Connect with us

EVENTS

Classix Lab – proiectul dedicat tinerilor artisti emergenti, a fost un mare succes

Published

on

Reclame

– Noul proiect cultural, Classix Lab, s-a desfășurat între 26 iulie și 1 august la Iași, Suceava și Vatra Dornei, iar în programul proiectului s-au aflat 5 concerte, 3 panel-uri de discuții, un workshop și 25 de sesiuni de masterclass.
Implementat de Asociația Industrii Creative și co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, în colaborare cu Asociația Musica Coloris, Classix Lab și-a propus să intensifice mobilitatea, colaborările artistice și interdisciplinare în zone cu acces redus la muzica clasică, să atragă publicul tânăr și să exploreze noi modalități de prezentare, oferind sprijin artiștilor aflați la început de drum.

Acesta a facilitat colaborările artistice și interdisciplinare ca rezultat al sesiunilor de masterclass, workshop-uri și paneluri de discuții, fiind succedate de concerte în locații inedite, susținute de artiștii emergenți și artiștii consacrați invitați. Nu în ultimul rând, proiectul și-a propus stimularea turismul cultural, vitalizarea artistică în regiunea de Nord-Est a României și facilitarea accesului la cultură în zonele cu acces limitat, lipsite de instituții culturale dedicate.

Classix Lab s-a bucurat de participarea a 2000 de spectatori prezenți la concertele din Iași, Suceava și Vatra Dornei, oferindu-le șansa participării la evenimente culturale sincretice de o înaltă ținută, cu invitați de seamă și care au deschis noi orizonturi cultural-artistice. 12 artiști naționali și internaționali au avut oportunitatea de a-și expune talentul și creațiile într-un context divers și în fața unui public extins.

Componenta educațională și experimentală a facilitat participarea a 40 de amatori și pasionați de muzică la workshop-ul de blockflöte, inițiați în arta instrumentului de către daneza Michala Petri la Vatra Dornei, iar 30 de artiști în formare, participanți la masterclass-urile desfășurate la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” Iași și la Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava, au avut posibilitatea de a se perfecționa ghidați de experți internaționali, contribuind la dezvoltarea lor artistică, o parte dintre ei performând alături de artiști consacrați în cadrul concertelor organizate.

Un moment special în cadrul concertului de încheiere al proiectului a fost includerea duetului Adina – Nemorino din Elixirul Dragostei de Gaetano Donizetti, interpretat de Adriana Iacob și Beniamin Moraru acompaniați de Vlad Iftinca (pianist și dirijor la Staatsoper Stuttgart).

Beniamin Moraru, tenor și proaspăt absolvent al studiilor de licență ale Universității de Arte „George Enescu” Iași, menționează: „Pentru mine a fost o experiență inedită, mereu am auzit și am participat ca spectator la evenimentele din cadrul Classix, iar de data aceasta a fost o onoare să fiu « invitat » .. pe de altă parte a fost o experiență deosebită datorită locației și a felului în care s-a desfășurat: muzică de calitate în aer liber și cu un contact atât de apropiat față de public, anulând barierele tipice deseori muzicii culte… Mă bucur enorm pentru primirea și aprecierile călduroase și cred că aceasta experiență este o cărămidă în plus și valoroasă la dezvoltarea mea ca și tânăr artist liric.

Adriana Iacob, soprană cu un proaspăt debut pe scena Operei Naționale din Iași în rolul Gildei din opera Rigoletto de Giuseppe Verdi, menționează: „A fost o experiență superbă, un regal, prin care ne-am apropiat și mai mult de frumusețea diversității muzicale și de complexitatea ei în adevăratul sens al cuvântului! Prilejul de a cânta împreună în acest scop a fost exact ceea ce numim efectul artei asupra oamenilor: ea unește și înnobilează. Mulțumim cu recunoștință pentru această onoare!

Proiectul cultural a contribuit și la atragerea publicului tânăr în viața culturală și artistică prin redefinirea experienței și adaptarea la publicul contemporan, cu ajutorului noilor tehnologii și a artelor de tip new media. Artiștii români au împărțit scena cu artiștii internaționali, cei la început de drum cu cei cu experiență, iar amatorii și pasionații au intrat în lumea muzicii.

Organizarea a fost realizată și adresată către zonele cu acces limitat la cultură, prin crearea unui context favorabil, în orașe din provincie, care nu au astfel de inițiative și nici instituții care să asigure muzica de gen. Programul concertistic a fost curatoriat de Dragoș Andrei Cantea și Ștefan Diaconu, reprezentând o călătorie în timp, începând din perioada barocă – veche și ajungând la cea contemporană.

Printre momentele de excepție s-a numărat prezența artistei daneze Michala Petri, cea mai renumită interpretă de blockflöte (flaut drept) la nivel global. Alături de Michala, au fost prezenți membrii ansamblului de muzică veche Flauto Dolce.

Alte nume importante în această ediție sunt multiplul laureat mondial, acordeonistul moldovean Radu Rățoi, și flautistul internațional Ștefan Diaconu. Aceștia au prezentat un program intitulat Balkan Tango Fantasy alături de invitați speciali precum oboista Felicia Greciuc.

În ultima seară de a suitei de concerte Classix Lab duo-ul pianistic româno-coreean format din Dragoș Cantea și Grace Jee Eun Oh a explorat intersecția dintre muzica clasică și jazz, într-un program dedicat prieteniei și valorilor comune româno-americane.

Cele trei panel-uri organizate au adus în discuție subiecte precum: muzica veche și revitalizarea acesteia în secolul actual la Vatra Dornei – avându-i ca invitați pe Michala Petri, Ștefan Diaconu, Zoltan Majo, Teodor Chirileanu; noile inițiative culturale – dezbătute la Suceava de Daniel Tănase, Dragoș Cantea, Felicia Greciuc, Ștefan Diaconu și Vasile Bolnavu; prietenia româno-americană din perspectiva vieții artistice, a legăturilor de business și networking internațional la Iași – avându-i ca invitați la discuție pe Vasilica Stoiciu-Frunză, Vlad Iftinca, Patricia Brohanschi și Dragoș Cantea. 

Sesiunile de masterclass desfășurate la Iași la Universitatea Națională de Arte „George Enescu” au fost susținute de Radu Rățoi – acordeon, Ștefan Diaconu – flaut, Felicia Greciuc – oboi și Dragoș Cantea – pian. La Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu” Suceava au fost organizate masterclass-uri la specializările flaut cu Ștefan Diaconu și oboi cu către Felicia Greciuc.

Peste 50 de voluntari au participat la activitățile proiectului în cele trei orașe în care au avut loc, iar experiența dobândită în urma implicării lor îi va ajuta să-și consolideze cunoștințele în domeniu, precum și deschiderea spre noi deprinderi.

Proiect cultural co-finanţat de Administraţia Fondului Cultural Naţional.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
PREMIILE RADAR DE MEDIA15 ore ago

PREMIILE RADAR DE MEDIA, EDIȚIA A-XV-A 2024 – START VOT! TU ALEGI CÂȘTIGATORII!

AUDIENȚE TV15 ore ago

  VIDEO Meciul Kosovo – România, 0-3, transmis de Antena 1, lider detaşat de audienţă

Emisiuni18 ore ago

VIDEO Nicolae Ciucă își lansează carte, în emisiunea Poezie și delicatețuri de la Prima TV

Cinemao zi ago

ANUL NOU CARE N-A FOST- Marele câștigător al secțiunii Orizzonti la Festivalul Internațional de Film de la Veneția

Emisiuni2 zile ago

Oana Niculescu Mizil, invitată la „40 de întrebări cu Denise Rifai” – duminică, ora 23:00, la Kanal D

Grila de programe2 zile ago

Modificări urgente în grila de programe PRO TV. Ce emisiune nu se mai vedea

Reportaj2 zile ago

România, te iubesc! revine cu un nou sezon! Rareș Năstase deschide seria edițiilor cu ancheta: „Ursul, țap ispășitor”

FOTBAL3 zile ago

Meciul Zilei: Kosovo – Romania! Revenirea lui Mircea Lucescu. Unde se vede meciul?

Business3 zile ago

IFA 2024: Samsung prezintă puterea produselor cu funcții AI de a crea o lume conectată pentru toți

Reality Show3 zile ago

Adi Nartea și Cosmin Vîjeu au luat imunitatea în ediția de aseară Asia Express, lider de piață. Diseară: echipele, epuizate de întrecerea cu bivoli, din cursa imunității mici

TV Divertisment Show3 zile ago

B Unique Crew urcă pe scena iUmor cu un număr spectaculos de dans. Juriul iUmor, captivat și înfricoșat, în același timp: ,,Doar o dată pe sezon se întâmplă ceva de genul ăsta!”

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending