Connect with us

Business

Conferinţa internaţională pentru combaterea traficului ilicit cu ţigarete: “Au fost reținute 14 milioane de țigarete ilegale, cu o valoare de circa 3 milioane de euro”

Avatar

Published

on

Direcţia Generală a Vămilor, a organizat în ziua  de 16 martie 2017, prima Conferinţa internaţională privind combaterea traficului ilicit cu ţigarete.

La această conferinţă au participat reprezentanţi la cel mai inalt nivel ai administraţiilor vamale din Romania, Bulgaria, Ungaria, Serbia, Republica Moldova, Ucraina, Franţa, Norvegia, Marea Britanie,  reprezentanţi ai EUBAM şi SELEC, precum şi reprezentanţi ai marilor producători de ţigarete din România (British American Tobacco, Japan Tabacco International si Philip Morris International).

In cadrul acestei conferinţe au  fost discutate aspecte privind cooperarea interinstituţională a administraţiilor vamale din regiune, fiind  prezentată totodată analiza „Operaţiunii SCUT” care s-a derulat in luna februarie 2017, concretizată prin descoperiri şi confiscări  substanţiale de ţigarete, fiind  apărate interesele economice şi financiare ale Uniunii Europene şi ale statelor  ale căror administraţii vamale au participat la operaţiunea susmenţionată.

„Aceasta este prima conferință internațională organizată cu scopul de a consolida și intensifica acțiunile comune ale autorităților vamale din regiune, pentru  combaterea comerțului ilegal cu țigarete. Acțiunile întreprinse până acum au dat rezultatele scontate. Au fost reoperaționalizate echipele mobile, reînființate echipele canine, dialogul între instituții a fost intensificat. De asemenea, Biroul Vamal din Constanța a reușit una dintre cele mai mari capturi din ultimii ani. Au fost reținute 14 milioane de țigarete ilegale, cu o valoare de circa 3 milioane de euro. În afara acestei cantități uriașe de țigarete ilegale, pe parcursul Operațiunii Scut 2017 au fost confiscate peste 400.000 țigarete ilegale și alte bunuri contrafăcute, în valoare de peste 500.000 euro. Vom continua să luăm toate măsurile pentru combaterea traficului ilicit cu țigarete, astfel încât piața neagră să scadă până la 14%, în cursul anului 2017. Pentru că activitatea de comerț ilegal este una globală și aduce cele mai mari profituri la nivel internațional, este necesar ca și din partea instituțiilor de aplicare a legii să existe o abordare globală”, a declarat Dorel Fronea, vicepreședinte ANAF si coordonatorul Structurilor Vamale.

 

Totodata, in cadrul conferintei, Dorel Fronea a subliniat faptul ca „evenimentul organizat reprezinta inca o dovada ca obiectivul autoritatii vamale din Romania de deveni pilon de stabilitate in cooperarea vamala transfrontaliera in regiune prinde contur, iar combaterea traficului ilicit cu tigarete va reprezenta in continuare prioritatea zero a Vamii Romane”.

Mentionam ca, la data de 13 Martie 2017, vamesii din cadrul Biroului Vamal Constanta Sud, au confiscat 14 milioane de tigarete, aceasta fiind cea mai mare captura de tigarete din ultimii 5 ani efectuata de autoritatea vamala din Romania.

 

Reprezentanții marilor producători de țigarete – BAT, JTI și PMI, au prezentat acțiunile anticontrabandă, derulate în cadrul parteneriatului încheiat în septembrie 2015 cu Autoritatea Vamală, din cadrul ANAF.

„Zilnic în România se consumă aproximativ 600.000 de pachete de țigări provenite din piața neagră, echivalentul a două tiruri. Încă din 2010, British American Tobacco a început colaborarea cu UE prin semnarea unui acord pe o perioadă de 20 de ani, în baza căruia compania va plăti 200 de milioane de dolari Uniunii Europene pentru măsuri de combatere a traficului ilicit de țigări”, a declarat Constantin Bratu, Head of Corporate Affairs British American Tobacco România.

”Avem un parteneriat de lungă durată cu instituțiile de aplicare a legii în vederea combaterii traficului ilegal de țigarete. Circa 75% din prețul unui pachet de țigarete reprezintă taxe, de aceea colaborarea este foarte importantă în ceea ce privește îmbunătățirea legislației, aplicarea legii, precum și derularea de acțiuni comune. În acest context, vom sprijini săptămâna viitoare lansarea unei noi campanii regionale anticontrabandă cu scopul creșterii gradului de conștientizare a efectelor profund negative atât pentru stat, cât și pentru societate ale pieței negre”, a declarat Gilda Lazăr, Director Corporate Affairs & Communications, Japan Tobacco International, România, Moldova & Bulgaria.

”Lupta cu comerțul ilegal reprezintă o prioritate. Philip Morris a inclus elemente de trasabilitate pentru o mare parte a produselor, așa cum au procedat de altfel și ceilalți mari producători. PMI Impact, programul lansat de noi în 2016 este o dovadă clară a implicării active și a sprijinului pus la dispoziția autorităților în scopul reducerii contrabandei cu țigări. Philip Morris Impact este o inițiativă globală de acordare de fonduri pentru proiecte dedicate luptei împotriva contrabandei și infracțiunilor asociate acesteia, cu un buget alocat de 100 milioane USD”, a declarat Adrian Gavrilă, reprezentantul Philip Morris International.

Comentarii

comments

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending