Connect with us

LIFE STYLE

Culorile ochilor: ce determină varietatea de nuanțe în ochii umani

Published

on

Sursă foto: freepik.com
Reclame

Fiecare ochi are un joc de nuanțe unic, care diferențiază o persoană și poate atrage privirile și fascinația celor din jur. Află ce factori determină culorile irisului sau modificarea acestora și prin ce se caracterizează ochii căprui, albaștri, verzi sau cu nuanțe mai rare.

Genetica și culoarea ochilor

Culoarea ochilor este determinată de factori genetici complecși. Oamenii de știință credeau că o singură genă este responsabilă pentru nuanțele irisului, însă cercetările ulterioare au arătat că mai mult de 50 de gene sunt implicate în acest proces, potrivit publicației online Verywell Health.

Genele moștenite de la părinți determină culorile ochilor, prin controlarea cantității de melanină produse în celulele numite melanocite. Pigmentul poate fi de două tipuri:

  • feomelanină – este un pigment portocaliu-roșiatic, care determină ochii de culoare verzi sau căprui și părul roșcat;
  • eumelanină – este un pigment maro sau negru și poate fi găsit într-o cantitate mare în ochii închiși la culoare; determină cât de intensă va fi nuanța irisului, părului și pielii.

Varietatea de culori ale ochilor: de la cea mai comună la cea mai rară

Fiecare culoare a ochilor poate fi cu adevărat fascinantă și este asociată cu anumite trăsături de personalitate. Iată care sunt cele mai comune și cele mai rare nuanțe ale irisului, potrivit site-ului World Atlas:

  • ochi căprui (70-80% din populația globului) – conțin o cantitate ridicată de melanină, ceea ce le oferă o protecție mai mare împotriva razelor UV;
  • ochi albaștri (8-10% din populația globului) – cantitatea de melanină din iris este scăzută, ceea ce determină o mai mare sensibilitate la lumină;
  • ochi verzi-căprui (hazel) – aproximativ 5% din populația lumii are această nuanță deosebită a irisului, care pare că își schimbă culoarea în diferite condiții de iluminare;
  • ochi de culoarea chihlimbarului (amber) – se întâlnesc la 5% din oameni și au o tentă gălbuie sau aurie (culoare mierii sau rășinii provenite de la pini);
  • ochi gri (3% din populația globului) – au foarte puțină melanină;
  • ochi verzi (2% din populația globului) – conțin o combinație de pigment maro deschis și de lipocrom (pigment galben);
  • ochi roșii sau violet (sub 1%) – sunt determinați de o afecțiune numită albinism; culoarea este dată de stratul vascular, care poate fi observat din cauza prezenței unei cantități foarte mici de melanină în iris;
  • ochi heterocromi (sub 1%) – heterocromia este o condiție care determină culori diferite ale ochilor sau pete de nuanțe variate pe unul dintre irisuri.

De ce se modifică nuanțele ochilor bebelușilor?

Faptul că toți bebelușii se nasc cu ochi albaștri este un mit, conform unui studiu realizat de Universitatea Stanford. Doar aproximativ 20% dintre nou-născuți au irisurile cu nuanțe albastre sau gri, cu prevalență mai mare în cazul populațiilor europene sau caucaziene. 

Totuși, majoritatea bebelușilor cu ochi albaștri își vor schimba culoarea irisului după câteva luni de la naștere, când crește activitatea melanocitelor, celulele responsabile de producerea de melanină. 

Dacă vrei să experimentezi cu diferite nuanțe ale irisului, îți poți schimba temporar culoarea ochilor cu ajutorul lentilelor de contact colorate. Acestea pot fi cu sau fără dioptrii. 

Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending