Connect with us

Documentar

Cum distingem valorile de obiecte ? Răspunsul, duminică, în filmul „Port Valoare și Splendoare”

Published

on

Reclame

Episodul 2 al primei producții documentare despre ia românească este pe 6 decembrie, de la ora 16.30, la TVR 1. O însoțim pe Iuliana Tudor în căutarea răspunsurilor despre ce presupune o ie cusută manual și despre alfabetizarea în scrierea cu acul pe pânză.

 

Străzile și vitrinele sunt pline de cămăși cu motive tradiționale românești. Sunt ieftine pentru că vin din China sau din India, făcute de mașini cu norme mari. Cele cusute de mână sunt sigur românești, dar se cumpără greu, pentru că par scumpe. Dar dacă ne apucăm să brodăm cu propriile mâini măcar una, vom constata că sunt dezolant de ieftine. Care este diferența dintre o cămașa lucrată industrial și una cusută timp de câteva luni, împunsătură cu împunsătură, ac după ac ? Despre cum distingem valorile de obiecte, aflăm împreună cu Iuliana Tudor în cel de-al doilea episod al seriei documentare „Port valoare și splendoare”, difuzat duminica aceasta, la TVR 1.

Aventura parcurgerii întregului proces de manufacturare a unei ii – de la alegerea pânzei și până la ultimul detaliu cusut – oricât de chinuitoare ar părea, ne schimbă raportarea la haine și la lume. Vom înţelege că tot ce cumpărăm sunt obiecte, iar atunci când punem creativitate în ceea ce facem, modelăm, făurim, coasem, construim cu propria minte și cu propriile maini, când punem întreaga noastră pricepere, aducem valoare adăugată lucrurilor, transformându-le în valori.

Și tot în ediția din această duminică, aflăm ce este alfabetizarea în scrierea cu acul pe pânză. „Întâlnirea cu o cămașă cusută de mână e asemenea citirii unui jurnal. Aflăm ce temperament, ce statut, ce gusturi, ce neliniști avea femeia care și-a asumat aventura câtorva mii – sau chiar sute de mii – de împunsături cu acul. Scrierea ei rămâne vie cât timp rezistă lucrarea ei. Oricât de școliți am fi, nu putem citi acest jurnal dacă nu ne alfabetizăm în scrierea cu acul pe pânză”, explică Iuliana Tudor.

Prima producție documentară despre ia românească, seria în cinci episoade „Port Valoare și Splendoare”, ce poartă semnătura Iulianei Tudor, ca prezentator și producător, respectiv a Cameliei Robe, ca scenarist și regizor, își propune să exprime spiritul acestei țări, prin bogăția și semnificația ritualurilor conținute în tot procesul de realizare a iei.

Filmul „Port Valoare și Splendoare” este o co-producție Creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție, instituție publică aflată în subordinea Primăriei Municipiului București și Premium Agency, în parteneriat cu Televiziunea Română.

 

 

 

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending