Connect with us

Emisiuni

Cristina Stamate, Roxana Iliescu şi Alin Pascal se întrec în folclor, maine la O data in viata, pe TVR 1

Avatar

Published

on

Invitaţii Iulianei Tudor de vineri, 25 mai, sunt Cristina Stamate şi Radu Ciordaş (Ardeal), Roxana Iliescu şi Matilda Pascal Cojocăriţa (Moldova), Alin Pascal şi Irina Loghin (Muntenia). Dansul va fi asigurat de ansamblul „Carpaţi” din Câmpulung Muscel, iar orchestra Lăutarii va fi, ca de obicei, la datorie, sub bagheta maestrului Nicolae Botgros.

IRINA LOGHIN, prima apariţie tv după ieşirea din spital
La o săptămână de la externarea de la Spitalul Militar din Capitală, Irina Loghin a acceptat să participe în emisiunea „O dată-n viaţă”. Artista îl va susţine în competiţia din emisiune pe Alin Pascal, şi va interpreta două piese din zona Munteniei.

CRISTINA STAMATE: „Această emisiune nu se măsoară în cifre de audienţă, ci în iubire”

„Pentru mine, participarea la «O dată-n viaţă» este specială. Spun asta pentru că această emisiune nu se măsoară în cifre de audienţă, ci în iubire. Sigur că cifrele mari de audienţă sunt măgulitoare pentru realizatori şi echipă, însă eu cred că omul de rând nu le conştientizează. De zona pe care o voi reprezenta, Ardeal, mă leagă foarte multe. Eu am fost crescută în Bucureşti, mama e bucovineancă, iar tata e din Dobrogea. Însă eu nu am prea plecat din Bucureşti. La 19 ani însă viaţa m-a dus în Ardeal. Am stat acolo 2 ani, cu soţul meu de atunci, tot actor şi el. Ţin minte că cei de la tetarul de acolo mi-au umplut cabina de flori. Ardelenii sunt oameni speciali şi între noi e o legătură frumoasă. Cândva mi-am propus ca, atunci când voi ieşi la pensie, să-mi cumpăr o casă acolo şi să mă mut. Iată că viaţa a vrut altfel, dar dragostea mea pentru ardeleni a rămas aceeaşi. Sper să-i pot reprezenta cu succes vineri”.

ALIN PASCAL: „Aşteptam de mult confruntarea cu mama!”

„Participarea la «O dată-n viaţă» este o mare bucurie pentru mine. Nu mă regăsesc deplin în muzica populară, pentru că eu am studiat muzica clasică şi profesez în muzica uşoară, dar am crescut, totuşi, cu melodiile mamei (n.r. Matilda Pascal Cojocăriţa). Mă bucur că vineri mama nu va face parte din «echipa mea», ci va participa alături de Roxana Iliescu, pentru că aşteptam de mult confruntarea cu mama. O confruntare pe portativ. Deşi, dacă e să fiu sincer, cred că în faţa ei nu prea am şanse”.
Ce ar face Roxana Iliescu dacă ar prezenta, în locul Iulianei Tudor, emisiunea „O dată-n viaţă”

„O dată-n viaţă este o experienţă extraordinară,o combinaţie perfectă între distracţie,reîntoarcerea la valorile româneşti şi posibilitatea de a ajuta persoane aflate în situaţii disperate. Am admirat mereu ambiţia moldovencelor şi determinarea lor. Mi-aş dori să fiu aşa apriga şi…mi-aş mai dori să mă nasc moldoveancă pentru un motiv…decolteul lor generos… Mi-e puţin teamă de proba cântecului popular. Melodiile moldoveneşti sunt iuţi şi au modulaţii care-mi dau fiori…în cel mai rău caz o sa recit cu patos…

Îmi place portul tradiţional. Serbarea zilei mele de 35 de ani a avut ca dress code portul popular românesc”. Răspunzând unui exerciţiu de imaginaţie, dacă Roxana Iliescu ar fi, în locul Iulianei Tudor, la cârma emisiunii „O dată-n viaţă”… „Aş încerca pe vară ediţii filmate prin ţară. Mi-ar plăcea să dansez cu juni la horă, aşa cum încă o mai fac ei duminica, să vedem cine împleteşte mai repede cosiţe, să simt că tradiţia românească încă mai există, nu doar executată de profesionişti sau în scop comercial”.
IULIANA TUDOR: „Va fi o emisiune cu de toate – confruntări între generaţii, mărturisiri de pe scenă şi, poate, chiar schimb de roluri”

„Emisiunea de vineri va avea de toate: va fi o confruntare între generaţii, iar în «ring» vor urca Alin Pascal şi Matilda Pascal Cojocăriţa. Sper să smulg câteva mărturisiri emoţionant de la Cristina Stamate, care a strâns pe scena de teatru amintiri pentru o viaţă. Şi, eventual, poate voi face schimb de roluri, pentru un moment, cu Roxana Iliescu, pentru că este om de televiziune. Şi, nu în ultimul rând, mă bucur că starea de sănptate a Irinei Loghin îi permite să urce pe scenă alături de noi. Fiţi pe recepţie, se anunţă o ediţie valoroasă!”

O DATĂ-N VIAŢĂ, un SEZON DE NOTA 10, vineri, ora 21.00 la TVR 1 cu IULIANA TUDOR

Comentarii

Emisiuni

Vineri, la Prima TV, „Alege Rețeta Națională” ajunge la Roma

Avatar

Published

on

              Vineri, 30 octombrie, la Prima TV, de la ora 20.00, „Alege Rețeta Națională”- prima competiție de preparate tradiționale, ajunge la Roma, la… Mica Roma. Maestrul Horia Vîrlan va poposi pe rând în Mehedinți, Maramureș și Mureș.

 

Îi vom cunoaşte pe cei trei concurenți tineri și super-talentați, pasionaţi de bucate tradiționale, nemăsurată, la fel ca pofta de mâncare a lui Horia Vîrlan. Cine va da săptămâna asta Rețeta Națională ? Aflăm mâine, de la 20:00, numai la Prima TV. Și tot atunci, Alege Rețeta Națională ajunge în… Mica Roma, unde sunt puse pe masă bucate de n-au văzut nici măcar italienii!

Alege rețeta națională se vede la Prima TV în fiecare vineri, de la ora 20.00, și este prima competiție de gătit preparate tradiționale, în care concurenții se notează reciproc, iar juratul Horia Vîrlan are drept de veto prin propriile lui note, care pot răsturna oricând clasamentul.

 

Alte informaţii despre Alege Rețeta Națională se găsesc pe Facebook la adresa:                                https://www.facebook.com/Alege-Reteta-Nationala-114001333727817/

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Emisiuni

Visuri la cheie: povestea mamei cu un trecut traumatizant a ajuns aseară la inimile telespectatorilor

Avatar

Published

on

             Mama care a făcut totul pentru cei șase copii ai ei a avut aseară parte de Visuri la cheie și a pășit către o nouă viață. Echipa i-a oferit șansa unui viitor construit cu iubire și multă speranță.

 

Peste o mie de voluntari s-au mobilizat, iar acum femeia îi poate crește în liniște pe cei mici. „Eu nu știu dacă merit, dar copiii mei sigur merită”, a povestit, printre lacrimi, Alexandra, mama care, atunci când nu are suficientă mâncare, nu se mai ia în calcul la împărțirea porției și, efectiv, trăiește prin copiii ei.

Emisiunea Visuri la cheie a fost lider de audiență pe segmentul publicului comercial, format din persoane cu vârste cuprinse între 18 și 49 de ani, și a înregistrat 8.2 puncte de rating și 22.2% share.

Cum nimic nu este întâmplător, echipa a ajuns în viața familiei chiar de ziua mamei. Dragoș Bucur a vrut să-i ofere ceva special, doar pentru ea. Pe lângă faptul că a stat înconjurată de copii, a avut ocazia să o cunoască pe Maria Dragomiroiu, artista pe care Alexandra o îndrăgește. „Mă impresionează foarte mult aceste situații în care femeile sunt abuzate. Sunt convinsă că numai Dumnezeu este cel care îți dă putere să treci printr-o asemenea situație de viață”, a spus Maria Dragomiroiu.

 

Interpreta de muzică populară i-a cântat o melodie care i-a ajuns mamei la suflet și nu și-a putut stăpâni lacrimile minute în șir: „Am simțit-o pe Maria Dragomiroiu ca pe mama mea, pentru că mama mea este decedată de când aveam 7 ani. Nu mă așteptam la așa cadou”.

Săptămâna viitoare continuăm traseul visurilor și, alături de Dragoș, Cristina, Alina și Valentin, vom ajunge în Buzău unde vom cunoaște povestea unei bunici care își crește cele două nepoate. Visuri la cheie – crede în oameni!

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Emisiuni

5 lucruri mai puţin cunoscute despre economiile românilor şi despre CEC

Avatar

Published

on

            A şaptea ediţie a emisiunii „Adevăruri despre trecut”, pe care telespectatorii TVR 1 o vor putea urmări miercuri, de la ora 22.00, ne aduce noi mărturii despre destinul omului de rând din comunism. Pe 28 octombrie aflăm povestea CEC-ului.

 

În cel de-al zecelea sezon Adevăruri despre trecut, în fiecare miercuri, de la 22.00, echipa coordonată de Raluca Rogojină ne prezintă, timp de o oră, poveşti adevărate despre ce a însemnat viaţa românilor înainte de 1990.  Continuăm, în ediţia din 28 octombrie, cu povestea CEC-ului, celebra Casă de Economii şi Consemnaţiuni. Iată câteva dintre lucrurile uitate sau mai puţin cunoscute despre instituţia care se ocupa de economiile românilor:

 

  1. Ideea înfiinţării unei instituţii unde oamenii să-şi depună economiile a apărut pe meleagurile noastre în timpul Revoluţiei paşoptiste. Dar de-abia în 1864 a fost fondată Casa de Depuneri şi Consemnaţiuni de către Alexandru Ioan Cuza, în cadrul reformelor care doreau o modernizare a României. Casa de Economii, o instituţie care avea ca domeniu de activitate administrarea banilor populaţiei, apare 16 ani mai târziu.
  2. În anii regimului comunist, Casa de Economii şi Consemnaţiuni – cum a început să se numească din 1948 – a fost singura instituţie financiară la care cetăţenii obişnuiţi aveau acces. Încă de la început, instituţia s-a ocupat de educaţia financiară a românilor, încercând să-i înveţe să economisească. Cum de banii atraşi de la populaţie se folosea statul, activitatea de atragere a clienţilor a continuat şi în vremea comuniştilor.
  3. Cartonaşe în genul celor care astăzi se oferă ca premiu la cumpărături în supermarket-uri erau, în anii regimului comunist, metode de economisire la CEC.

În perioada comunistă, prima idee a fost de a-i convinge pe cât mai mulţi elevi să economisească la CEC. În acest scop, li se ofereau carnete CEC cu depuneri de 100 de lei tuturor nou-născuţilor din data de 31 octombrie, Ziua Mondială a Economiei. Apoi, se făcea educaţie financiară în şcoli; erau organizate concursuri pe teme de economisire, ba chiar se învăţau poezii despre avantajul depunerilor la CEC. Şi tot o metodă de economisire la CEC o reprezentau cartonaşele în genul celor care astăzi se oferă ca premiu la cumpărături în supermarket-uri.

  1. Spre sfârşitul anilor ‘70, în şcoli s-a înfiinţat Casa de Economii Şcolare, cu scopul de a atrage şi mai mult elevii spre economisire.
  2. Cel mai cunoscut libret lansat de CEC în perioada comunistă era cel care îţi permitea să îţi achiziţionezi o maşină! Nici adulţii nu au fost uitaţi… Începând din 1953, CEC a dezvoltat numeroase librete: cu dobândă; cu câştiguri şi dobândă; la termen sau la vedere, nominale sau nenominale. Cel mai cunoscut era cel care îţi permitea să îţi achiziţionezi o maşină – după cum bine ştim, visul multor români în comunism. Printre primele autoturisme puse la bătaie erau Wartburg şi Skoda. Abia apoi, după dezvoltarea uzinei de la Piteşti, au fost date drept premiu maşinile Dacia.

 

Multe alte lucruri despre economiile românilor în perioada comunistă vom afla din ediţia de miercuri, 28 octombrie 2020 a emisiunii Adevăruri despre trecut, la TVR 1. De la ora 22.00, ne vor vorbi atât arhiva, cât şi câţiva interlocutori: Lavinia Betea, Margareta Stroie şi Victoria Matei – angajate ale Casei de Economii şi Consemnaţiuni; Mioara Popa, fostă învăţătoare, responsabilă a unei Case de Economii Şcolare şi norocosul Călin Petrescu – depunător şi câştigător.

 

Obsesia de a fi econom, de a aduna bani albi pentru zile negre, răzbătea din toate îndrumările fostului regim. Stilul de viaţă impus de conducători, prin codul eticii şi echităţii socialiste, definea modestia ca fiind cea mai de preţ calitate a cetăţeanului comunist. Noul episod, al şaptelea al seriei Adevăruri despre trecut, dedicat poveştii CEC-ului, va putea fi urmărit la TVR 1. Realizator – Roxana Tarhon, Producător – Raluca Rogojină.

 

 

 

Comentarii

Continue Reading

Facebook

Trending