Connect with us

Life Style

Cum obții o cultură de căpșuni rezistentă la boli – 3 soluții la îndemâna ta

Published

on

Sursa foto: Shutterstock.com
Reclame

Cultura de căpșuni este o cultură versatilă, ușor de cultivat în aproape toate climatele și solurile. Deși nu sunt plante pretențioase la căldură, căpșunii se plantează diferit în funcție de tipul de cultură: în spații protejate, precum sere și solarii, sau în câmp. Pentru a se dezvolta în cele mai bune condiții, marele secret al căpșunului este legat de îngrijirea și întreținerea culturii. Descoperă 3 soluții inteligente, la îndemâna ta pentru a menține plantele de căpșun mai productive și mai rezistente la boli și dăunători.   

Respectarea tehnologiei de cultivare

Căpșunii preferă solurile bine drenate, plantele fiind ușor adaptabile condițiilor pedoclimatice din țara noastră. Fiind o cultură care are nevoie de cantități semnificative de apă, în funcție de etapele de dezvoltare, un deficit de apă în sol poate afecta atât calitatea, cât și productivitatea culturii. Pentru a asigura productivitatea și succesul recoltelor, dar și o protecție sporită împotriva bolilor și dăunătorilor, este foarte importantă adoptarea unor bune practici agricole. Dacă vrei să obții cele mai bogate recolte cu fructe sănătoase, de calitate, este esențial să respecți tehnologia de cultură a căpșunului. Aceasta presupune:

  • Respectarea perioadei de plantare: primăvara de la sfârșitul lunii martie până la începutul lui aprilie, vara, în perioada iunie – iulie, toamna, între 10 septembrie și 15 octombrie.
  • Pregătirea solului: terenul pentru plantare să fie afânat, cu suficientă umiditate, fără buruieni. Plantele de căpșuni preferă un sol cu un pH cuprins între 5 și 7, însă pentru maximizarea producției este nevoie de un sol cu pH între 5,8 și 6,2.
  • Respectarea metodelor de plantare: plantarea căpșunilor se face foarte rar cu ajutorul semințelor. Pentru culturile de grădină și pentru cele de câmp, cel mai des folosite sunt stolonii de căpșun (plante înrădăcinate) și răsadurile.
  • Respectarea lucrărilor agrotehnice de întreținere în cultura de capsuni: plivirea, prășitul, mulcirea, irigarea, fertilizarea și aplicarea corectă a măsurilor fitosanitare sunt esențiale pentru a asigura uniformitatea fructelor, dar și o protecție eficientă împotriva agenților patogeni.  

Printre cele mai întâlnite și cunoscute boli care afectează culturile de căpșuni sunt: putregaiul cenușiu, pătarea albă, mana, făinarea căpșunului, putregaiul umed, antracnoza. Putregaiul cenușiu este agentul patogen care produce cele mai însemnate pagube în cultura de căpșuni.

Aplicarea corectă a măsurilor fitosanitare

În sistemul de producție a căpșunilor, aplicarea corectă a măsurilor fitosanitare este de o importanță fundamentală pentru a asigura controlul buruienilor, bolilor și dăunătorilor și pentru productivitatea și profitabilitatea culturii. Căpșunii pot fi afectați de ciuperci, virusuri, bacterii, acarieni sau alți diverși dăunători, precum afidele sau furnicile. Buruienile, pe de altă parte, reduc randamentul și calitatea culturii de căpșuni. Aplicarea unor tratamente fitosanitare cu erbicide este esențială pentru combaterea buruienilor care concurează cu plantele de căpșuni pentru lumină, apă și elemente nutritive.

Pentru combaterea celor mai periculoși dăunători, precum gărgărița neagră, acarianul căpșunului și acarianul comun, gândacul păros sau nematozii căpșunilor, tratamentele cu insecticide sunt cel mai mare aliat. Este important, totuși, să urmărești cantitățile recomandate de producătorii substanțelor, dar și modul de aplicare a insecticidelor pentru o cultură puternică și sănătoasă. Redu incidența agenților patogeni care provoacă pierderi mari de recoltă cu ajutorul tratamentelor fitosanitare cu fungicide.

Un fungicid revoluționar marca BASF este Signum®. Aplicat corect și la timp, urmând indicațiile producătorilor, în cantitățile menționate pe ambalaje, acest produs are și efecte fiziologice asupra plantelor de căpșuni. Datorită celor două substanțe active, boscalid și piraclostrobin, Signum asigură o protecție deosebită datorită modurilor de acțiune complementare, având o dublă mișcare în plantă: translaminară și acropetală, sistemic locală.

Alegerea soiurilor rezistente și îngrijirea stolonilor

Când vine vorba de controlul și combaterea bolilor și dăunătorilor, primele măsuri generale de control al agenților patogeni sunt cele preventive. Pe lângă rotația culturii, îndepărtarea și distrugerea plantelor cu simptome de boli, utilizarea unor soiuri rezistente și alegerea unor răsaduri sănătoase sunt măsuri importante pentru un start bun al culturii. Printre cele mai populare și calitative soiuri de căpșuni din România sunt: Magic, Răzvan, Coral, Real, Sătmărean, Roxana.

Advertisement

Indiferent de tipul de soi ales, neremontat, remontat sau semiremontat, aceste soiuri se caracterizează prin rezistență crescută, producție sigură și de calitate. Pentru culturile de grădină și pentru cele de câmp, cel mai des folosite sunt stolonii de căpșun. Stolonii de căpșun trebuie așezați în groapă perfect vertical pentru a păstra mugurele de creștere deasupra pământului. Pământul din jurul stolonilor trebuie bătătorit, iar dacă nu este suficient de umed, stolonii se mocirlesc.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *
MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement
Reality Show10 ore ago

Szilard si Variu, cei doi mari castigatori ai competitiei „Insula de 1 milion”

ENTERTAINMENT22 de ore ago

VIDEO Huiduielile de la concertul Coldplay de la București, în presa internațională: „S-au reaprins dezbaterile despre rasism în România”

Emisiunio zi ago

URMEAZĂ ÎNTREBAREA Marina Almășan, invitată in emisiunea “40 de întrebări cu Denise Rifai”, la KANAL D

Premieră TV3 zile ago

Tablou de familie – Un nou serial turcesc, încărcat de dramatism, în premieră, la Kanal D!

Vedete TV3 zile ago

Sorin Bontea, Florin Dumitrescu și Cătălin Scărlătescu, primul interviu de la întoarcerea la PRO TV, față-n față cu Andreea Esca!

FOTBAL3 zile ago

Experții din studiourile UEFA EURO 2024, Ciprian Marica, Răzvan Raț, Laurențiu Reghecampf, Alexandru Chipciu și Florin Răducioiu, oferă primele declarații înainte de startul turneului!

Seriale3 zile ago

Brigada Nimic se apropie de final! Miercuri seară, aventurile celor patru polițiști au adus hohote de râs în casele telespectatorilor

EVENTS3 zile ago

SUMMER GALA – Premiile de vară Radar de Media, ediția a-VI-a, va avea loc la ARISTOCRAT EVENTS HALL

Sport4 zile ago

Costin Ștucan și Cătălin Oprișan sunt prezentatorii Studioului UEFA EURO 2024, la PRO TV!

AUDIENȚE TV5 zile ago

Aseară, comedia a cucerit România! Brigada Nimic a fost, din nou, lider incontestabil de audiență!

Sport5 zile ago

PRO TV anunță echipa celor care vor comenta meciurile de la EURO 2024, din 14 iunie: ”una dintre vocile care vor încerca să ajute telespectatorii să fie implicați total”

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending