Connect with us

LIFE STYLE

Cele mai importante aspecte de care să ții cont când cumperi o mașină second hand

O mașină second-hand poate fi o achiziție excelentă, dacă ții cont de câteva aspecte. Află ce trebuie să iei în calcul înainte de a semna contractul de vânzare-cumpărare

Published

on

Sursa foto: Shutterstock
Reclame

Achiziționarea unei mașini second-hand poate fi o idee excelentă nu doar pentru bugetul tău, ci și pentru mediu. Bineînțeles, condiția fiind ca mașina second-hand să fie la rândul ei prietenoasă cu mediul, conform Standardelor Europene de Emisii de CO2 pentru autoturisme și camionete. Dacă ți-ai propus să cumperi un autoturism la mâna a doua și vrei să te asiguri că faci alegerea corectă, iată care sunt principalele aspecte de care să ții cont înainte să semnezi contractul de vânzare-cumpărare. 

Verifică dacă mașina a fost lovită și reparată

Probabil ai auzit până acum de cazuri în care masini sh puse la vânzare erau reparate fără autorizație, unele dintre ele fiind chiar daună totală. Accidente se pot întâmpla oricând, iar reparația mașinii nu este o problemă. Adevărata problemă intervine în momentul în care accidentele nu se declară, iar reparațiile se efectuează în service-uri sau ateliere neautorizate. Acest lucru poate cauza neplăceri și în unele cazuri poate pune în pericol atât siguranța șoferului, cât și a celorlalți participanți la trafic.  

Poți verifica dacă mașina a fost reparată necorespunzător fără să apelezi la un specialist. Este suficient să acorzi atenție următoarelor detalii: 

  • verifică lateralele mașinii, mai ales pragurile și stâlpii, trecând cu degetele pe caroserie, iar dacă se simt denivelări sau alte defecte, probabil mașina a fost reparată necorespunzător 
  • partea din față a mașinii poate fi verificată ridicând capota și urmărind interiorul aripilor, farurile, radiatorul, amortizoarele și tampoanele de bară, iar în cazul în care prezintă puncte de sudură, vopsea necalitativă sau chiar rugină, mașina a fost implicată într-un accident. 

Dacă nu vrei să riști, poți apela oricând la un specialist care să analizeze mașina. Este important să verifici și șasiul, deoarece o mașină cu un șasiu strâmb este un pericol pe drumurile publice. Din păcate, șasiul nu se poate verifica vizual, având în vedere că uneori abaterile pot fi de doar câțiva milimetri, însă poți apela la un sistem de verificare automat. Poți merge cu mașina la un centru ITP pentru a verifica starea șasiului sau la orice service autorizat care deține aparatură specială. În cazul în care proprietarul refuză acest lucru, înseamnă că ar trebui să te îndrepți spre alt autoturism. 

Pentru a evita neplăcerile, cel mai sigur este să cumperi masini sh de la dealeri autorizați, care oferă spre vânzare autoturisme în cea mai bună stare. Astfel, vei cumpăra o mașină aproape ca nouă, la un preț excelent. 

Corelează kilometrajul cu starea mașinii 

Pe piața mașinilor second hand există foarte multe autoturisme care au kilometrajul dat înapoi. Acest lucru înseamnă că o mașină poate avea în mod real 200000 km parcurși, însă în bord să apară doar 80000 km spre exemplu. După cum probabil știi deja, o mașină se uzează în principal din cauza distanței parcurse, ceea ce înseamnă că la un anumit număr de kilometri va trebui să investești pentru a schimba diverse componente auto. 

Poți verifica dacă o mașină are kilometrajul modificat dacă proprietarul este de acord cu o verificare la reprezentanță. Înainte de a-i propune, poți acorda atenție următoarelor detalii care „dau de gol” un kilometraj fals. 

În primul rând, verifică aspectul interior al mașinii: bordul scorojit, plafonul decolorat sau cu un aspect neîngrijit, volanul pătat sau într-o stare nu tocmai bună, butoane pe care nu se mai disting bine inscripțiile sunt doar câteva aspecte care indică vechimea mașinii. Indiferent cum este folosit un autoturism, aceste elemente nu se deteriorează atât de ușor, mai ales dacă numărul de kilometri ar trebui să fie unul mic. 

De asemenea, corelarea vârstei mașinii cu numărul de kilometri îți poate indica dacă acea mașină are un kilometraj real. Bineînțeles, pot exista cazuri de mașini second hand vechi de 5 ani care au până în 50000 km spre exemplu, deoarece au fost folosite drept a doua mașină sau au fost utilizate doar pe distanțe foarte scurte și nu zilnic. Însă, acele cazuri sunt rare. Dacă o mașină are mai mult de 5 ani, sub 100000 km și mai mulți proprietari, cu siguranță are kilometrajul alterat. 

Fă un test drive 

Niciodată nu cumpăra o mașină înainte de a o conduce măcar pentru jumătate de oră. Mulți vânzători sunt de acord cu un test drive pe distanțe mici, sub 1 km, când multe dintre probleme nu pot fi observate. Dacă vânzătorul nu are nimic de ascuns, va fi de acord cu un test drive mai lung, în care poți să îți dai seama de starea mașinii, analizând: 

  • frânele
  • modul în care accelerează
  • starea ambreiajului și a cutiei de viteze 
  • funcționarea aerului condiționat, a geamurilor electrice și a celorlalte componente din bord
  • dacă se aud anumite zgomote
  • dacă mașina răspunde bine la comenzi bruște. 

Așadar, dacă îți dorești o mașină second hand, acestea sunt principalele aspecte cărora să le acorzi atenție, pentru a te asigura că vei face alegerea potrivită. 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending