Connect with us

UTILE

Cum să îți păstrezi vederea sănătoasă? 4 sfaturi utile

Published

on

Vederea reprezintă unul dintre cele mai importante simțuri. Întrucât problemele de vedere pot crește riscul de accidentare și pot reduce semnificativ calitatea vieții, este importantă menținerea sănătoasă a ochilor.

Dacă dorești să ai o abordare proactivă în ceea ce privește sănătatea ochilor și a vederii, iată 4 sfaturi utile pentru a realiza acest obiectiv!

1. Controale regulate

Cea mai bună metodă de a menține vederea sănătoasă este prin controale optometrice regulate. Indiferent de locul în care este realizată, fie ea optometrie în Brașov, București sau Baia-Mare, specialistul va determina frecvența controalelor în funcție de sănătatea ochilor și de factorii de risc la care ești expus.

Prin testele realizate în timpul unui control, optometrisul poate determina cât de clară este vedere curentă și cât de sănătoși sunt ochii. În baza rezultatelor obținute, acesta poate recomanda ochelari de vedere sau lentile de contact pentru a îmbunătăți vederea și pentru a ameliora alte potențiale simptome, cum ar fi durerea de cap sau durerea oculară.

Întrucât erorile de refracție reprezintă una dintre cele mai comune probleme de vedere, cum ar fi miopia, hipermetropia sau astigmatismul, realizarea regulată a controalelor optometrice este recomandată chiar și de la vârste fragede.

Adițional, dacă este vorba de afecțiuni mai severe cum ar fi cataracta sau glaucomul, acestea pot necesita consultații oftalmologice regulate pentru a primi tratamentul corespunzător și pentru a monitoriza orice potențiale schimbări.

2. Purtarea ochelarilor de soare

Este recomandată purtarea ochelarilor de soare pentru a proteja ochii de razele ultraviolete. Aceste raze pot leza semnificativ ochii și pot cauza în cele din urmă degenerescență maculară, cataractă și chiar pierderea temporară a vederii, lucru confirmat și de un studiu intitulat „Efectele razelor ultraviolete asupra ochilor: rolul ochelarilor de protecție”.

În acel studiu, autorul a menționat cataracta și degenerescența retiniană ca potențiale consecințe ale expunerii îndelungate la razele ultraviolete și a recomandat folosirea ochelarilor de protecție corespunzători pentru a reduce riscul de apariție a acestor probleme.

Pentru a beneficia de cel mai înalt grad de protecție, asigură-te că alegi ochelarii de soare cu protecție 100% împotriva razelor UV.

3. Pauze regulate de la monitor sau ecran digital

Din ce în ce mai multe profesii necesită petrecerea unui timp îndelungat în fața monitoarelor sau ecranelor digitale.

Dacă profesia te obligă să petreci 8 ore în fața unui monitor, asigură-te că iei măsurile necesare de protecție cum ar fi:

  • Poziționarea monitorului în așa fel încât privirea să cadă puțin mai jos decât normal, pentru a preveni forțarea ochilor într-un anumit unghi și suprasolicitarea mușchilor din jur;
  • Alegerea ochelarilor care protejează împotriva luminii albastre emise de monitoare sau ecrane digitale;
  • Întreruperea privirii monitorului la fiecare 20 de minute, pentru a relaxa ochii.

Dacă petreci mult timp în fața calculatorului și prezinți ochi uscați, tulburări de vedere, durere oculară sau alte simptome asociate cu vederea și sănătatea ochilor, atunci discută cu un specialist pentru a primi atenția și recomandările necesare.

4. Dietă sănătoasă și echilibrată

Pe lângă menținerea unei greutăți corporale normale, dieta sănătoasă și echilibrată poate ajuta și sănătatea oculară. Asigură-te că dieta pe care o ai include alimentele și produse bogate în nutrienți benefici ochilor cum ar fi vitamina A, E, C, zinc, luteină și acizi grași omega-3, pentru a beneficia de efectele acestora asupra vederii.

Este posibil ca aportul de acizi grași omega-3 să amelioreze inflamarea apărută pe suprafața oculară și să reducă simptomele iritației din cauza sindromului moderat sau sever de ochi uscați. Acest beneficiu a fost evidențiat și într-un studiu intitulat „Suplimentarea pe termen lung cu n-6 și n-3 acizi grași polinesaturati și îmbunătățirea keratoconjuctivitei Sicca moderată spre severă: Un studiu clinic randomizat dublu orb.”

Întrucât este mai ușor de prevenit o afecțiune decât de tratat, este recomandată menținerea cât mai sănătoasă a ochilor prin controale regulate și protejarea corespunzătoare a acestora. Discută cu un specialist dacă petreci mult timp în fața ecranelor digitale sau dacă prezinți alți factori de risc, pentru a primi recomandările și sfaturile corespunzătoare cazului tău specific!

Advertisement
Facebook Comments Box
Advertisement
Click to comment

Lasă un răspuns

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Rochii




MOTOR CAUTARE GOOGLE

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement

IN Trending