Connect with us

UTILE

Cum să preveniți leziunile de umăr: Sfaturi de la medicii ortopezi

Published

on

Reclame

Leziunile de umăr sunt printre cele mai frecvente probleme musculo-scheletale și unele dintre cele mai comune condiții cu care un individ ajunge să se confrunte de-a lungul vieții. Deși nu întotdeauna reprezintă un motiv de îngrijorare, leziunile de umăr pot afecta capacitatea unei persoane de a efectua activitățile zilnice. La fel ca în cazul altor afecțiuni, există anumite lucruri pe care le puteți face pentru a reduce probabilitatea de a suferi o leziune de umăr.

Nu începeți sportul sau exercițiile intense fără o încălzire adecvată

Încălzirea corpului este necesară înainte de orice activitate fizică intensă, pentru a pregăti corpul de efort, a optimiza performanțele în timpul activităților fizice intense și a reduce riscul de accidentări musculare sau articulare. Înaintea efectuării unor sporturi care solicită articulația umărului, o încălzire eficientă poate include exerciții ușoare de cardio, urmate de întinderi ale umărului. Medicii ortopezi subliniază importanța efectuării exercițiilor de încălzire, în vederea prevenirii unor afecțiuni comune, precum umarul inghetat, tendinita sau alte leziuni ale mușchilor și tendoanelor.

Adoptați tehnici corecte de ridicare și mențineți o postură adecvată

O altă măsură preventivă recomandată este adoptarea tehnicilor corecte de ridicare și menținerea unei posturi adecvate. Ridicarea obiectelor grele ar trebui realizată prin folosirea picioarelor, nu a spatelui sau a umerilor, recomandă medicii ortopezi. De asemenea, menținerea unei posturi corecte, fie că stați în picioare sau așezat, reduce stresul asupra articulațiilor umărului.

Evitați mișcările repetitive

Mișcările repetitive reprezintă un factor major de risc pentru dezvoltarea leziunilor de umăr. Medicii ortopezi sugerează alternarea activităților pentru a evita suprasolicitarea unor anumite grupuri musculare. Planificarea unui program de antrenament variat și efectuarea unor pauze de odihnă sunt în general suficiente pentru a preveni uzura excesivă a articulațiilor și a mușchilor.

Utilizați echipament de protecție

Dacă practicați sporturi de contact sau activități care solicită intens articulațiile, utilizarea echipamentului de protecție adecvat este fundamentală. Medicii atrag atenția asupra necesității utilizării unor echipamente de protecție chiar și în cadrul antrenamentelor, nu doar a competițiilor, riscurile fiind la fel de mari.

Monitorizați semnele de avertizare ale corpului

Orice disconfort sau durere apărută în timpul exercițiilor fizice, care tinde să persiste chiar și după încetarea efectuării exercițiilor, ar trebui să vă atragă atenția. Ignorarea simptomelor inițiale ale unor leziuni ușoare duce, de cele mai multe ori, la complicații pe termen lung. În cazul umarului dislocat, de exemplu, deoarece durerea inițială poate fi tolerabilă, pacienții pot fi tentați să o ignore și să își continue activitățile, solicitând în continuare articulația afectată. O astfel de abordare poate duce nu doar la recidive, ci și la deteriorarea structurilor articulației umărului.

Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

ADVERTORIALE


www.creditrapid.ro

SEO

pentru sufletul tau

Advertisement

Facebook

Advertisement
Advertisement

IN Trending