Connect with us

ALL MEDIA

CNA. Lipsa de imparțialitate într-o emisiune cu Radu Mazăre i-a adus postului România TV somație publică

Avatar

Published

on

Consiliul Naţional al Audiovizualului a decis să someze public televiziunea România TV deoarece nu a asigurat imparţialitatea şi echilibrul în emisiunea “Ediţia de seară” din 24 aprilie, în cadrul căreia s-a dezbătut inculparea şi cercetarea în stare de libertate a primarului municipiului Constanţa, Radu Mazăre, potrivit unui comunicat de presă CNA remis RADAR DE MEDIA.

În cadrul ediţiei din 24 aprilie a emisiunii “Ediţia de seară”, moderată de Laura Chiriac şi Victor Ciutacu, invitaţi în platou pentru a comenta tema supusă dezbaterii au fost: academicianul Răzvan Theodorescu, publicistul Tudor Octavian şi Bogdan Chirieac. În direct, din studioul televiziunii Neptun TV din Constanţa, au intervenit la România TV jurnalista Adriana Teodoru şi Radu Mazăre.

În cadrul emisiunii, primarul Constanței a afirmat:

Pot să vă spun doar că eu trăiesc acum ce am mai trăit în 2005, când s-au mutat procurori, s-au mutat poliţişti judiciari de la Bucureşti în Constanţa, imediat după ce a câştigat mandatul Băsescu şi după ce a fost schimbat şeful de atunci al DNA-ului, încercând să caute cu orice preţ ceva împotriva mea. Lucrul ăsta se întâmplă şi acum. Sigur, au căutat, au monitorizat, au înregistrat, au verificat absolut toate achiziţiile de atunci şi până acum. Dar acelaşi lucru îl constat extrem de virulent că se întâmplă acum. (…) Aicea nu mai sunt cercetate fapte, aicea eu sunt un vânat”.

În aceeaşi instanţă, Bogdan Chirieac i-a spus lui Radu Mazăre: “Cred că la prima instanţă veţi fi condamnat. Fără să mă pricep deloc la dosar, pur şi simplu analizez politic, că, mă iertaţi (…)”.

De asemenea, au fost difuzate mai multe declaraţii pe care Radu Mazăre le-a făcut de-a lungul timpului:

“Presiunile politice pe care le face DNA-ul în toată ţara la ora actuală şi în mod special în Constanţa sunt făcute la ordin”; “Este cert că procurorii dobermani numiţi de Băsescu la DNA îl informează pe firul scurt. Pentru că preşedintele nostru iubit şi tupeist…”; “Băsescu? (…) Om însemnat, e omul diavolului. E grea lupta cu el. Sunt lucrături pe care le face omul diavolului, omul însemnat. (…) Păi, doar nu pleacă de la mine. Cine numeşte procurorii şefi, cine şi-a numit oameni în CSM? Ce, nu ştim? Ce ne facem că nu ştim?”.

CNA a primit o reclamaţie după difuzarea emisiunii, potrivit căreia “emisiunea îl prezintă pe primarul Municipiului Constanţa, actualmente inculpat cercetat în stare de libertate, într-un mediu jurnalistic favorabil întru totul sieşi. Mai precis, ceilalţi invitaţi din platou presupun nu doar nevinovăţia inculpatului, ci şi reaua voinţă a sistemului de justiţie şi nu încetează a-i scoate în evidenţă virtuţile, «periindu-l» pe inculpat (…)”.

Membrii CNA au considerat că în această emisiune a fost încălcat articolul 66, alineatul 1, litera a din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, potrivit căruia “În programele de ştiri şi dezbateri informarea în probleme de interes public, de natură politică, economică, socială sau culturală, trebuie să respecte următoarele principii: asigurarea imparţialităţii, echilibrului şi favorizarea liberei formări a opiniilor, prin prezentarea principalelor puncte de vedere aflate în opoziţie, în perioada în care problemele sunt în dezbatere publică”, așa că la propunerea membrului CNA Monica Gubernat, Consiliul a decis să someze public televiziunea România TV. Decizia a fost luată cu opt voturi “pentru” și unul împotrivă.

CNA

Comentarii

comments

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending