Colindul antisemit difuzat de TVR 3 incinge spiritele
Connect with us

ALL MEDIA

Colindul antisemit difuzat de TVR 3 incinge spiritele, atat in randul politicienilor, cat si in diplomatie

Published

on

Misiunea diplomatică îşi exprimă „îngrijorarea profundă faţă de un colind interpretat de grupul «Dor transilvan» condus de domnul Tiberiu Groza, şi difuzat în timpului unei emisiuni a TVR3,  pe 6 decembrie 2013, şi care include mesaje puternic antisemite”, se arata intr-un comunicat de presa remis Radar de Media.

Ambasada Statului Israel apreciază drept „foarte îngrijorător faptul că un astfel de colind a apărut în media românească, în special la TVR”.

„Date fiind eforturile depuse şi de Guvernul României şi de cel al Statului Israel de a combate xenofobia, rasismul, antisemitismul şi discriminarea în toate formele, ar trebui să fim alarmaţi de astfel de manifestări care ar putea da un impuls sentimentelor antisemite din România”, se mai arată în comunicat.

Comunicatul include şi un „pasaj relevant” din colindul respectiv:

„A născut un fiu frumos

Anume Iisus Hristos

Toată lumea i se-nchină,

Numai jidovii-l îngână.

Jidovan afurisit

Nu l-ar răbda Domnul sfânt

Advertisement

Nici în cer, nici pe pământ..

Numai la corlan (= horn), la fum,

Acolo-i jidovul bun,

Să iasă şfară (= fum) în drum”.

Groza, Directorul Centrului de Conservare şi Promovare a Culturii Tradiţionale (CCPCT) Cluj afirma:

„Nu există colinde antisemite, în colindul prezentat la TVR 3 se vorbeşte de evrei, dar nu este vorba de a discredita pe cineva. Colindul are rolul de a răspândi vestea Naşterii Domnului, iar cel prezentat are o vechime de circa 100 de ani, a fost cules în urmă cu 50 de ani din satul Bârlea, judeţul Cluj, şi nu au fost sesizări până acum referitoare la el. Noi am ales acest colind urmărind să fie unul scurt şi care să nu fi fost prezentat până acum la televiziune, să nu fie aceleaşi colinde care se cântă în fiecare an”.

Ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a luat act „cu îngrijorare şi indignare” de emisiunea difuzată pe postul TVR3, precizând că este inacceptabil ca antisemitismul să continue să se manifeste în secolul XXI.

„Consider profund inacceptabil ca în secolul XXI antisemitismul să continue să se manifeste sub diverse forme. Am luat act cu îngrijorare şi indignare de emisiunea difuzată pe postul TVR3, la data de 6 decembrie 2013. Condamn cu fermitate orice fel de manifestări antisemite, cu atât mai mult dacă se întâmplă ca acestea să fie propagate, chiar şi involuntar, posibil din ignoranţă, prin intermediul unei instituţii de presă de interes public”, a precizat Titus Corlăţean, într-un comunicat de presă.

Corlăţean îşi exprimă public „aşteptarea legitimă că instituţiile abilitate, CNA, CNCD, Parchetul General, precum şi Comisiile parlamentare de specialitate vor lua măsurile care se impun pentru a investiga, sancţiona şi respectiv a preveni astfel de situaţii întru totul reprobabile”.

Grupul pentru Dialog Social (GDS) şi Revista 22 anunţau, marţi, 10 decembrie 2013, că au reclamat la Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) şi la Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD) televiziunea publică TVR 3, din cauză că a difuzat, vineri, în cadrul emisiunii de relansare a canalului, un colind antisemit.

Advertisement

RADAR DE MEDIA a scris despre acest subiect aici.

Foto Credit: Captura Antena 3

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

Advertisement

IN Trending