CNA: Au fost împărţite amenzile în cazul COLECTIV pentru modul de relatare a posturilor TV. PRO TV şi Kanal D, sancţiuni extreme!

0
1493

 

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis în şedinţă publică să acorde amenzi posturilor de televiziune care au relatat în cazul incendiului din clubul Colectiv din Bucureşti.

Postul Kanal D a primit o amendă extremă de 150.000 lei pentru emisiunea Wowbiz.

În ediţiile din 6, 9 şi 10 noiembrie ale “WOWbiz” a fost prezentată o femeie, Doina, care ar fi cadru medical şi care, fără a-i fi dezvăluit chipul, a spus că în urma incendiului din Colectiv ar fi murit 67 de persoane, o cifră mai mare decât cea făcută publică de către autorităţi (63).

Decizia de amendare a fost luată la propunerea membrului CNA Valentin Jucan, cu şase voturi “pentru” (Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu şi Dorina Rusu).

Sancţiunea a fost aplicată pentru că televiziunea Kanal D a prezentat afirmaţiile respectivei femei fără a aduce dovezi care să susţină aceste acuzaţii, care, în opinia membrilor CNA, sunt de natură penală. Astfel, Kanal D a încălcat mai multe articole din legislaţia audiovizualului.

PRO TV a fost amendat cu 50.000 de lei pentru emisiunea Vorbeste Lumea.

În aceeaşi emisiune, George Roncea a spus că “toată teoria lansată de autorităţi se dovedeşte falsă” şi că în acest caz “ceva e putred”.

De asemenea, potrivit CNA, pe parcursul emisiunii, difuzată la o oră accesibilă minorilor, George Roncea a folosit mai multe extresii injurioase, precum “rahaţii”, “haita asta nenorocită”, “boul acesta”. Gabriel Coveşeanu, moderator al emiunii, a intervenit şi l-a rugat să păstreze un limbaj adecvat.

CNA a considerat însă că Pro TV a încălcat legislaţia audiovizualului şi a decis să amendeze cu 50.000 de lei televiziunea, la propunerea membrului Consiliului Radu Herjeu. “Pentru” aplicarea acestei sancţiuni au votat Lorand Turos, Viorel Buda, Laura Georgescu, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu şi Dorina Rusu, în timp ce Valentin Jucan şi Monica Gubernat au susţinut aplicarea unei alte sancţiuni (amendă de 100.000 de lei). Propunerea respectivă nu a întrunit însă numărul minim necesar de voturi (şase) pentru a putea fi aplicată.

Iata decizia CNA:

 amendă în cuantum de 150.000 de lei postului de televiziune Kanal D pentru trei ediţii ale emisiunii „WOWBiz” transmise în zilele de 06, 09 şi 10.11.2015 în care au fost abordate subiecte referitoare la tragedia ce a avut loc la Clubul Corectiv cu încălcarea prevederilor art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului nr. 504/2002, cu modificările şi completările ulterioare, şi ale art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizualului;

–  amendă în cuantum de 50.000 de lei postului Pro TV, pentru emisiunea „Vorbeşte lumea”, ediţia din 04.11.2015, în care a fost prezent ca invitat şi jurnalistul George Roncea. La difuzarea acestei emisiuni, radiodifuzorul nu a ţinut cont de dispoziţiile art. 3 alin. (2) din Legea audiovizualului şi nici de prevederile art. 18 lit. a), art. 40 alin. (3) şi art. 64 alin. (1) lit. b) din Codul audiovizualului;

–  amendă în cuantum de 10.000 de lei postului de televiziune România TV pentru încălcarea prevederilor art. 47 alin. (2), art. 40 alin. (1) şi art. 66 alin. (1) lit. a) din Codul audiovizualului la difuzarea emisiunii „România la raport”, ediţia din 03.08.2015, precum şi a dispoziţiilor art. 45 alin. (1), art. 32 alin. (2) şi 41 lit. b)  la difuzarea emisiunilor „Breaking News”, ediţia din 03.11.2015, şi „Ştirile România TV” din 09. şi 10.11.2015 în care au fost transmise materiale referitoare la funeraliile unor victime decedate în urma incendiului din Clubul Colectiv.

 

Comentarii