Connect with us

UTILE

Controlor de trafic aerian: Ce presupune și care sunt pașii pentru această profesie?

Published

on

Reclame

Controlor de trafic aerian: Ce presupune și care sunt pașii pentru această profesie?

Controlorii de trafic aerian sunt oamenii din spatele siguranței și controlului aviației civile. Acești specialiști sunt responsabili pentru ghidarea aeronavelor pe sol și în aer, asigurându-se că avioanele ajung la destinație în siguranță și fără incidente. Controlorii de trafic aerian lucrează în turnurile de control sau în centrele de control regional și sunt esențiali pentru gestionarea traficului aerian la nivel mondial.

Dacă visezi să fii parte din această profesie pe cât de interesantă, pe atât de provocatoare, acest articol îți va oferi informații esențiale despre cum poți deveni controlor de trafic aerian. În rândurile de mai jos îți vom explica mai multe despre cerințele educaționale și competențele necesare pentru a deveni un controlor de trafic aerian calificat și de succes.

Ce studii sunt necesare pentru a deveni controlor de trafic aerian?

Pentru a deveni controlor de trafic aerian, sunt necesare cel puțin studii liceale sau echivalentul acestora, deși multe organizații preferă candidații cu o diplomă de licență într-un domeniu relevant, cum ar fi inginerie, științe aeronautice sau managementul aviației.

Dacă îți dorești să devii controlor de trafic aerian, e important să ai cunoștințe solide în matematică, fizică și informatică, deoarece aceste subiecte sunt esențiale pentru înțelegerea funcționării aeronavelor și a sistemelor de control al traficului aerian.

Abilitățile excelente de comunicare, managementul stresului și capacitatea de a lucra în echipă sunt de asemenea importante, deoarece controlorii de trafic aerian trebuie să comunice clar și eficient cu piloții și cu ceilalți membri ai personalului de control al traficului aerian în timpul situațiilor de urgență.

În plus, mulți candidați urmează un program de pregătire specializat pentru controlorii de trafic aerian, după absolvirea liceului sau a facultății. Aceste programe includ cursuri de teorie a controlului traficului aerian, simulări de zbor și instruire practică. Aceste programe de formare pot fi oferite de organizații de control al traficului aerian sau de școli specializate acreditate, așa cum este și Școala Superioară de Aviație Civilă din România, altfel cunoscută și sub numele de Academia de Aviație.

Care sunt cerințele minime pentru a fi controlor de trafic aerian?

Cerințele minime pentru a deveni controlor de trafic aerian pot varia, în funcție de locație și de organizația care angajează. În general, următoarele cerințe sunt comune:

Vârsta minimă: Candidații trebuie să aibă vârsta minimă specificată de organizația de control al traficului aerian, care poate varia, de obicei, între 18 și 30 de ani.

Calificări educaționale: Candidații trebuie să fie absolvenți ai liceului sau să aibă o diplomă de licență într-un domeniu relevant, cum ar fi ingineria, științele aeronautice sau managementul aviației.

Cetățenia: Candidații trebuie să fie cetățeni ai țării în care aplică pentru această profesie sau să aibă dreptul de a lucra în acea țară.

Calități fizice și mentale: Candidații trebuie să aibă o stare de sănătate bună și să treacă testele de evaluare medicală și psihologică, care pot include testarea vederii, a auzului, a coordonării motorii și a capacității cognitive.

Abilități lingvistice: Candidații trebuie să aibă cunoștințe solide de limba engleză, deoarece aceasta este limba de comunicare standard în traficul aerian.

În plus, pentru a fi controlori de trafic aerian, candidații trebuie să treacă examene de calificare, să urmeze programe de formare specializate și să dobândească certificări și licențe corespunzătoare. Candidații ar trebui să fie pregătiți pentru o pregătire lungă și riguroasă înainte de a deveni controlori de trafic aerian licențiați și să fie dispuși să își continue pregătirea pe tot parcursul carierei lor.

Cât costă și cât durează cursul de controlor de trafic aerian?

Costul cursurilor de formare pentru a deveni controlor de trafic aerian poate varia foarte mult în funcție de locație, instituție de formare și tipul programului. În general, în lume, costul unui astfel de curs poate fi între 5.000 și 50.000 de euro.

De exemplu, în Statele Unite, programul de formare pentru controlorii de trafic aerian de la Academia Federală de Control al Traficului Aerian este gratuit, dar candidații trebuie să îndeplinească anumite criterii pentru a fi acceptați, cum ar fi un anumit nivel de educație și alte cerințe de calificare. În alte țări, cum ar fi Canada, programul de formare poate costa în jur de 30.000 de dolari canadieni.

În România, prețul de bază de controlor trafic aerian este de 5.900 euro. În acest preț nu sunt incluse taxele pentru testul de selecție și vizita medicală, care trebuie plătite separat. În țara noastră, la Școala Superioară de Aviație Civilă, cursul de controlor trafic aerian durează 13 săptămâni, în care sunt incluse cursuri teoretice și 10 ore de practică într-un simulator.

În afară de aceste prețuri, este important să iei în considerare și costurile suplimentare, cum ar fi chiria și transportul în timpul programului de formare, dacă nu locuiești în București.

O carieră de controlor de trafic aerian poate fi una deosebit de stimulantă pentru cei care sunt pasionați de industria aviației. Acest rol extrem de important, care urmărește siguranța tuturor călătorilor, este unul plin de responsabilitate. Însă profesia este una cu adevărat satisfăcătoare.

Dacă și tu îți dorești să devii controlor de trafic aerian, înscrie-te cât mai curând la cursurile de formare profesională, care te vor aduce din ce în ce mai aproape de atingerea obiectivului tău!

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending