Connect with us

UTILE

Cum au devenit sarea si piperul sufletele pereche in oliviere și ritual de luat masa

Published

on

Haideți sa ne animăm puțin împreună din nou astăzi si sa vedem cum au devenit sarea si piperul sufletele pereche in oliviere de pe mesele de astăzi. Olivierele de sare și piper sunt atât de omniprezente pe blaturile oricui in bucătărie sau pe mese in restaurante, încât adăugarea unei picături albe sau negre, sau chiar ambele, este aproape un ritual de luat masa. Condimentele se împerechează bine cu aproape orice mâncare și merg împreună. Dar aceste două capse culinare nu au ocupat întotdeauna un astfel de loc de proeminență. Este un accident ciudat de istorie, așa cum îl descrie, de exemplu Ken Albala, profesor de istorie și fondator al Programului de studii alimentare la Universitatea din Pacific. În Europa, în Evul Mediu târziu, piperul nu a fost niciodată pe masă și nici un alt condiment, de altfel. De obicei, condimentele ar fi adăugate în bucătărie până în secolul al XVII-lea.

Cum a ajutat snobismul să scoată condimentele din gătitul european. Sarea era pe masă, dar nu în oliviere. În schimb, sarea era adesea prezentată în săli sau în curți italiene, la capătul unui cuțit oferit de un trinciante sau de un cioplitor de carne. Potrivit lui Albala, trinciante ar sculpta carnea în aer, permițând fiecărei felii să cadă delicat persoanei servite. Trincianteul ar înmuia apoi capătul cuțitului în sare și l-ar fi răzuit pe farfuria mesei. Dacă acest lucru pare complicat, ei bine, chiar era. Existau cărți întregi dedicate acestei arte a sculpturii, iar nobilii erau deseori, bineînteles, sculptorii. De fapt, sarea a ocupat un loc de dominație culinară între culturi. Ne place gustul sării înnăscut, deoarece sarea este un semnal al proteinelor în natură, spune Rachel Herz, profesor asistent adjunct de psihiatrie și autor al cărții: de ce mănânci ceea ce mănânci.

Mai mult, s-a demonstrat științific faptul că oamenii au nevoie de sare pentru a regla echilibrul fluidelor în organism și pentru a ajuta la funcționarea nervilor și a mușchilor. Sarea a contribuit și la conservarea alimentelor înainte să apară posibilitatea refrigerării. Studiile au arătat faptul că, cu cât oamenii mănâncă mai multă sare, cu atât mai mult îl poftesc. Deci, sarea avea un punct de sprijin în gătit, iar piperul era unul dintre multele condimente folosite în felurile de mâncare foarte condimentate. Dar după Evul Mediu, utilizarea majorității condimentelor în mâncare a scăzut foarte mult. Declinul a avut probabil cauze multiple. Pe măsură ce condimentele au devenit mai accesibile, au devenit mai puțin asociate cu bogăția și au prezentat mai puțin interes în gătit și nu mai reprezenta un interes atât de mare. În același timp, opinia despre aceste condimente erau necesare pentru proprietăți specifice sănătoase a scăzut de asemenea.

Potrivit lui Albala, bucătăria franceză din ce în ce mai influentă a reluat folosirea condimentelor în desert, dar aromele sărate și condimentate nu au fost încorporate în felul final. Deoarece nu se potriveau în desert, sarea și piperul au rămas arome în felurile de mâncare sărate. Presupunerea Albalei, olivierele de sare si piper, probabil au devenit obișnuite la începutul secolului al XX-lea, când producătorii au aflat cum să împiedice sarea să se aglomereze. Condimentele de masă pot face mai mult decât aromatizarea alimentelor. Spre deosebire de astăzi, când mulți oameni au diete personalizate din motive nutriționale, etice sau preferențiale. În majoritatea bucătăriilor tradiționale, excepțiile individuale erau foarte rare. Majoritatea oamenilor mâncau ceea ce mâncau oamenii din jurul lor. Condimentele permiteau loc pentru idiosincrazii și preferințe personale. Condimentele pot servi și ca punți între diferite tipuri de bucătărie.

Sosul, de exemplu, este foarte central în concepția despre mâncarea chinezească, încât poate fi șocant când vii în Occident și afli că acesta nu este un element de bază în mâncarea chineză de pretutindeni. Retrospectiv, el consideră condimentul ca fiind o punte între bucătăria indiană și cea chineză. De ce mugurii gustativi sunt plictisitori pe măsură ce îmbătrânim? După cum demonstrează povestea de mai sus, sarea și piperul pot domina suprem printre condimentele din mâncărurile europene, dar multe tradiții culinare au produs o mulțime de alternative de masă. Haideți să evidențiem câteva exemple luate de la Asociația pentru Studiul Alimentelor și Societății. Printre exemple se regăsește: sosul de pește și ardei roșii zdrobiți în Thailanda și Laos. Salsa și ceapă și coriandru tocate în Mexic. Pastă awaze pe bază de chile în Etiopia. Bucătarii din ziua de astăzi ar putea încorpora chiar și câteva sfaturi din Evul Mediu și Renaștere.

Potrivit lui Albala, care a gătit o serie de rețete din trecut, acesta suține că multe rețete vechi nu spun exact cât de multe condimente să adăugați in mâncare totuși. O carte de bucate franceză din secolul al XVI-lea recomandă pur și simplu mult zahăr. Rețetele pot sugera de exemplu până la o lingură de condiment. Unii oameni presupun că mâncare nu ar mai ieși bună si nu ar mai avea un gust bun daca se adaugă in aceasta foarte multe condimente. O alt exemplu ar fi sa presari scorțișoară și zahăr deasupra puiului sau a pastelor și va ieși extraordinar de bun. Acum haideți sa vorbim despre mâncarea de vară. Cu cât intrăm mai adânc în sezonul de produse de vară, cu atât sunt convinsă ca majoritatea dintre noi deschid mai rar sertarul pentru condimente sau dulapul plin de condimente când pregătesc cina.

În sezonul de vară folosim cu siguranță majoritatea doar ceea ce este pe blat întotdeauna, și anume oliviere cu sare, piper și un pic de ulei de măsline extravirgin sau unt bun. Gătitul devine mai simplu și nu este din lene sau lipsă de grijă. Este vorba despre faptul că atunci când produsele de vară au un gust atât de bun, nu mai au nevoie de niciun fel de îmbrăcăminte ca iarna. Sperăm că v-am animat un pic cu povestea despre cele două suflete pereche regăsite in oliviere in întreaga lume, sarea si piperul.

 

Comentarii

comments

Powered by Facebook Comments

Reclame
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE

www.creditrapid.ro

motocultor

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending