Connect with us

Premieră TV

Cea mai spectaculoasă ecranizare a romanului „Război și pace”, la TVR 2

Published

on

Telecinemateca aduce din 1 noiembrie un film de colecție: „Război și pace” (VOINA I MIR – URSS, 1967), în regia lui Serghei Bondarciuk

 

Timp de patru săptămâni, în fiecare miercuri, începând din 1 noiembrie, telespectatorii TVR 2 se vor bucura de la ora 21.10 de întâlnirea cu o eranizare celebră a romanului omonim de Lev Tolstoi, „Război și pace” (VOINA I MIR – URSS, 1967). Frescă fidelă a societăţii ruse din anii 1800, cu credinţele şi mentalităţile ei profunde, „Război și pace” în viziunea regizorul Serghei Bondarciuk este o operă cinematografică monumentală, recompensată în 1969 cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin și Globul de Aur.

 

Fiecare parte a producției are propriul nume – „Andrei Bolkonski”, „Nataşa Rostova”, „1812”, „Pierre Bezuhov” – iar regizorul Serghei Bondarciuk a lucrat vreme de șapte ani pentru a obține uimitoarea unitate stilistică. Două planuri majore se intercalează în film. Unul este povestea de dragoste dintre Contesa Natasha Rostova și Contele Pierre Bezukhov, care se vede împotmolit într-o căsnicie fără dragoste. Celălalt relatează istoria războiului ruso-francez, când Napoleon, în fruntea unei armate de 500.000 de oameni, invadează Rusia. Coloana sonora impresionantă este semnată de Vyacheslav Alexandrovich Ovchinnikov.

 

Un film de CARTEA RECORDURILOR

 

Realizat între 1961 şi 1967, cu sprijinul autorităţilor sovietice, „Război și pace” este considerat şi astăzi cea mai spectaculoasă ecranizare a celebrului roman. La vremea aceea, a fost cea mai costisitoare producție de până atunci (100 milioane de dolari), depăşind cu mult bugetul epopeii hollywoodiene „Pe aripile vântului”. Producția regizorului Serghei Bondarciuk a intrat în Cartea Recordurilor ca filmul cu cei mai mulți figuranți – 120.000 de oameni la scenele de luptă, îmbrăcaţi în uniforme autentice. Mai mult, Armata Roşie a fost mobilizată pentru a se recrea atmosfera autentică, în cele mai mici detalii. Câteva dintre scenele de vară au fost filmate în Moldova, iar Liudmila Savelieva, actrița distribuită în rolul Natashei Rostova, era balerină și la debutul său în film a obținut un imens succes la nivel mondial.

“Bondarciuk reuşeşte un echilibru între mai multe planuri: uman, intelectual, epopeic. Chiar şi în cele mai lungi şi mai sângeroase scene de bătălie, ies în evidenţă viniete: un soldat cerând să fie onorat pe câmpul de luptă, un cal speriat retrăgându-se din faţa exploziei, un enigmatic schimb de replici între Napoleon şi locotenenţii săi. Bondarciuk aduce epopeea la scară umană, fără să diminueze spectaculozitatea. Şi se întoarce iar şi iar la esenţă, tema principală a lui Tolstoi: omul strivit de istorie.” (Roger Ebert, “Chicago Sun-Times”, 1969)

 

RĂZBOI ŞI PACE (VOINA I MIR – URSS, 1967)

Cu: Liudmila Savelieva, Serghei Bondarciuk, Viaceslav Tihonov

Prima parte: “Andrei Bolkonski”

Partea a doua: “Nataşa Rostova”

Partea a treia: “1812”

Partea a patra: “Pierre Bezuhov”

Regia: Serghei Bondarciuk

 

Foto Credit: TVR 2

 

Comentarii

comments

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

MENIU

pentru sufletul tau

IN Trending