Copiii săraci au o singură șansă: școala! - RADAR DE MEDIA
Connect with us

Proiecte

Copiii săraci au o singură șansă: școala!

Politicile publice, deși necesare, nu sunt suficiente pentru a împiedica în mod real abandonul școlar. Intervenția țintită, adaptată nevoilor reale ale fiecărui caz în parte, este soluția care funcționează cel mai eficient .

Published

on

Sursa foto: Shutterstock.com

A circulat pe rețelele sociale, în calupurile publicitare de la TV, un clip al cărui mesaj a fost: „Renunțând la școală copiii săraci își lasă viitorul la poartă!” În fapt, un rezumat al unei realități care ar trebui să ne afecteze pe fiecare dintre noi și pentru rezolvarea căreia este necesară implicare socială reală. 

Cel mai valoros lucru din lume

Realitatea pe care trebuie să avem curajul de a o privi în față este următoarea: pentru generația care a început școala în 2010, peste 110.000 de copiii nu au putut termina ciclul educațional de 12 ani, peste 11.000 dintre ei nu au finalizat cursurile primare, adică au mai puțin de patru clase, în timp ce între 4.000 și 6.000 copii nu au ajuns niciodată la școală, nici măcar o singură zi, deși ar fi trebuit să meargă în clasa I în 2010. 

90% dintre oameni au un nivel mediu și peste mediu de inteligență. Restul de aproape 10% sunt cei supradotați care fac performanță în cele mai diferite domenii. Dacă facem presupunerea realistă că procentele acestea corespund și miilor de copii pierduți pe drum, între prima zi de școală și Bacalaureatul eșuat (58% dintre cei înscriși la Bacalaureat nu l-au promovat), pierderea noastră, a tuturor, este imensă. 

Pentru fiecare copil care abandonează școala dispare un capital de inteligență, iar dimensiunea impactului este incalculabilă. Pierde el, pierd cei dragi lui și fiecare din noi, pentru că nu vom valorifica niciodată potențialul uman risipit al acelui copil. 

Advertisement

Salvează inteligența

Inteligența nu poate fi pusă în valoare decât prin educație, iar școala are cel mai important rol, dar pentru a putea realiza asta, copiii trebuie să meargă efectiv la cursuri, iar acestea să aibă un standard bun, constant și integrat. Educația este mai mult decât o clasă și un profesor. Toate acestea se pot obține prin implicarea efectivă a tuturor, pentru că fiecare dintre noi are de câștigat din acest efort colectiv. 

United Way și-a făcut un scop din a salva inteligențe, astfel că se implică direct și continuu în a crea un mediu propice învățării, încurajează visurile, oportunitățile și oferă suport necondiționat copiilor din mediile defavorizate, profesorilor care le sunt dascăli și părinților.

Efortul sustinut prin donatii s-a concretizat în menținerea în școală a peste 6000 de copii, pregătirea a peste 900 de profesori în managementul clasei și metode de lucru cu copiii din medii defavorizate. 

Școala, șansa copiilor săraci

Sărăcia poate fi învinsă, doar atunci când copiii proveniți din familii cu posibilități materialele reduse reușeșc să depășească condiția părinților lor, atât din punct de vedere al nivelului de instruire, cât și al veniturilor. În caz contrar, sărăcia se perpetuează generație după generație și se adâncește. 

Unul dintre programele United Way, „Învață să reușești“ sau „Nu-ți lăsa viitorul la poartă” este dedicat prevenirii abandonului școlar, în comunitățile sărace urbane și rurale, unde nu educația copiilor este prioritatea, ci lupta zilnică a părinților pentru a găsi resurse necesare supraviețuirii. Programul are o abordare integrată, iar toate acțiunile sunt concentrate pe nevoile reale ale copiilor din program: hrană, haine, rechizite. Sunt, până în prezent, peste 6.800 de copii înscriși în program.

Abandonul școlar este una dintre cele mai grave probleme, cu efecte severe asupra indivizilor, familiilor acestora și, nu în ultimul rând, asupra societății. Combaterea sau măcar ameliorarea acestui fenomen este o responsabilitate guvernamentală, dar implicarea socială poate acționa acolo unde politicile publice nu ajung, sunt ineficiente sau inadcvate. 

Educația aduce progres

United Way este o fundaţie românească independentă, care funcționează pe bază de voluntariat din 2004. 

Programul „Învață să reușești” este structurat astfel încât să ofere copiilor defavorizați suportul punctual de care au nevoie, de la asistență personalizată și suport educațional în centrele de zi și în programe sociale de after-school, până la ajutor material pentru copii. Se acordă atenție și instruirii profesorilor, părinților și tutorilor copiilor, pentru că educația este o trinitate din care trebuie să facă parte copilul, părintele și profesorul, la care se adaugă, în cazul celor dezavantajați, și suportul oferit de societate. 

Advertisement

A spune despre copii că sunt viitorul nu este o metaforă, ci o realitate căreia este necesar să-i subscriem fiecare dintre noi, prin contribuții efective, iar United Way asta face: gestionează eficient suportul public venit din donații, voluntariat și implicare socială. 

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending