Connect with us

ACTUAL

Cum deschizi gustul pentru lectură în mediile cu analfabetism funcțional

Analfabetismul funcțional nu este doar un dezavantaj personal, ci unul care afectează societatea. Recuperarea impune un demers de durată care să se adreseze atât generațiilor tinere, cât și părinților și profesorilor lor.

Published

on

Sursa foto: Shutterstock.com

Este la îndemâna oricui să găsească, frumos enunțate, cu trucuri și idei, soluțiile pentru a deschide gustul pentru lectură. Pe acest subiect s-au scris și cărți, doar că tocmai lectura și capacitatea de a înțelege informațiile dintr-un text sunt marele obstacol pentru cei pe care îi îndemnăm să citească. 

Se construiește un cerc vicios foarte greu de rupt. Mai mult, a deschide apetitul pentru lectură este o cursă contra-cronometru, demersul fiind util unui anumit segment de vârstă (copiilor și adolescenților) și greu sau aproape imposibil de implementat adulților. Și, pentru ca lucrurile să fie și mai complicate, odată trezit interesul pentru lectură, acesta trebuie întreținut. United Way România a conceput un plan integrat care are ca scop deschidera gustului pentru lectură în mediile cu analfabetism funcțional. 

Pretexte pentru lectură

A-i pune în mână o carte unui copil cu un vocabular limitat la 200-300 de cuvinte, care are dificultăți majore sau pur și simplu nu poate să înțeleagă ceea ce citește, este un demers inutil care nu va duce la niciun rezultat. A citi impune un anume efort, poate fi dificil, chiar plictisitor pentru cineva care nu poate desluși sensul cuvintelor, logica unei acțiuni, astfel că interesul pentru lectură poate fi trezit, eventual cultivat, oferind copilului pretexte. Unul dintre ele este „Aventura prin lectură” proiect complex implementat de United Way și destinat comunităților rurale aflate în nevoie. Pentru susținerea proiectului, oricine poate contribui prin donații sau voluntariat. 

Proiectul este ceea ce se poate numi o „intervenție” și plasează lectura ca scop, în centrul unor multiple alte activități – masă caldă, excursii, jocuri interactive – care integrează actul de a citi într-un pachet atractiv, dar care servește și unor necesități pentru a genera un impact crescut cu rezultate de durată. 

Citim împreună

Analfabetismul funcțional este o problemă globală, dar se manifestă diferit de la stat la stat. Dacă în Finlanda este undeva la 4-5%, în Brazilia atinge 70%, iar în SUA este undeva în jurul a 15%. România are scoruri triste, situate între 39 și 44%, iar tendința se dovedește a fi una crescătoare. Analfabetismul funcțional este un dezavantaj personal, dar și unul care afectează societatea în ansamblul ei. Dramatic este că recuperarea acestui handicap impune acțiuni de durată care să se adreseze atât generațiilor tinere, cât și părinților și profesorilor lor. 

Proiectul „Aventura prin lectură” are în prim-plan copilul, dar implică în egală măsură părintele și profesorul copilului. Proiectele sunt de lungă durată, cooptează școlile partenere și oferă profesorilor instruirea suplimentară necesară pentru a putea dezvolta abilitățile de literație ale elevilor, concomitent cu acțiuni concrete, agreabile, orientate doar spre viitor, care să-i determine pe părinți să stimuleze obiceiul lecturii la copiii lor, chiar dacă ei, adulții, nu citesc.

Destinatarii proiectului beneficiază de cluburi de lectură și acces în biblioteci moderne, cu titluri atractive, activități de stimulare a lecturii și curiozității, înțelegere a textelor, la care participă grupuri mici de copii, apropiați ca nivel de cunoștințe. Interesul copiilor este potențat prin excursii tematice și implicarea lor în acțiuni de tutoriat – sprijin reciproc, dezvoltarea sentimentului de comuniune. Copiii devin ei însăși o resursă pentru semenii lor cu abilități mai puțin dezvoltate, ceea ce duce la creșterea stimei de sine și a încrederii în propriul potențial. 

Efectele devastatoare ale analfabetismului funcțional

Analfabetismul funcțional nu înseamnă doar să nu înțelegi ceea ce citești sau să ai un vocabular foarte limitat, ci este incapacitatea de a corela ideile dintr-un text sau informație auzită cu experiențe anterioare și cu viața curentă. Aceștia nu pot folosi informațiile teoretice ca resursă într-o întreprindere viitoare, nu pot formula idei proprii, nu pot lua decizii complexe, sunt inadaptați social și expuși excluziunii, au venituri mici și pot efectua doar munci fizice sau cu un grad de complexitate foarte redus. Mai mult, sunt victime ale manipulării, care poate avea caracter social, politic și, nu de puține ori, penal. 

United Way România a reușit, cu sprijinul donatorilor individuali și a celor majori, precum și cu efortul a peste 1300 de voluntari, să ofere suport pentru peste 13.000 de persoane vulnerabile. Proiectele principale sunt orientate către educație, integrare socială și sănătate. 

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending