Connect with us

CNA

CNA, amenzi pentru posturile de ştiri: România TV cea mai mare sancţiune, Antena 3 cea mai mică!

Published

on

CNA a acordat o nouă serie de amenzi posturilor de ştiri pentru derapajele din timpul scandalului iscat pe tema OUG a Guvernului Grindeanu.

Cea mai mare amendă a primit-o postul România TV, în valoare de 40.000 lei, iar Realitatea TV a încasat 10.000 de lei . Antena 3 a încasat cea mai mică sancţiune!

 

  • amendă în cuantum de 40.000 de lei postului de televiziune România TV. În data de 18.01.2017, la difuzarea mai multor emisiuni în care s-au abordat teme de actualitate, în principal legate de prezența Președintelui României la ședința de Guvern din acea zi, radiodifuzorul nu a respectat dispozițiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002 referitoare la obligația de a asigura „informarea obiectivă a publicului prin prezentarea corectă a faptelor şi evenimentelor şi să favorizeze libera formare a opiniilor” . De asemenea, s-a reținut și încălcarea prevederilor art. 65 lit. c) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual [„În emisiunile de ştiri şi dezbateri, radiodifuzorii trebuie să respecte următoarele reguli: (…) c) titlurile şi textele afişate pe ecran să reflecte cât mai fidel esenţa faptelor şi datelor prezentate” ], precum și încălcarea  dispozițiilor art. 40 alin. (1) și (2) și art. 64 alin. (1) lit. b) din același Cod. Raportul de monitorizare – întocmit ca urmare a autosesizării CNA și a sutelor de reclamații primite pe acest subiect – a cuprins ediții ale unor emisiuni informative (inclusiv de tip Breaking News) și de dezbatere (ex: „Ediție de seară”);

 

  • amendă în cuantum de 10.000 de lei postului Realitatea TV, deoarece nu a respectat prevederile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului și nici pe cele ale art. 66 alin. (1) lit. a) și art. 70 din Codul audiovizualului la difuzarea ediției din 06.12.2016 a emisiunii „Jocuri de putere”, în care s-au purtat discuții pe tema declarațiilor unor oficiali din Ungaria, la adresa României, participanții din platou făcând referire la mișcările extremiste maghiare, la doleanțele acestora, la UDMR și lideri ai acestei formațiuni, fără a fi prezentat în cadrul emisiunii și un punct de vedere al minorității maghiare;

 

  • amendă în cuantum de 5.000 de lei postului de televiziune Antena 3 pentru încălcarea art. 40 alin. (1) și (2) din Codul de reglementare a conținutului audiovizual, precum și obligarea radiodifuzorului de a acorda drept la replică Consiliului Superior al Magistraturii și Direcției Naționale Anticorupție, în conformitate cu prevederile Codului de reglementare a conţinutului audiovizual. Consiliul a avut în vedere rapoartele de monitorizare întocmite de direcția de specialitate ca urmare a sesizărilor primite de la cele două instituții pentru emisiunile „Sinteza zilei” din 16, 20.11.2016 și 05.12.2016 și emisiunea „Esențial” din 05.12.2016. Pentru acest caz, hotărârea Consiliului a fost luată după reanalizarea deciziei din ședința publică din 02.02.2017.

 

Foto Credit: CNA

AUDIENŢE TV ŞTIRI: România TV, rămâne lider de audienţa cu cifre record pentru publicul urban, urmat de Antena 3! Cum s-au împărţit cifrele intre B1, Realitatea şi Digi 24?

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending