Cine sunt clientii tai? Colaborarea – oportunitate sau risc pentru firma ta?

0
191
Reclame
Spread the love

Portofoliul de clienti extins arata faptul ca ai reusit sa te impui in piata, sa te faci remarcat si sa cresti datorita calitatii serviciilor pe care le oferi. Ai clienti activi carora le emiti lunar factura sau chiar mai des? Te-ai gandit vreodata ca ai putea livra marfa unui anumit client, iar acesta sa treaca prin situatii financiare dificile? Poate ai prestat serviciile asa-zisului “colaborator de incredere” si acum te afli in fata unei probleme majore: recuperarea creantelor.

Este recomandat sa iti verifici atat clientii, cat si colaboratorii, furnizorii si partenerii de afaceri pentru a evita riscurile, iar in cazul in care acestea apar, sa le diminuezi. Pe RisCo.ro poti face o analiza de portofoliu prin care sa stii in permanenta unde te situezi in colaborarile tale.

Limitele plati la termen reprezinta unul din aspectele esentiale pe care trebuie sa le urmaresti daca vrei sa semnezi un contract cu o anumita companie. Raportul limite plati la termen iti indica sumele maxime pe care un client le poate plati in schimbul marfii. Afla daca firma pe care o consideri “partener de incredere” figureaza in Centrala Incidentelor de Plati (CIP) si ia masuri pentru a nu te indrepta catre parteneriate care vor face mai mult rau decat bine. 

Stiai ca daca ai stabilit un termen de plata mai mare, compania ta in calitate de furnizor, se pozitioneaza in fata unui grad ridicat de risc? De ce? Ei bine, compania ta nu este unicul furnizor si probabil firma va fi nevoita sa onoreze platile catre ceilalti furnizori. Asadar, firma ta va onora serviciile contra unui cost pe care clientul tau, nu-l poate plati.

Care sunt riscurile daca unul dintre ei “dispare” sau nu te poate plati? Un lucru este cert: intreaga ta activitate va fi intarziata, de la livrare marfa, prestare servicii, pana la indeplinirea obligatiilor firmei tale catre stat. De ce? Asa cum firma ta a oferit produsele solicitate de client, asa si tu trebuie acum sa primesti suma datorata acestora. In caz contrar, lipsa resurselor financiare poate determina imposibilitatea de indeplinire a obligatiilor atat catre ceilalti clienti din portofoliu, cat si furnizori. 

Daca in portofoliul de clienti ai si firme care nu mai au capacitatea necesara sa plateasca marfa, serviciile sau produsele, este un semn sa te retragi. Analizeaza statistica privind firmele din domeniul tau si din randul clientilor si afla gradul in care firma poate intra in insolventa. 

Ai mai avut clienti care s-au aflat in ipostaza aceasta si au trecut peste? Foarte bine, da acestea sunt cazuri particulare. Daca ai reusit sa te feresti de un pericol, nu inseamna ca pe celelalte le-ai evitat complet. Continuarea colaborarii cu firmele care nu-si mai pot achita obligatiile de natura financiara catre furnizori, institutii financiare, si chiar creditori, este un semnal de alarma. Consulta raportul probabilitatea de insolventa si vezi ce-ti indica ultimii 4 ani de activitate ai companiei interogate.

Cati clienti au un risc crescut de insolventa, cati au intarzieri la plata sau cati dintre ei risca o poprire a conturilor din cauza datoriilor restante? In situatia de fata, doar datele furnizate de platformele de specialitate te pot ajuta sa identifici din timp colaborarile riscante.

De cate ori ti s-a intamplat sa fii in discutii cu unul sau mai multi potentiali furnizori sau parteneri de afaceri si in final sa nu se concretizeze nimic, sau, in situatiile extreme, firma ta sa aiba de suferit din cauza deciziilor colaboratorilor sau a incapacitatii acestora de administrare a volumului mare de marfa, comenzi, nerespectarea termenelor de plata, inclusiv cele adresate tie.

Daca lucrezi in transport si ai un volum mare de marfa pe care trebuie sa-l livrezi atat in tara, cat si international, de unde stii care sunt limitele sub care sa lucrezi cu furnizorii sau colaboratorii? Daca va fi necesara regandirea stategiei actuale si renegocierea termenelor de plata? Colaboratorii tai reflecta imaginea firmei tale. In functie de companiile cu care ai incheiat contracte, clientii vor avea o eticheta pentru tine. Colaboratorul tau are datorii restante si conturile blocate. Ce spune acest lucru despre tine si seriozitatea firmei tale? Compara datoriile si cifra de afaceri lunara: se poate redresa firma sau datoriile sunt mult prea mari? 

Analizeaza situatia reala oferita de rapoartele de risc ale firmei de interes si stabileste daca poti restrange sau nu limitele ori daca poti fi mai flexibil. Sunt sau nu respectate termenele de plata? In functie de limita de credit stabilita iti poti forma o imagine de ansamblu in ceea ce priveste firma si posibila directie a colaborarii. 

Reclame

Recomandam

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.