Connect with us
Redactia Radar de Media

Published

on

Reprezentanții Institutului Regional de Oncologie din Iași au efectuat în premieră națională prin intermediul Departamentului de Oncogenetică testări de diagnostic molecular pentru a afla dacă cinci persoane au predispoziție ereditară la cancer.

Prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae, rectorul UMF Iași, a declarat marți că o echipă de medici din cadrul Institutului Regional de Oncologie din Iași și profesori de la Universitatea de Medicină și Farmacie Grigore T. Popa au efectuat la sfârșitul săptămânii trecute testul de diagnostic oncogenetic molecular în laboratorul de Diagnostic Molecular al Departamentului de Oncogenetică unui număr de cinci persoane.

Un astfel de test este realizat pornind de la o probă de sânge însă o probă suplimentară de sânge va putea fi solicitată ulterior pentru confirmarea rezultatului. Rezultatele testului arată prezența sau absența unei predispoziții ereditare la cancer. Soluțiile pentru persoanele cu risc sunt supravegherea intensivă, chimioprevenția și chirurgia profilactică. Persoanele diagnosticate cu un risc ereditar vor intra într-un Program de Supraveghere Oncogenetică Personalizată.

Costurile estimative ale unui test de diagnostic molecular sunt de aproximativ 3.000 de euro pentru un test complet și de 300 de euro pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat. Durata unui test de diagnostic oncologic molecular variază între opt și 12 luni pentru un test complet și de una-două luni pentru verificarea rezultatului la rudele unui pacient deja investigat, scrie Agerpres.

“Avem intenția ca 100 de persoane să fie investigate, cheltuielile fiind acoperite din fondurile Universității pentru că suntem convinși de responsabilitatea socială care pe care o are o universitate de medicină. Cel mai apropiat centru unde puteau fi efectuate aceste investigații era Viena, prețul fiind costisitor. Ne bucurăm că avem prilejul de a salva o serie de vieți pentru că intervenția nu face altceva decât să identifice ADN și o serie de celule canceroase, după care se evaluează membrii familiei, iar apoi sunt monitorizați astfel încât la primele semne care apar bolnavii să fie salvați”, a spus prof. univ. dr. Vasile Astărăstoae.

Deocamdată, la Iași, unde funcționează singurul Departament de Oncogenetică din România, se poate efectua diagnosticul molecular al predispoziției ereditare la cancer mamar și ovarian, incheie sursa citata.

Votaţi AICI în semifinala premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

Comentarii

comments

Facebook

IN Trending