Connect with us

A-Z NEWS

CNA dorește ca Gigi Becali și alți deținuți să nu mai fie mediatizați fara motiv

Published

on

CNA dorește să interzică la TV imaginile și înregistrările cu persoanele aflate în închisoare. Motivul pentru care acestia ar putea fi urmariti public poate fi doar încălcarea unor drepturi sau dacă există un interes public justificat.

Unii dintre membrii CNA au propus să introducă patru părți, ceea ce schimbă aproximativ tot  articolul 42 din Codul audiovizual.

„(1) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate, cu excepţia situaţiilor în care acestea demonstrează încălcări ale unor drepturi sau există un interes public justificat. (3) Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil. (4) În cadrul programelor audiovizuale nu pot fi oferite, direct sau indirect, recompense şi nu pot fi făcute promisiuni de recompensare a persoanelor care ar putea depune mărturie în instanţe judecătoreşti”, se spune în articolul nou propus să fie introdus în Codul audiovizualului, informeaza Agentia Mediafax.

Între membrii CNA au existat din nou discuții, de data aceasta pentru că unul dintre membri, Cristina Trepcea, și-a retras votul dupa ce a ales să susțina varianta propusă de Narcisa Iorga.

„Pe mine mă interesează să nu existe interdicţia ca în închisori să se filmeze lucruri extraordinare din punctul de vedere al interesul publicului”, a spus Cristina Trepcea. Ea a precizat că s-au mai întâmplat cazuri în CNA când membri ai Consiliului şi-au retras un vot.

Varianta votată de Narcisa Iorga, Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos şi Radu Călin Cristea şi, iniţial, de Cristina Trepcea spunea: „(1) „Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane aflate în stare de reţinere sau arest, fără acordul acestora. (2) Este interzisă difuzarea de imagini sau de înregistrări cu persoane care execută o pedeapsă privativă de libertate. (3)Imaginile şi/sau înregistrările cu persoane aflate în stare de reţinere, arest sau care execută o pedeapsă privativă de libertate nu trebuie prezentate într-un mod excesiv şi nerezonabil”.

În fapt, modificarea actualului articol 42 din Codul audiovizualului a pornit de la nemulţumirea membrului CNA Christian Mititelu privind faptul că unele televiziuni difuzează în mod repetat imagini şi înregistrări care prezintă modul în care Gigi Becali îşi petrece timpul în închisoare.

Narcisa Iorga şi Valentin Jucan au susţinut că articolul 42 din Codul audiovizualului în forma actuală este suficient de cuprinzător, însă el trebuie aplicat de CNA.

„Eu cred că, chiar şi în cazul condamnaţilor, trebuie să introducem acordul acestora. Deschidem o portiţă care nu ştiu ce va fi. Probabil, dacă modificăm şi permitem difuzarea imaginilor cu cei condamnaţi fără acordul acestora, probabil vom vedea ore în şir ce face Năstase sau Fenechiu în penitenciar, pentru că este interes public”, a spus şi Lorand Turos.

Laura Georgescu, preşedintele CNA, a spus că fotografiile şi imaginile difuzate de unele televiziuni din penitenciare au fost realizate fără respectarea normelor în vigoare. Ea a mai spus că astfel de imagini difuzate au fost făcute de o persoană privată de libertate.

„Noi interzicem difuzarea de imagini, nu cum au fost ele realizate. De cum au fost ele realizate se ocupă penitenciarul (…) Pe mine nu mă interesează cine o înregistrează şi în ce condiţii (…) pe mine mă interesează cine difuzează”, a spus însă Narcisa Iorga.

După cele 30 de zile de dezbatere publică, proiectul de Decizie de modificare şi completare a Codului audiovizualului va fi supus votului membrilor CNA în vederea adoptării.

Votaţi AICI în semifinala premiilor Radar de Media, ediţia Primăvară 2014

Fii la curent cu cele mai noi stiri din media pe pagina de Facebook RADAR DE MEDIA

 

Advertisement

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending