Connect with us

EVENTS

CLASIC | Turneele Radio România Cultural Duelul Stradivarius versus Guarneri la cea de-a treia rundă

Published

on

La început a fost ideea de “duel”. S-au ales cele mai preţioase arme: viorile Stradivarius şi Guarneri, s-au stabilit cei mai aleşi combatanţi: violoniştii Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, dar şi un arbitru: pianistul Horia Mihail, iar lumea a fost anunţată că, la ceas de seară, va putea asista la o batălie nu pe viaţă şi pe moarte, ci pe sunet şi armonie.

Mii şi mii de spectatori au asistat la cele două ediţii precedente ale turneului Duelul Viorilor Stradivarius vs. Guarneri şi au constatat că, atunci când arcuşurile s-au încrucişat, rezultatul a fost unul atât de melodios, sunetul atât de pur şi cristalin, măiestria celor doi violonişti atât de mare încât, practic, iubitorii muzicii de calitate au fost singurii câştigători. Publicul care a umplut până la refuz sălile şi care a primit artiştii peste tot ca pe adevărate vedete şi-a dorit şi o a treia rundă.

În consecinţă, Stradivarius şi Guarneri – două viori de colecţie, şi cei doi artişti de talie internaţională care le mânuiesc cu măiestrie, Liviu Prunaru şi Gabriel Croitoru, împreună cu pianistul Horia Mihail, pornesc din nou la drum. Începe cea de-a treia ediţie a turneului naţional Duelul Viorilor, ce va avea loc între 23 septembrie şi 4 octombrie în 8 oraşe din România.

„Iniţial, în mintea mea, Duelul viorilor a fost o joacă. Dar după o a doua ediţie în care aceiaşi eroi s-au lăsat atraşi în aventura unui turneu dens şi obositor de-a lungul şi de-a latul ţării, făcând săli de peste 1.000 de locuri să pară neîncăpătoare, am ajuns să cred că joaca noastră de-a duelul a devenit serioasă. Iată că o a treia ediţie în toamna anului 2013 va avea loc în aceeaşi distribuţie, cu toate impedimentele care s-au ivit pe parcurs şi care, din fericire, au fost depăşite. Am început deja să fim imitaţi, copiaţi, să se inventeze false dueluri cu false viori celebre, ceea ce, mai departe de entuziasmul publicului, e o nouă dovada a faptului că Duelul viorilor este un succes”, declară Oltea Şerban-Pârâu, redactor şef al postului Radio România Cultural şi director artistic al Orchestrelor şi Corurilor Radio.

Despre arme şi combatanţi se ştiu deja destule, dar cea de-a treia bătălie din sălile de concert va fi consemnată astfel:

Armele:

• Vioara Stradivarius „Pachoud” construită de celebrul lutier italian în 1694, instrument pus la dispoziţia lui Liviu Prunaru de vestita orchestră Royal Concertgebouw – Amsterdam;

• Vioara Guarneri del Gesu „Catedrala”, datată 1731, instrument pe care a cântat nimeni altul decât George Enescu şi care este pusă la dispoziţia violonistului Gabriel Croitoru de Muzeul Naţional ”George Enescu”, în patrimoniul căruia se află.

Combatanţii:

Liviu Prunaru, artist de talie internaţională, i-a avut profesori pe Alberto Lysy (cu care a cântat pentru Papa Ioan Paul al II-lea Dublul concert de Bach) şi pe violonistul Yehudi Menuhin (fost elev al lui George Enescu). Este concert-maestrul celebrei orchestre Royal Concertgebouw Amsterdam, cotată drept una dintre cele mai bune din lume. Cariera sa solistică internaţională, în plină ascensiune, cuprinde colaborări cu cele mai importante orchestre din lume – London Philarmonic Orchestra, London Symphony Orchestra, Orchestre National de Belgique, Orchestra Filarmonică din Atena ş.a. Un număr mare de premii internaţionale, participări la festivaluri şi înregistrări audio se adaugă palmaresului său.

Gabriel Croitoru, prof. univ. dr. la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, al Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploieşti şi membru al Cvartetului de Stat Transilvan, Cluj-Napoca, a cântat ca solist alături de importante orchestre europene, printre care orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Sevilla, Cannes ş.a. Distincţii de prestigiu obţinute stau dovadă a talentului violonistului român: premiul al III-lea la Concursul N. Paganini – Genova (Italia), premiul special al juriului la Concursul Fritz Kreisler – Viena (Austria), premiul al II-lea la Concursul Internaţional Zino Francescatti – Aix-en Provence (Franţa) ş.a.

Arbitrul:

Pianistul Horia Mihail, un muzician al cărui rafinament transpare din fiecare apariţie în concert sau recital, este unul din cei mai apreciaţi pianişti români ai generaţiei sale. În calitatea sa de solist concertist al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, totodată solist al Filarmonicii din Braşov, Horia Mihail susţine numeroase concerte şi recitaluri pe scena Sălii Radio din Bucureşti sau în turnee în ţară sau străinătate, dar colaborează şi cu alte orchestre de profil din ţară. De-a lungul timpului a susţinut peste 2.000 de recitaluri şi concerte în 18 ţări, pe patru continente. În ultimii ani, Horia Mihail a susţinut mai multe proiecte naţionale muzicale de anvergură, solistice sau de muzică de cameră, cu impact cultural dar şi social precum Pianul călător (www.pianulcalator.ro), Flautul de aur (www.flautuldeaur.ro), Vioara lui George Enescu la sate (www.vioaraluienescu.ro) şi, bineînţeles Duelul Viorilor (www.duelulviorilor.ro).

Advertisement

Provocarea este de fapt repertoriul dens, atractiv, spectaculos şi dificil: Piotr Ilici Ceaikovski – Meditaţie pentru vioară şi pian op. 42 nr. 1; Pablo de Sarasate – Dans spaniol nr.8 op.26; Saint-Saens şi Ysaye – Studiu în formă de vals; Ciocârlia – prelucrare folclor de Grigoraş Dinicu.

Liviu Prunaru – vioară şi Horia Mihail:

Nicolo Paganini – Cantabile şi Vals op.19 pentru vioară şi pian; Manuel de Falla şi Kreisler – Dans spaniol (La vida breve); Richard Wagner – File de album (Albumblatt): Romanze pentru vioară şi pian; Henry Wieniawski – Souvenir de Moscou pentru vioară şi pian.

Gabriel Croitoru – vioară şi Liviu Prunaru – vioară:

Charles de Beriot – Grand Duo Concertant no.3 pentru doua viori.

Liviu Prunaru – vioară, Gabriel Croitoru – vioară şi Horia Mihail – pian:

Christian Sinding – Serenada no. 2 op 92 pentru două viori şi pian.

Datele şi locurile în care se va da ‘’lupta’’:

23 septembrie: Braşov, Sala Patria, ora 20:30.

24 septembrie: Târgu Mureş, Palatul Culturii, ora 19:00.

25 septembrie: Turda, Teatrul Municipal, ora 19:00.

27 septembrie: Craiova, Sala Filarmonicii, ora 19:00.

Advertisement

28 septembrie: Piteşti, Casa de Cultură, ora 19:00.

30 septembrie: Iaşi, Opera Naţională Română, ora 19:00.

1 octombrie: Bacău, Ateneu, ora 19:00.

4 octombrie: Bucureşti, Sala Radio, ora 19:00.

Biletele se pot achiziţiona de la casele de bilete ale sălilor în care se vor desfăşura recitalurile, iar în Bucureşti şi prin www.bilete.ro. Informaţii suplimentare pe www.duelulviorilor.ro.

Organizatori: Radio România Cultural şi Accendo. Proiect cultural finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional. Partener principal: Muzeul Naţional George Enescu. Coproducători: Radio România Regional şi TVR 2.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending