joi, februarie 22, 2024
More
  AcasăTeleviziuneEmisiuniRegizorul Richard Linklater: “Lucrul la Before Midnight a fost şi greu dar...

  Regizorul Richard Linklater: “Lucrul la Before Midnight a fost şi greu dar şi frumos, în egală măsură”

  Regizorul Richard Linklater vorbește despre „Before Midnight”, filmul său ce a avut recent premiera în România, dar şi despre perioada dificilă pe care o traversează cinematografia internaţională, într-un interviu acordat  emisiunii „Ca-n filme”, de la Digi 24

  Regizorul american, Richard Linklater, prezent în România la gala caritabilă Ovidiu Ro, în timpul căreia a fost proiectat şi filmul său „Before Midnight” a acordat un amplu interviu realizatorilor emisiunii Ca-n filme, de la Digi24. Prilej cu care a povestit şi felul în care a luat naştere trilogia, neplanificată iniţial, felul în care a lucrat cu cei doi actori, la acest din urmă film dar şi despre problemele pe care le-au întâmpinat la filmări. Despre „Before Midnight”, regizorul spune că era întrebat des când îl va face: „Eram întrebaţi destul de des. Cred că Ethan, Julie şi eu am fost întrebaţi în ultimii 9 ani… Probabil că întrebarea se cerea, având în vedere că făcusem un al doilea film. După ce l-am făcut pe primul, acum 18 ani, nimeni n-a întrebat. Nimeni n-a întrebat de o continuare. Odată ce l-am făcut pe al doilea, asta a devenit întrebarea. Acum nu există planuri. Durează mulţi ani pentru noi să ne revenim după filmele astea… Glumim că trebuie să ne revenim, dar de fapt trebuie să îmbătrânim.”

  Trilogia pe care a făcut-o împreună cu actorii Ethan Hawke şi Julie Delpy este caracterizată de Linklater ca fiind foarte personală: „Cred că Ethan şi Julie şi eu avem aceeaşi senzaţie. Filmele sunt foarte personale, aducem în ele orice la care ne-am putea gândi. Dar e mai mult într-un fel scenaristic… Lucruri din viaţa ta, din viaţa prietenilor tăi, de la oameni pe care îi cunoşti, lucruri pe care le citeşti… Aşa că e mai mult vorba de o perspectivă de scriitor.”

  Lucrul la “Before Midnight” spune că a fost şi greu dar şi frumos, în egală măsură. Poate mai puţin episodul în care şi-a rupt glezna, moment de care îşi aduce aminte cu groază şi acum: „A fost … destul de greu. Pe de o parte. Pe de altă parte, eram într-una din cele mai frumoase părţi din Grecia şi am avut oameni minunaţi în jurul nostru. Deci a fost uşor… Totul a fost ciudat pentru mine, pentru că imediat înainte de producţie, cam cu o săptămână, mi-am rupt glezna, jucând baschet. Pentru recreere în puţinul timp pe care-l aveam, jucam meciuri de bachet foarte intense, m-am dus pentru o recuperare şi mi-am pus piciorul greşit, mi-am rupt glezna şi nu am putut să merg. Şi în tot filmul se merge şi se vorbeşte. Aşa că eu eram în cârje sau în scaun cu rotile, a fost… uitasem complet, dar ăsta a fost singurul element care a făcut experienţa diferită. Nu a afectat filmul în niciun fel. A fost doar o inconvenienţă.”

  Întrebat despre cinematografia românească şi despre regizorii români de film, Richard Linklater spune că este un moment foarte dificil pentru toţi cei care vor să facă film, dar că este admirabil că filmele româneşti sunt premiate pe la marile festivaluri: „Aş vrea să văd mai multe filme româneşti… Dar este o perioadă dificilă, cred că internaţional şi este o provocare pentru distribuţie ca filmele să fie văzute, dacă sunt favorite la festivaluri…. Am văzut <<4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile>>, dar nu am văzut noul lui film, şi abia îl aştept”, spune regizorul american referindu-se la Cristian Mungiu.

  Restul interviului, duminică, de la ora 16.20, la “Ca-n filme”, pe Digi24.

  Mihai Știrbu

  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!

  Mihai Știrbu
  Mihai Știrbuhttps://www.radardemedia.ro
  Ma puteti contacta pe e-mail sau Facebook!
  ARTICOLE SIMILARE

  LĂSAȚI UN MESAJ

  Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
  Introduceți aici numele dvs.

  Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

  - Advertisment -spot_img

  Articole recente