Connect with us

UTILE

Cum să evitați capcana consumului de pe Internet?

Published

on

Internetul a devenit un instrument puternic pentru promovarea consumerismului și creșterea obiceiurilor noastre de consum. Companiile ne urmăresc activitatea online și folosesc aceste informații pentru a crea reclame. Poate că nu vă dați seama, dar ceea ce vedeți online vă poate afecta gândurile și acțiunile.

Suntem bombardați în permanență cu informații iar în final sfârșim etichetați în eșantioane folositoare specialiștilor în marketing. În era internetului, nu putem evita să fim atrași în capcana consumerismului. Un număr tot mai mare de oameni câștigă mai mulți bani în fiecare zi, iar rezultatul net este o epidemie de stres globalizată. Problema cu consumerismul este că nu este doar o problemă financiară, ci ne afectează atât sănătatea cât și bunăstarea. Este responsabil pentru multe dintre provocările lumii, inclusiv schimbările climatice, poluarea aerului, poluarea oceanelor cu plastic și tratamentul nedrept al lucrătorilor din țările sărace. Cei care lucrează din greu în locuri de muncă pe care le urăsc doar pentru a câștiga bani pentru escapadele lor în consum au o șansă mare să se trezească înglodați în datorii. Și problema nu va dispărea cu o mărire de salariu.

Poate că ați auzit de termenul „consumerism” și v-ați gândit dacă este un cuvânt potrivit pentru a descrie modul în care comerțul pe internet interacționează cu noi zi de zi. Deși putem fi ușor tentați să cumpărăm ceva, aceasta nu este adesea o mișcare inteligentă. Adeseori petrecem mult timp navigând pe internet, iar în acest timp suntem invitați să cumpărăm lucruri. Cărți, mașini, calculatoare sau cursuri de dezvoltare personală ne trag de mânecă, iar modalitățile de plată devin pe zi ce trece mai facile. Iar acest lucru poate duce la cheltuieli excesive și, în cele din urmă, poate duce la un stil de viață nesănătos. Din fericire, există modalități de a evita capcana consumerismului de pe internet. Indiferent dacă sunteți un fan devotat al cumpărăturilor de Black Friday sau doriți doar să economisiți niște bani, este important să fiți conștienți de capcanele comerțului cu amănuntul online. Potrivit unui studiu realizat de agenția Which? în Statele Unite ale Americii, 98% dintre articolele puse în vânzare de Black Friday au fost disponibile pentru mai puțin de șase luni mai târziu, acestea fiind de fapt la sfârșitul vieții lor comerciale. Dintre aceste produse, doar trei erau în vânzare la momentul studiului. Pentru comercianți a fost o metodă de a vinde mai scump un produs pentru care în alte circumstanțe cumpărătorii ar fi beneficiat de reduceri mult mai consistente.

Oferte Black Friday și Cyber ​​Monday

Marile magazine de vânzare cu amănuntul sunt dornice să atragă consumatorii cu ofertele lor de neratat de Black Friday și Cyber ​​Monday. În timp ce conceptul a început ca o singură zi în care se aplicau reduceri, acum a devenit un sezon, unele oferte apărând încă din octombrie. Asta înseamnă că mulți oameni vor fi tentați să cheltuiască mulți bani pe obiecte inutile. În consecință, este esențial ca consumatorii să țină cont de sănătatea lor financiară și mentală atunci când fac cumpărături.

Nu trebuie înțeles că aceasta este o pledoarie pentru reducerea totală a consumului. Cu toții avem nevoi și este minunat că le putem satisface. Trebuie ținut cont de faptul că există modalități inteligente de a cumpăra. Un website dedicat, ca de exemplu Cumpara-Redus.ro are în permanență oferte integrate ale mai multor vânzători independenți, iar prețurile sunt întotdeauna mai mici. Nu trebuie decât să așteptați ca produsul pe care îl doriți să își facă apariția, apoi îl puteți cumpăra având certitudinea că ați făcut o afacere bună! Astfel eliminați și cumpărăturile compulsive, ce au calitatea de a va scoate din buzunar banii în schimbul unor obiecte de care nu aveți neapărat nevoie.

O altă modalitate de a evita capcana consumerismului pe internet este să faci cumpărături la nivel local. Dacă este posibil, cumpărați produse de sezon și cultivate local ori de câte ori este posibil. În acest fel, nu vei fi tentat să achiziționezi articole scumpe care sunt în afara sezonului. O situație ideală este acea în care vă puteți cultiva singuri legumele și fructele de sezon, dar sunt relativ limitate situațiile în care oamenii au atât spațiul necesar cât și timpul pentru realizarea acestui obiectiv.

Ca generație, am fost educați să ne dorim mai mult. Mâncăm la restaurante, cumpărăm televizoare mari, organizăm nunți extravagante și mergem în vacanțe exotice. În mod paradoxal, toate acestea nu ne fac viața mai bună, chiar dimpotrivă. Consumul are ca rezultat și mai multe datorii, care nu dispar doar pentru că suntem plătiți mai mult. De asemenea, este nesănătos, deoarece contribuie la stresul planetei la nivel mondial și poate sfârși prin a ne distruge viața. Ar trebui să ne gândim de astăzi la metode sustenabile, pentru a ne asigura astfel ziua de mâine.

O planificare atentă a consumului este un prim pas. Întocmirea unei liste atunci când mergem la cumpărături, evitarea achiziționării unei cantități prea mari de mâncare care s-ar putea altera în frigider, studierea ofertelor atunci când trebuie să schimbăm un obiect din gospodărie, evitarea plăților nejustificate pentru branduri care oricum sunt produse în orient, toate acestea ne vor păstra banii în buzunar, vor lua povara plăților de pe umerii noștri și vor oferii planetei mai puține reziduuri.

Pentru că între timp s-a născut o întreagă industrie conexă legată de consumerism, au apărut și studiile care ne descriu comportamentele și trăirile post-achiziție. Astfel, un împătimit al cumpărăturilor va căuta în mod obișnuit aprobarea celor din jur privitoare la achizițiile sale. Acest feed-back are rolul de validare a alegerii făcute. Părerea noastră este că cel mai bine ar fi să aveți o discuție cu persoanele a căror părere contează înainte de achiziție, astfel veți afla dacă într-adevăr se justifică investiția sau este doar o necesitate de moment.

Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

id="ads-radardemediaro-sidebar">
Rochii
mutari si transport mobila

MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending