Connect with us

UTILE

Centrală termică pe lemn sau peleți? Tu ce alegi?

Published

on

Centrală termică

O centrală termică a devenit indispensabilă din casa noastră, mai ales când sezonul rece se apropie cu pași repezi. În contextul în care toate prețurile au crescut, ce combustibil este mai bun și mai avantajos? Centrală termică pe lemn sau pe peleți? Află care sunt avantajele și dezavantajele pentru fiecare!

Centrală termică pe lemn

Centralele termice pe lemn sunt soluția ideală dacă nu ai acces la gaze, fiind un substitut perfect pentru vechile sobe de teracotă. În același timp, îți încălzesc ușor locuința și îți asigură confortul termic de care ai nevoie.

Avantaje centrală termică pe lemne

 • Este durabilă. Întrucât este alcătuită din materiale de calitate și are incluse mijloace de protecție, face față cu succes solicitărilor pe termen lung.
 • Consumul mic. Comparativ cu clasicele sobe, o centrală termică pe lemn are un consum mai redus.
 • Eficiență. Deși consumul este mai mic, centralele termice pe lemn sunt foarte eficiente și îți permit încălzirea întregii locuințe.
 • Prețul combustibilului. Spre deosebire de încălzirea prin gaz, lemnele au un preț mult mai redus, fiind mai avantajoase.

Dezavantaje centrală termică pe lemne

 • Costul cazanului și investițiile inițiale. Când te decizi să investești într-o centrală termică pe lemn, trebuie să iei în calcul că este necesar să investești și într-un boiler pentru a te bucura de apă caldă indiferent de anotimp. De asemenea, cazanul pe lemn trebuie montat într-o încăpere separată și special amenajată, de unde vor rezulta costuri suplimentare.
 • Întreținerea. Pentru a evita ca cenușa să ajungă în focar, mereu este necesar să ne orientăm către mătură și făraș sau către un dispozitiv special creat pentru sustragerea cenușii. Astfel, presupune un efort suplimentar întreținerea ei.

Centrală termică pe peleți

În ultimii ani, centralele termice pe peleți au devenit din ce în ce mai căutate, stârnind curiozitatea consumatorilor. Sunt sau nu mai avantajoase decât centralele termice pe lemn? Vom afla în cele ce urmează.

Avantajele centralelor termice pe peleți

 • Investiție mai mică. Comparativ cu centrala pe lemn, poți opta pentru un termoșemineu și scapi de grija amenajării unei camere separate pentru centrală.
 • Confort crescut. Spre deosebire de lemn, peleții nu sunt pretențioși din punct de vedere al depozitării sau al manevrării. Astfel, nu trebuie să îți faci griji cu privire la spațiul de depozitare.
 • Vin deja ambalați în saci de plastic. Curățenia obositoare după lemne nu va mai fi o problemă, întrucât peleții sunt deja pregătiți de utilizare într-un ambalaj.
 • Eficiență. Întrucât un cazan pe peleți arde doar materie uscată, eficiența este mai ridicată și fumul este mai puțin. Așadar, îți poți încălzi locuința mult mai rapid.
 • Aspect modern. După cum menționam anterior, cazanele termic pe peleți se găsesc și sub formă de termoșeminee, astfel încât te poți bucura de aspectul inedit al flăcării chiar la tine în living.

Dezavantajele centralelor termice pe peleți

 • Prețul crescut al combustibilului. Dintre toate materiile prime, peleții sunt considerați a fi cei mai costisitori financiar. Vin cu o serie de avantaje, însă și prețul este unul ridicat pentru a te bucura de tot confortul pe care îl au de oferit.
 • Întreținerea periodică. Întrucât vorbim de un combustibil solid, în urma arderii, cenușa trebuie curățată zilnic pentru a evita defectarea sau scăderea eficienței cazanului. În același timp, și tubulara trebuie curățată lunar.

Concluzie

Centralele termice reprezintă o soluție pentru încălzirea locuinței, însă înainte de investiție, decideți ce combustibil satisface cel mai bine nevoile casei dumneavoastră. În orice caz, echipa instal.ro vă stă la dispoziție cu produse de calitate, pentru orice decizie.

Facebook Comments Box
Rochii
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Emisiuni6 ore ago

Am aflat câştigătorul sezonului 12 Chefi la cuțite. Secretul ANTENEI 1 dezvăluit doar de Viperele Vesele. Deznodământul acestui sezon o premieră pentru emisiunea de la ANTENA 1!

Monden13 ore ago

Gabriela Cristea s-a săturat să audă discuții despre situația ei financiară și a spus adevărul

Seriale14 ore ago

Luminița, diseară, în Clanul: „Băiatul meu nu mai e în siguranță unde l-ai trimis. Tu l-ai băgat acolo, tu să-l scoți. Și repede. Nu mă face să…”

Horoscop17 ore ago

Zodiac chinezesc pentru luni, 25 septembrie 2023. Șobolanul trebuie să-și păstreze calmul

Horoscop18 ore ago

Zodii care își ascund sentimentele. Nativii care sunt greu de citit

Analize Audiente TV2 zile ago

PRO TV a dat lovitura cu Andreea Marin la show-ul Săriți de pe fix! Umilință pentru Adela Popescu. Vedeta PRO cifre de audiență mai mici decât Zâna Surprizelor!

Reality Show2 zile ago

Chefi la cuţite strânge rândurile competiţiei într-o nouă etapă a show-ului culinar: „Un bootcamp cum nu s-a mai pomenit!”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Cel de-al doilea episod al noului sezon iUmor, lider detaşat de audiență

TV Divertisment Show2 zile ago

Un erou în carne și oase și un căpitan de vas, printre concurenții de duminică, de la “Tu urmezi!”

AUDIENȚE TV2 zile ago

Peste 1.1 milioane de telespectatori au fost, aseară, cu ochii pe Vocea României. Emisiunea a fost lider absolut de audiență!

Horoscop2 zile ago

Horoscopul zilei de duminică, 24 septembrie 2023. Ce nativ vor pierde pe toate planurile

Facebook

Advertisement

IN Trending