sa fie de pana la 2 litri pe zi, pentru a asigura hidratarea optima a organismului.

Printre alimentele recomandate pentru colonul iritabil se numara:

  • fructe: banane, struguri, afine, citrice, capsuni;
  • legume: dovlecei, fasole verde, rosii, morcovi, telina, vinete, legume verzi;
  • cereale integrale;
  • carne: carne de pasare, carne de vitel, peste;
  • lactate: lapte de orez, lapte de soia, branza camembert, unt, branza brie;
  • oua.

Este important de stiut ca niciun tratament nu functioneaza de sine statator, fara ajutorul regimului alimentar si fara schimbarea stilului de viata. Aparitia bolii este un semn ca pacientul trebuie sa aiba mai multa grija la ce alimente consuma si cat consuma, dar si mai multa atentie la sursele de stres din viata sa, fiind stiut faptul ca boala se poate agrava in perioadele solicitante din punct de vedere emotional.

Advertisement
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending