luni, februarie 26, 2024

PUBLICITATE@RADARDEMEDIA.RO

More
  AcasăDigitalComerțul ilegal crește vertiginos: una din cinci țigarete aflate pe piață este...

  Comerțul ilegal crește vertiginos: una din cinci țigarete aflate pe piață este de contrabandă! O nouă campanie publică anticontrabandă, în judeţele cele mai afectate

  A fost lansată o nouă campanie publică de conștientizare a efectelor profund negative ale contrabandei, care se va derula în perioada martie – iunie, în 15 județe din apropierea graniţelor de vest, sud-vest, nord şi nord-est, cele mai afectate de comerţul ilegal cu ţigarete.

  Campania se va desfăşura în parteneriat cu Direcţia Generală a Vămilor, din cadrul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cu sprijinul nemijlocit al Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Timişoara şi al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Timiş, fiind iniţiată de Euromonitor Business Consulting Services, prin www.faracontrabanda.ro, cu sprijinul JTI. Mesajele campaniei au fost concepute de Publicis și vor fi distribuite de pastel, prin intermediul mai multor canale: presă, panotaj stradal, comunicare directă.

  Piața neagră a țigaretelor a crescut brusc în ianuarie 2015 la 19,2%, față de 15,4% în noiembrie anul trecut, conform datelor companiei de cercetare Novel. Procentul de 19,2% bate recordul ultimilor patru ani, perioadă în care media comerțului ilegal cu țigarete s-a situat la 14,7%.

  „În ianuarie 2015, comerțul ilegal cu țigarete a înregistrat creșteri importante în majoritatea regiunilor țării, comparativ cu noiembrie 2014. Creșteri semnificative ale comerțului ilegal s-au înregistrat în regiunile Vest (plus 6,2 p.p., până la 29,4%) și Sud-Vest (plus 4,4 p.p., până la 26,3%). Regiunea cea mai afectată de piața neagră rămâne, ca și pe parcursul anului 2014, Nord-Est, care în ianuarie 2015 a înregistrat o creștere de 10,8 p.p., atingând 41,2%. Din punct de vedere al provenienței, și în ianuarie 2015 «cheap whites» au continuat să dețină cea mai mare pondere pe piața neagră, și anume 51,3%. Ponderea produselor provenite din Moldova, Ucraina și Serbia rămâne relativ constantă (20,8%; 19,8%, respectiv 2,5%)”, a declarat Marian Marcu, Directorul Companiei de Cercetare Novel Research.

  „Lansăm această campanie publică în regiuni de frontieră, pentru că aceste zone sunt, dintotdeauna, cele mai vulnerabile la contrabandă. În țările vecine, care nu sunt membre ale Uniunii Europene și care aplică alt sistem de taxare decât cel comunitar, prețul unui pachet de țigarete este și de 5-6 ori mai mic decât în România. Drept urmare, profitul contrabandiștilor este imens. Mesajul campaniei, «Aparențele înșală», are rolul de a evidenția faptul că rețelele de contrabandiști, începând cu furnizorii și terminând cu vânzătorii, profită îndeosebi de pe urma celor cu venituri modeste. Este nevoie ca fiecare dintre noi să înțeleagă că piața neagră e o plagă pentru societate, iar cine cumpără un pachet de țigarete aparent «ieftine», de contrabandă, se lasă de fapt furat şi contribuie direct la creșterea criminalității”, a declarat Cristina Vasiloiu, director general al Euromonitor Business Consulting Services.

  „Avem cea mai extinsă frontieră externă a UE, de peste 2.000 de kilometri. Contrabanda cu țigarete, prin magnitudinea pierderilor cauzate la buget, este o problemă foarte serioasă la nivel naţional. Aşa cum am mai declarat, este necesară o nouă strategie națională de combatere a comerțului ilegal cu țigarete, pentru perioada 2015-2018, care să vizeze îmbunătățirea cadrului de reglementare și măsurile concrete ce trebuie implementate în mod concertat  de către toate instituțiile responsabile. DGV va continua și pe viitor să acționeze ferm în vederea reducerii contrabandei şi va încuraja iniţiative precum cea de faţă, menite să conştientizeze gravitatea fenomenului. În momentul de față, sunt active în aceste puncte, cu sprijinul producătorilor de țigarete, 33 de echipe canine specializate îndetectarea țigaretelor și 11 echipe canine cu dublă specializare – depistare droguri şi ţigarete. Au fost semnate protocoale de colaborare între ANAF şi marii producători de ţigarete, între DGV şi Administraţia Vamală din Moldova şi Serbia, cu obiectivul combaterii traficului ilegal cu ţigarete. Un document similar va fi convenit cu Ucraina. De asemenea, vom dispune măsuri specifice de control al traficului în punctele vamale”, a declarat Claudiu Ardeleanu, Directorul General al Direcției Generale a Vămilor.

  Mihai Știrbu

  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

  Mihai Știrbu
  Mihai Știrbuhttps://www.radardemedia.ro
  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente