COPII | Despre adoptii si sansele pe care le au copiii parasiti sa isi gaseasca o noua familie la Din interior - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Emisiuni

COPII | Despre adoptii si sansele pe care le au copiii parasiti sa isi gaseasca o noua familie la Din interior

Published

on

Într-o săptămână specială, în care Digi24 a propus telespectatorilor campania „Născut în România”,un demers jurnalistic menit să semnaleze problemele presante ale copiilor de azi, o analiză serioasă a situaţiei tinerei generaţii, atât din punct de vedere educaţional, cât şi familial, emisiunea de reportaj Din|interior” vine cu o temă în nota acestei campanii: situaţia adopţiilor din România.

O temă pe cât de discutată în ultimii ani, pe atât de gravă, cu multe chestiuni nerezolvate. Iar situaţia constatată de reporterii Digi24, în anul 2013 stă în felul următor: sunt 60.000 de minori care se află în grija statului, în fiecare an sunt cheltuiţi 150 de milioane de euro pentru finanţarea centrelor de îngrijire şi plata salariilor asistenţilor maternali, procedurile de adopţie sunt foarte greoaie şi pot dura câţiva ani iar copiii abandonaţi depăşesc frecvent vârsta de 4-5 ani şi au şanse din ce în ce mai mici să ajungă într-o familie.

Explicaţiile acestui fenomen au fost evident căutate la unii dintre factorii decizionali implicaţi în procesul de adopţie, inclusiv cei aflaţi în ţară. Şeful Direcţiei de protecţia copilului din Bacău, spre exemplu, Sorin Bârlădeanu spune că nu poate fi vorba de birocraţie ci de reguli şi proceduri care trebuie respectate, iar părinţii ar trebui să înţeleagă asta. „Nu cred că poate fi vorba de birocraţie. Dar în acelaşi timp trebuie să înţeleagă şi aceşti părinţi că sunt anumite termene, este o lege pe care trebuie să o respectăm şi lucrurile nu pot fi derulate cu rapiditatea pe care şi-ar dori-o. Judecătorii dau anumite termene. Este foarte bine că un copil poate fi adoptat dar, cum am spus, sunt nişte măsuri pe care trebuie să le luam. Părinţii care aşteaptă de ani de zile să poată lua un copil acasă sunt însă de cu totul altă părere. „Avem foarte mulţi copii abandonaţi în spital, copii preluaţi de sistemul de protecţie pentru rele tratamente şi tot felul de alte lucruri pe care le vedem la televizor şi pede altă parte, nouă ni se spune că nu sunt copii”, spune Anemari Necşulescu, una dintre mamele adoptive intervievate.

Un moment important în posibila rezolvare a problemelor ridicate de cei care doreau să adopte a fost în urmă cu doi ani, când Legea adopţiei a suferit modificări. În teorie, toate aceste modificări erau menite să uşureze procesul de adopţie: proceduri rapide cu termene fixe, micşorarea perioadei de aşteptare, un sistem unic de înregistrare şi selectare a copiilor, eliminarea adopţiilor la limita legii. Ce s-a întâmplat însă în realitate povesteşte o altă mamă.„Noi am depus dosarul după noua lege şi am avut atunci un entuziasm: vai, or să ni se prezinte repede copiii, o să fie o mulţime de copii care aşteaptă să îi adoptăm. Dar nu s-a întâmplat aşa. Noua lege nu a uşurat deloc această procedură. Nu au apărut mai multe cazuri de copii, din ce am observat noi au apărut mai multe bâlbe în sistem datorită schimbării legii, procedura nu a devenit mai flexibilă, mai rapidă, mai în favoarea copilului…Copiii ar trebui să fie beneficiarii tuturor schimbărilor pozitive, nu s-a schimbat nimic în bine, din câte vedem noi.Şi, deşi sunt mii de oameni care semnalează probleme legate de adopţii, autorităţile sunt liniştite. „Cred că este o problemă de comunicare. Să se adreseze Oficiului pentru adopţie şi dacă acolo nu găsesc nicio înţelegere să meargă la conducerea direcţiei pentru că, aşa cum vă spuneam, şi acolo sunt oameni. Nu pot să cred că trec de toate nivele ierarhice şi nu au găsit înţelegere”, declară Elena Tudor, Autoritatea pentru Protecţia Copilului.

Statul spune că este preocupat de interesul copilului, doar că realitatea din teren spune că zeci de mii de copii sunt neglijaţi de autorităţi. Şi, în loc să scadă, numărul copiilor instituţionalizati creşte. Studiile arată că, odată intrat în sistem, un copil nu pleacă mai repede de opt ani, iar pentru fiecare lună de îngrijire, statul plăteşte în jur de 2400 de lei. Şi tot statul se face că nu vede toate aceste realităţi iar responsabilităţile sunt pasate de la o autoritate la alta- direcţiile pentru protecţie, oficiul pentru adopţii, maternităţile, primăriile.

Cazurile concrete ale unor mame care au adoptat copii sau au încercat să o facă şi au trecut prin zeci de proceduri chinuitoare dar şi multe explicaţii şi scuze ale autorităţilor, în materialul marca Din|interior, de duminică, ora 18.30, la Digi24.

Comentarii

comments

Str. Delea Veche, nr. 24, corp D, et. 4, sector 2, Bucuresti. Pentru comunicate de presă, informări și alte materiale jurnalistice , vă rugăm să ne contactați sau la adresa contact@radardemedia.ro

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

PREMIILE RADAR DE MEDIA

www.creditrapid.ro

MENIU

pentru sufletul tau

Facebook

IN Trending