vineri, martie 29, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
    AcasăLIFE STYLELife StyleCel mai bine păzit secret din România: cât câştigă pe lună un...

    Cel mai bine păzit secret din România: cât câştigă pe lună un parlamentar

    In 2008, în România, românii nu pot afla cât câştigă fiecare dintre aleşii din Parlament. Birourile pentru relaţii publice ale celor două Camere ale Parlamentului au răspuns identic la o solicitare înaintată de Institutul pentru Politici Publice (IPP), în iulie 2008, invocând o Decizie a Curţii Constituţionale din 2006 care stabilea că salariul unui angajat din sistemul public este confidenţial. Convenindu-le să se folosească de această interpretare, Camerele au apreciat că indemnizaţia parlamentară are regimul juridic al salariului, şi deci că aceasta este o informaţie secretă.
    IPP consideră că cele două Camere abuzează şi în acelaşi timp sfidează dreptul cetăţenilor de a cunoaşte cu cât sunt plătiţi aleşii. IPP regretă interpretarea dată legii liberului acces la informaţiile de interes public de către cele două Camere şi le-a acţionat deja în instanţă.

    Şi mai sfidătoare, cele două Camere răspund IPP, la aceeaşi solicitare pe baza Legii nr. 544/2001, legea privind liberul acces la informaţiile de interes public, că numele, repetăm: numele angajaţilor din birourile parlamentare ale senatorilor şi deputaţilor sunt secrete! Cum oare şi-ar putea stabili un alegător o întâlnire cu parlamentarul dacă nu are acces la numele şefului de cabinet sau al secretarei. Nici veniturile acestor angajaţi nu pot fi, consideră cele două Camere, cunoscute de către cetăţeni.

    Pe lângă aceste răspunsuri evident sfidătoare, Camerele au refuzat să ofere gratuit (deşi aveau datele solicitate în format electronic) informaţiile cerute de IPP, cerând Institutului până la 450 RON pentru trei topuri de documente. Unui cetăţean obişnuit i-ar fi imposibil să acceseze acest volum de informaţii despre aleşii săi, datorită costurilor pe care instituţiile se bucură să le încaseze ca şi când interesul public al unui cetăţean ar trebui să fie condiţionat de capacitatea lui financiară.
    Considerăm că aplicarea Legii nr. 544/2001 la nivelul Parlamentului este cu mult mai slabă decât în anii trecuţi, situaţie de care se fac responsabili în primul rând membrii Birourilor Permanente ale Celor două Camere şi secretarii acestora.

    Pentru relaţii suplimentare şi pentru copii ale răspunsurilor primite de IPP de la Senat şi Camera Deputaţilor, vă rugăm contactaţi Irina Bujder, Coordonator Programe, la 021 212 31 26/7, email: irinab@ipp.ro şi la 0744 367 079.

    Redactia Radar de Media

    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

    Redactia Radar de Mediahttps://www.radardemedia.ro
    Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro
    ARTICOLE SIMILARE

    1 COMENTARIU

    LĂSAȚI UN MESAJ

    Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
    Introduceți aici numele dvs.

    Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

    - Advertisment -spot_img

    Articole recente