Connect with us

EVENTS

Cristian Măcelaru dirijează la Sala Radio o seară cu două lucrări neîncheiate de creatorii lor

Published

on

Un concert pe care nu trebuie să îl pierdeţi este cel susţinut de Orchestra Naţională Radio, vineri, 29 noiembrie (19.00), la Sala Radio, sub bagheta dirijorului român cu o bogată carieră în S.U.A şi Canada: Cristian Măcelaru.

În vârstă de doar 33 ani, Cristian Măcelaru (foto) a plecat din România de la 17 ani, pentru a învăţa arta muzicală în S.U.A, iar astăzi activitatea sa dirijorală este una în plină ascensiune. Şi-a început cariera alături de Philadelphia Orchestra, în stagiunea 2010-2011 a fost numit dirijor asistent al aceleiaşi orchestre, fiind apoi distins cu “Sir Georg Solti Emerging Conductor Award”. Având şi formaţie de violonist, Cristian Măcelaru a fost concertmaestru al Orchestrei Simfonice din Miami, debutând la Carnegie Hall cu aceeaşi orchestră. În prezent este dirijor asociat al Filarmonicii din Philadelphia.

Repertoriul serii este unul special: poate că cele mai interesante opere sunt mereu tocmai acelea care ne stârnesc curiozitatea datorită misterului creat în jurul lor, care dă naştere unor adevărate legende. În acest sens, partiturile lăsate neterminate de creatorii lor, fie din cauza dispariţiei lor bruşte, fie din motive care ne sunt necunoscute, au provocat mereu interesul criticii şi al publicului. Cu două asemenea lucrări neterminate vă veţi întâlni pe 29 noiembrie la Sala Radio când veţi asculta: Simfonia nr. 8 în si minor – „Neterminata”, lăsată neîncheiată de Schubert şi respectiv ultima creaţie a lui Mozart, în mod simbolic un recviem, lucrare de asemenea nedefinitivată de către creatorul ei din cauza trecerii sale în nefiinţă. Deşi a fost o comandă din partea unui conte în memoria soţiei sale decedate, “Recviemul” lui Mozart este adesea considerat ca un testament artistic, în care a cuprins ultimele sale gânduri muzicale transpuse pe portativ.

Patru solişti vocali invitaţi vor fi aplaudaţi pe scena Sălii Radio: Tereza Gevorgyan, soprană de origine armeană cu un frumos drum artistic internaţional, care a însemnat recent concerte la Carnegie Hall şi Chicago Symphony Hall; Iulia Merca, mezzosoprană a Operei Naţionale Române din Cluj-Napoca; tenorul mexican Roberto Ortiz, care studiază în prezent la Academia Regală de Muzică din Londra şi baritonul Ross Ramgobin, care a susţinut numeroase concerte la Carnegie Hall, Wigmore Hall, Chicago Symphony Hall. Evenimentul se va desfăşura cu participarea Corului Academic Radio (condus de Dan Mihai Goia).

Concertul este prezentat cu sprijinul Fundaţiei Solti. Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în Magazinele Inmedio semnalizate “Bilete.ro”, în Magazinele Germanos şi la Casa de Bilete a Sălii Radio.

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending