Connect with us

LIFE STYLE

Cele 4 etape principale prin care se face evaluarea limbajului la copii

Published

on

evaluare logopedica
Reclame

Logopedia este un domeniu complex care se ocupa cu studiul si tratarea tulburarilor de vorbire. Specialistii folosesc diferite metode si tehnici in aplicarea terapiei logopedice, iar evaluarea permite cunoasterea progresului in ceea ce priveste dezvoltarea vorbirii la copii si sesizarea dificultatilor de limbaj, in ideea de interventie timpurie prin metode eficiente.

Care sunt etapele de evaluare a limbajului in terapia logopedica pentru copii?

In continuare, vor fi prezentate cele patru etape principale prin care se face evaluarea limbajului si care fac parte din procesul de terapie logopedica pentru copii:

1. Evaluarea primara

Aceasta etapa ii permite logopedului sa observe care sunt dificultatile intampinate de copil in dezvoltarea vorbirii. Evaluarea primara consta in evaluarea anamnezei, tinandu-se cont de toate ingrijorarile venite din exterior: familia sau ingrijitorii copilului, supraveghetorii sai, medicii acestuia si orice alte persoane care au sesizat nereguli in dezvoltarea limbajului la cel mic.

Dupa analiza tuturor datelor si observatiilor, logopedul obtine o imagine de ansamblu asupra situatiei particulare a copilului si poate sa identifice cauzele din spatele dificultatilor de vorbire, ceea ce ii serveste ulterior in elaborarea planului personalizat de interventie;

2. Evaluarea complexa

Mai departe, urmatoarea etapa este cea in care sunt identificate cauzele problemelor de dezvoltare a vorbirii. Abordarea poate fi una generala, prin evaluarea vorbirii si a limbajului in raport cu varsta celui mic, sau specifica, in cadrul careia se analizeaza concret dificultatile de limbaj. Este o evaluare complexa, deoarece se face o analiza si la nivel fizic, psihomotor si verbal. De aceasta sarcina se ocupa o echipa interdisciplinara, din care nu lipseste logopedul.

Logopedul poate sa recomande examinarea copilului si de catre alti specialisti, in vederea stabilirii diagnosticului corect. Este vorba despre investigatii paraclinice, precum examinarea oftalmologica sau auditiva, la care se apeleaza atunci cand diagnosticul este neclar si apar tulburari asociate pe masura ce copilul creste;

3. Interventia logopedica

Asa cum sugereaza si denumirea sa, aceasta este etapa in care se intervine cu planul elaborat anterior in baza diagnosticului logopedic. Pentru a pune bazele unui plan personalizat, sunt necesare evaluari periodice. Se iau in calcul inclusiv nevoile si competentele copilului. Interventia logopedica se desfasoara intr-un spatiu sigur pentru copil si se planifica impreuna cu parintii acestuia.

Dupa o activitate de interventie, logopedul evalueaza progresele facute de copil. Pentru a fi consolidate, practicile logopedice continua si acasa, parintii facand exercitii cu cel mic. Participarea si implicarea parintilor, precum si a profesorilor, este esentiala pentru inregistrarea unor progrese reale si permanente in dezvoltarea limbajului copilului;

4. Evaluarea finala

Etapa finala este cea in care se observa concret progresele pe care le-a facut copilul in urma interventiei logopedice. Acum, se vad imbunatatirile, stagnarea sau regresia, dupa caz. In raport cu rezultatele evaluarii finale, specialistii de la cabinetul Priority Cliniccabinetul Priority Clinic identifica noi metode de activitate adaptate si personalizate pentru copil, tinand cont de progresele inregistrate.

Acestea sunt cele patru etape principale pe care le presupune evaluarea limbajului la copii. Prin intermediul sau, logopezii observa dificultatile in evolutia vorbirii, se ocupa de identificarea cauzelor, de stabilirea diagnosticului logopedic (la care contribuie si examenul clinic) si de stabilirea planului de interventie, cu activitati si tehnici menite sa trateze problemele identificate anterior.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending