Connect with us

ALL MEDIA

CONSUM | Highlight-uri de la Marketing Research Conference 2013 – Shopper marketing

Published

on

 

Pe 15 și 16 mai, SMARK KnowHow a organizat cea de-a patra ediție a evenimentului Marketing Research Conference dedicat industriei locale de research, singurul de acest gen din Romania. Tema ediției din acest an a fost shopper marketing, astfel că în cele două zile de eveniment s-a pus accentul, pe rând, pe înțelegerea comportamentului consumatorului și apoi pe cel al cumpărătorului. Evenimentul a reunit 20 de profesioniști locali și internaționali care au discutat ultimele trenduri în materie de shopper marketing, începând cu noi instrumente de cercetare, trecând prin noi tipologii de consumatori și trenduri în consum și finalizând cu folosirea research-ului pentru  loializarea audienței prin crearea de consumer engagement. Mai mult, participanții au putut lua parte la seminarul „Tehnologii inovatoare de shopper research”, susținut de Marek Kempka (Director Shopper Technology, Nielsen, Europe).

Câteva dintre informațiile discutate în cadrul conferinței sunt expuse în continuare.

–          Retailul este caracterizat de două tendințe majore, a explicat Alexandra Iavorschi (Starcom MediaVest Group). Retail renaissance reflectă modul în care retailul offline bucură consumatorii prin experiențe și le satisface acestora nevoile de contact uman, gratificație instantanee, experiențe partajate și nevoia de a spune povești. Ca dovadă că sunt căutate și necesare aceste eforturi, în România categoria de experiential shopper este mai mare decat cea a cumpărătorilor price sensitive, de exemplu. (r)etail este termenul care descrie amploarea tot mai mare a retailului online și a modului în care retailerii optimizează procesul de cumpărare în acest mediu – prin aplicații care ajută cumpărătorul să ia decizii, prin tranziția la cumpărături care nu mai folosesc banii lichizi sau personalizarea produselor.

–          Camelia Petrescu (Unlock Market Research) a identificat 5 nevoi ale shopper-ilor în online: nevoia de însuflețire a prezentării produsului, care să ducă cumpărătorul mai aproape de experiența bogată din offline; simplitate vizuală și contextualizare a utilității produsului; experiențe personalizate și existența unor produse care sunt disponibile doar online; instrumente de facilitare a comparației între produse; recomandări potrivite nevoilor lor, de la sugestii de combinații pentru ținute complete, exemple reale, sfaturi ale specialiștilor, comunități ale cumpărătorilor.

–          Deciziile de achiziție nu mai sunt liniare și, de multe ori, nici raționale. Un studiu prezentat de Cătălina Cernica (Spring Research, UK) a arătat cum procesul decizional de cumpărare diferă considerabil de la un consumator la altul, poate include atât online-ul cât și offline-ul, un număr mare de dispozitive și de referințe, și, cel mai important, că nu respectă pașii procesului clasic.

–          Câteva date despre actualul proces de cumpărare au fost discutate de Cristina Vasile (GfK România). Am aflat că un consumator interesat de produse electronice se poate gândi dacă își va alege sau nu un produs pe o perioadă medie de 30 – 90 de zile. In acest timp, va petrece online aproximativ șapte ore în total căutând informații relevante și va realiza în total aproape 60 de acțiuni, pe diferite site-uri. Lista de branduri de la începutul „călătoriei” se mărește mai mult decât se așteaptă consumatorii, cu până la de 10 ori mai multe branduri, iar în final două treimi dintre brandurile luate în considerare sunt uitate după momentul cumpărării.

–          In acest moment, cei care știu să interpreteze datele din research și datele din analytics nu colaborează unii cu ceilalți și nu pot trage concluzii de ansamblu. Astfel, Bogdana Butnar (Google România) a susținut că eforturile de înțelegere a comportamentului actual al consumatorilor ar da rezultate mult mai bune dacă cercetarea tradițională ar fi coroborată cu rezultatele obținute din analiza Big Data.

–          Un studiu Novel Research prezentat de Marian Marcu conturează 4 tipuri de consumatori români: pesimiștii resemnați, vânătorii de chilipiruri, optimiștii pragmatici și cheltuitorii îndrăzneți.

–          Alexandru Dincovici (Brennan Research & Consultants) a vorbit despre tineri având la bază informații din studiile „Tânărul în România – Profil urban de marketing” și YouBUS (studiu trimestrial ce vizează tinerii de până în 26 de ani din mediul urban). El remarcă faptul că există diferențe sesizabile între consum și cumpărare în cazul tinerilor, care se datorează veniturilor proprii mici sau chiar inexistente ori dependenței financiare de familie. Totuși, diferența între produsele cumpărate și cele consumate în ultimele 30 de zile nu e la fel de mare precum ne-am aștepta, diferențe notabile observându-se doar la categoria de produse de îngrijire personală. Aici, 85% dintre respondenți au consumat astfel de produse, în vreme ce doar 67% le-au și achiziționat personal.

–          Un segment de cumpărători prea puțin luat în considerare este cel de „frustrate”, acei 5% dintre clienți care nu sunt mulțumiți. Mihail Stanciu (Hippos) consideră însă că astfel de cumpărători sunt cei care pot identifica nevoi necunoscute de branduri, au informații valoroase despre îmbunătățirea produselor și, de multe ori, au și soluțiile, pot veni cu idei de dezvoltare a unor noi produse și cu adevăruri care pot fi folosite apoi în strategia de comunicare.

–          Atunci când metodele tradiționale de research nu fac față pentru că nu trec de barierele psihologice ale consumatorului, eye tracking-ul intervine pentru a da informații utile despre locurile în care shopper-ul și-a concentrat atenția involuntar. Eye tracking-ul poate fi folosit pentru a face profiling-ul cumpărătorilor, pentru a verifica eficiența materialelor promoționale la raft, a merchandising-ului, pentru identificarea arborilor decizionali  și pentru identificarea motivațiilor și barierelor de cumpărare, au explicat Alice Mihai și Mihaela Uriciuc (ISRA Center).

–          Marek Kempka (Nielsen Europe) a prezentat o serie de preferințe legate de experiența de cumpărare în magazine, bazate pe studiile de Eye Tracking. Shopperii observă mai ușor formele rotunde, aspect care poate fi aplicat în producția insulelor pentru produse promoționale. De asemenea, materialele de promovare în care apar figuri de oameni vor fi mai atractive decât cele în care apare doar produsul. In plus, un mic mesaj promoțional precum „Oferta”, afișat lângă prețul produsului, este foarte eficient în influențarea procesului de achiziție. Tot legat de mesajele promoționale, reprezentantul Nielsen a spus că acestea nu mai prezintă interes pentru cumpărători dacă se află aproape de ieșirea din magazin, cu excepția câtorva categorii de impuls.

–          Pentru situațiile în care clientul nu își permite să realizeze studii amănunțite, Anton Gherca (Atelier Șapte) propune alternativa unui freeride research, metoda adoptată cu succes de Atelier Sapte. Pentru că la o activare în retail participă până la 100.000 de persoane, câțiva dintre ei pot răspunde la întrebări punctuale atunci când încearcă un produs nou într-o campanie de sampling sau își ridică premiul după ce au trecut de casa de marcat.

–          O altă soluție pentru brandurile care vor să obțină informații relevante este apelul la comunități online private, sugerează Michal Michalis (DigitalMR, UK). Utilizatorii pot completa chestionare online și participa la interviuri prin Skype, pot împărtăși experiența de cumpărare sau interacțiunea cu un brand publicând texte, clipuri și fotografii. Sau pot avea discuții cu alți utilizatori, într-un spațiu vizibil tuturor membrilor comunității. Motivația lor nu e dată neapărat de remunerația primită, cât mai ales de faptul că așa pot cunoaște persoane cu care împărtășesc un interes.

–          Daniel Enescu a prezentat rezultatele unui studiu Daedalus Millward Brown care identifică factorii luați în considerare de femeile românce în procesul de achiziție în cazul a trei categorii de produse asemănătoare: iaurt simplu, iaurt cu fructe și smântână. Deși cele trei categorii de produse sunt asemănătoare, arborii decizionali din cazul fiecăreia sunt diferiți. Astfel, în alegerea unui iaurt simplu cumpărătorii țin cont, în primul rând, de brand și apoi de conținutul de grăsime, textură, dimensiunea ambalajului, dacă produsul este la promoție și de pretul acestuia. Și în cazul iaurtului cu fructe, brandul se află în topul deciziilor, fiind urmat de aromă, textură, dimensiunea ambalajului, conținutul de grăsime, dacă produsul este la promoție și preț. Când cumpără smântână, consumatorii au în vedere însă întâi dimensiunea ambalajului și apoi textura, conținutul de grăsime, prețul, brandul și dacă produsul se află la promoție.

–          360Insights a creat o platformă online pentru a studia influența listei de cumpărături în procesul de achiziție. Rezultatele prezentate de Mihaela Alexandru arată că motivele pentru care oamenii își pregătesc o listă de cumpărături nu se opresc la funcționalitate. Intr-adevăr, instrumentul ajută consumatorii să își amintească toate produsele de care au nevoie și să își eficientizeze timpul de cumpărături, dar există și motive emoționale pentru pregătirea listei: consumatorii au senzația lucrului bine făcut atunci când cumpără toate produsele notate și simt că au ales deștept produsele, încadrându-se în bugetul alocat shopping-ului. In plus, lista crește gradul de interacțiune între părinți și copii la cumpărături. In multe cazuri, copilul este responsabil de păstrarea listei și de bifarea celor cumpărate. Doar brandurile care definesc o categorie de produs (exemplu: Calgon) vor apărea cu numele lor pe listele de cumpărături. De cele mai multe ori însă, apare notat doar numele categoriilor de produse (exemplu: pasta de dinți). Mai mult, Mihaela Alexandru a arătat că există trei tipuri de liste regăsite în cercetare: lista haotică, lista construită pe categorii de produse și lista organizată în funcție de rafturile magazinelor.

Prezentări detaliate despre fiecare subiect în parte sunt disponibile pe SMARK.ro.

Marketing Research Conference este cel de-al treilea eveniment din seria SMARK KnowHow de anul acesta. Partener de know-how al Marketing Research Conference 2013 este Starcom MediaVest Group.

Evenimentul este susținut de Agrafa, 360 Revolution, Trade Media și Casa de Traduceri, iar creative food provider este frufru. Partenerii media ai evenimentului sunt: IQads, Realitatea.net, 24-FUN, Cariere, The Institute, HotNews, Magazinul Progresiv, Zumzi, Piata, Ziare.com, Business24, Money Magazine, Money.ro, Money TV, Doing Business, IAA, UAPR și Radio Guerrilla.

Starcom MediaVest Group este parte din cea mai mare rețea de media din lume, SMG Worldwide și din grupul de comunicare Leo Burnett. Inființată în 2000, Starcom este prima agenție de media din România premiată la Cannes, dar și alte festivaluri precum Eurobest, Ador, Portoroz, Effie și Webstock. Cu o experiență de mai bine de un deceniu în industria românească de comunicare, agenția enumeră totodată specializări diverse ale departamentelor și oamenilor săi precum Consumer Understanding, Inovatie, Digital, Planning, Buying sau Proiecte Speciale.

Lasa un comentariu aici!

ALL MEDIA

S-a lansat oficial un nou site media: newsbucuresti.ro – site de știri pentru Bucuresti si Ilfov

Published

on

 

newsbucuresti.ro, site-ul de știri online dedicat zonelor – Bucureşti şi Ilfov, a fost lansat oficial.

  • Noul proiect media – newsbucuresti.ro, va beneficia de știri și informații furnizate de către agenția de știri naționale – Ecopolitic Media.

 

Noua platformă online – newsbucuresti.ro, are și pagina de socializare dedicată, știrile vor fi distribuite pe pagina de facebook – www.facebook.com/newsbucuresti.ro

Noul site de stiri locale, dedicat zonelor Bucuresti și Ilfov – newsbucuresti.ro, alături de site-ul de știri naţionale ecopolitic.ro, fac parte din trustul de presă Ecopolitic Media.

Pe newsbucuresti.ro vor fi publicate în primul rând, articole de interes pentru cei care stau în zona București-Ilfov, dar și categorii de știri naționale, politice și de interes general.

Iulian Ionescu, CEO Ecopolitic Media: Cea mai importantă regiune a României din punct de vedere politic și economic (Bucuresti-Ilfov) – este obligatoriu să aibă și o platformă de știri dedicată!

”Decizia de a investi în acest nou proiect media – newsbucuresti.ro, am luat-o în urma unei analize de durată.După ce am analizat datele cu privire la piaţa de media din România – care a crescut anul trecut cu 10% comparativ cu 2017, ajungând la 454 milioane de euro, iar pentru 2019 este estimat un avans de 7%, coroborate cu datele legate de faptul că fiecare reşedinţă de judeţ are cel putin un site de știri, atunci am luat decizia ca și regiunea Bucureşti-Ilfov să aibă o platformă online de știri dedicată.

În plus, cea mai importantă regiune a României din punct de vedere politic și economic (Bucuresti-Ilfov) – este obligatoriu să aibă și o platformă de știri dedicată, mai ales dacă ne gândim în perspectiva viitoarei zone metropolitane din jurul Bucureștiului.”, ne-a transmis Iulian Ionescu, CEO Ecopolitic Media și redactor șef al newsbucuresti.ro

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

ALL MEDIA

Rezultate financiare Digi Communications NV în primul semestru al anului 2019

Published

on

 

Rezultate financiare pentru semestrul I 2019:
Digi Communications N.V. anunță creșterea cu 25% a EBITDA în primul semestru al anului 2019 față de primul semestru al anului 2018

• 575 milioane EUR venituri consolidate la nivel de Grup, în semestrul I 2019 (+ 18% față de sem. I 2018)
• 15,5 milioane unități generatoare de venit (RGU), toate serviciile (+ 7% la 30 iunie 2019 față de 30 iunie 2018)
• 199 milioane EUR EBITDA ajustată (cumulat pe primele 6 luni ale anului 2019), în creștere cu 25% față de aceeași perioadă a anului 2018
• În România, principalii vectori de creștere, în semestrul I 2019 față de semestrul I 2018 sunt: serviciile de internet fix (+10,6% RGU) și serviciile de televiziune prin cablu (+ 9.5% RGU)
Grupul Digi Communications N.V. a făcut publice miercuri, 14 august, rezultatele financiare pentru semestrul I 2019, anunțând o creștere a veniturilor consolidate cu 89 milioane EUR (18%), în raport cu aceeași perioadă a anului trecut. EBITDA ajustată a fost de 199,4 milioane EUR, în creștere cu 40,4 milioane EUR (25%) față de aceeași perioadă a anului 2018.
România se menține ca piață principală a Grupului, generând 63% din veniturile acestuia, pe locul al doilea fiind Ungaria (cu 19%), urmată de Spania (16%) și Italia (2%). În total, pe cele patru piețe, compania înregistrează 15,5 milioane RGU (unități generatoare de venit), în timp ce, la 30 iunie 2018, compania cumula 14,5 milioane RGU.
În ceea ce privește Ungaria, compania a înregistrat, de asemenea, creșteri în segmentul serviciilor de internet fix (3,7% – RGU iunie 2019 față de iunie 2018) și în cel al serviciilor de televiziune prin cablu (1,8% – RGU iunie 2019 față de iunie 2018).
În Spania și Italia, Digi Communications se adresează atât diasporei românești, cât și clienților locali. În total, cele două piețe contribuie cu 1,9 milioane de unități generatoare de venit, în special pentru serviciile oferite ca operator de rețele virtuale mobile (MVNO).
”În trimestrul 2 al anului 2019 am înregistrat un rezultat notabil în ceea ce privește principalii indicatori financiari. Astfel, cifra de afaceri a Grupului a depășit 294 milioane EUR (creștere de 16% raportat la perioada similară a anului 2018), iar EBITDA-ul a atins 109 milioane EUR (creștere de 33% raportat la perioada similară a anului 2018), rezultate susținute de creșteri operaționale.
În ultimele luni, am făcut pași importanți spre diversificarea ofertelor noastre pe piața maghiară și pe cea spaniolă. Am lansat serviciile de telefonie mobilă în Ungaria, în cursul trimestrului 2 al anului 2019, și am continuat extinderea acoperirii cu servicii de comunicații fixe în Spania. În ceea ce privește România, țin să menționez că este foarte importantă pentru noi lansarea serviciilor 5G la finalul lunii iunie, cu prezență în acest moment în București, Constanta, Iași și Oradea”, a declarat Serghei Bulgac, CEO al Digi Communications N.V..

EVOLUȚII PE FIECARE PIAȚĂ

În România, Grupul a raportat creșteri pe segmentul serviciilor de cablu și internet fix, cu un progres de 9.5% al abonamentelor la serviciile de cablu tv (3,45 milioane RGU, la 30 iunie 2019, față de 3,15 milioane RGU, la 30 iunie 2018) și, respectiv, de 10,6% la abonamentele pentru serviciile de internet fix (2,64 milioane RGU la 30 iunie 2019 față de 2,38 milioane RGU, pentru perioada similară a anului anterior). În ceea ce privește serviciile de telefonie mobilă, Digi este liderul portabilității cu circa 164.480 numere portate în rețeaua Digi Mobil, în primul semestru al anului. Raportat la aceeași perioadă a anului anterior, rețelele de telefonie fixă și mobilă ale Grupului au atras, prin serviciul de portare, cu 35% mai multe numere fixe și mobile față de aceeași perioadă a anului anterior (179.328 numere portate, în primul semestru al anului 2019, față de 132.602 numere, în aceeași perioadă a anului 2018).*
În Ungaria, veniturile filialei Digi Hungary (inclusiv Invitel)** s-au majorat până la 110 milioane EUR in semestrul I al anului 2019 (in crestere cu 37%, crestere datorata in principal consolidarii IN.V.itel) . Pe segmentul serviciilor de internet fix, Digi este al doilea operator (cu o cotă de piață de peste 24%), în timp ce pe segmentul serviciilor de telefonie fixă deține o cotă de piață de circa 23% ***.
Spania și Italia au înregistrat o creștere importantă, de 42%, a RGU, ajungând de la 1,33 milioane RGU, la 30 iunie 2018, la 1,9 milioane RGU, la 30 iunie 2019. Digi Spania s-a poziționat ca lider al pieței MVNO (operator virtual de servicii de telefonie mobilă), și este cel de-al cincilea operator de telefonie mobilă pe piața iberică. Pe cele două piețe europene mature, Digi se adresează atât diasporei românești, cât și clienților locali.

Despre Grupul Digi
Digi Communications N.V. este compania mamă a operatorului de comunicații electronice, RCS & RDS S.A., liderul pieței de internet, pay-tv și servicii coN.V.ergente, în România, cu operațiuni și în Ungaria, Spania și Italia. Înființată în urmă cu 26 de ani, compania deține aproape în integralitate cea mai modernă (state of the art) și mai extinsă rețea de fibră optică din regiune. Digi aduce pe piață cele mai accesibile servicii de comunicații electronice, atât în domeniul comunicațiilor fixe, cât și al celor mobile. Acest avantaj competitiv s-a transformat, în timp, într-un beneficiu pentru milioane de clienți, care au dobândit, astfel, un acces mai rapid și mai puțin costisitor la servicii de cea mai bună calitate.
În România, Grupul Digi este cel mai mare angajator privat din mediul antreprenorial local, cu peste 13.000 de angajați, și contribuie la bugetul de stat și al asigurărilor sociale și de sănătate cu mai mult de 120 milioane EUR anual.
În oferta de conținuturi trans-media a Grupului Digi figurează posturile de televiziune Digi24, Digi Sport, Film Now, Digi World, Digi Animal World, Digi Life, UTV, Music Channel și Hit Music Channel, primul post Ultra HD din România, Digi4K, posturile de radio Pro FM, Digi FM și Chill FM și platformele de comunicare online reunite sub DigiOnline.
Mai multe informații aici.

⃰ Potrivit statisticilor furnizate de portabilitate.ro.
⃰ ⃰ Inclusiv investiția în Invitel, companie din Ungaria, unde Grupul deține pachetul majoritar de acțiuni, de la 30 mai 2018.
⃰ ⃰ ⃰Potrivit NMHH, autoritatea maghiară pentru reglementarea comunicațiilor electronice.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading

Proiecte

România NEbunului simț – despre etichetă și lipsa ei

Published

on

 

Campania „România NEbunului simț” revine luni, 12 august 2019, în jurnalele Digi24. Lansată cu scopul de a trezi conștiința publică vis-a-vis de comportamentelor sociale neadecvate, campania propune în ediția următoare o discuție despre indisciplina pietonilor în trafic și nepăsarea turiștilor față de locurile în care își petrec vacanța.

Purtările abuzive ale unora dintre semenii noștri, indiferența și lipsa de respect față de natură sunt printre subiectele abordate. Invitații Teodorei Iacob ne dezvăluie explicațiile din spatele acestor proaste obiceiuri și calea cea mai scurtă pentru îndreptarea lor.

Cred că (n.r. traversatul nepermis) ține de mai multe lucruri, de educație, dar și de lipsa unor legi foarte clare. Dacă vorbim de alte țări, lucrurile stau total diferit și inclusiv românii, când pleacă în alte țări, se comportă diferit. Dar în România, ai senzația că lucrurile pot merge și așa și că, orice ar fi, nu ți se poate întâmpla ție. Mi-aduc aminte că eram în Japonia, pe o străduță de trei metri, era roșu, nu venea nicio mașină… Eram cu un grup de români și aș fi trecut, dar nu trecea nimeni, și îți era jenă de oameni să nu le respecți regulile, spune Răzvan Pascu, consultant în turism.


Când mergem pe stradă, cu capul plecat sau cu ochii în telefon, noi transmitem celor din jur o anumită energie și, dacă vrem să schimbăm mediul în care trăim, trebuie să ne schimbăm abordarea personală. Haideți să nu mai mergem cu capul plecat, mergem drept, eventual și zâmbim, pentru că o să îi facem pe alții să se simtă bine. Până la urmă, trebuie să tratăm cu încredere fiecare zi”, propune Andrei Pop, trainer de etichetă în afaceri.

Telespectatorii care susțin demersul Digi24 pot transmite filmulețe și fotografii, în atenția echipei „România NEbunului simț”, pe WhatsApp, la numărul 0771 100 304 sau 0775 542 466, dar și pe pagina de Facebook Digi24 și la adresa de e-mail redacție@digi24.ro.

Lasa un comentariu aici!

Continue Reading
Advertisement

Facebook

PREMIILE RADAR DE MEDIA

Advertisement

Trending

%d blogeri au apreciat: